Tehnopolis

Petak, 10.05.2013.

08:44

Asha 501 novi Nokijin adut

Nokia se nada kako će jeftinim pametnim telefonima na rastućim tržištima uspeti da povrati deo tržišnog udela koji su izgubili u utakmici sa vodećim proizvođačima.

Izvor: 24sata.hr

Default images

Šef Nokije Stephen Elop predstavio je u četvrtak u Indiji pametni telefon Nokia Asha 501 koji će koštati 99 dolara. Indijsko tržište jedno je od najbitnijih za Nokiju koja pokušava da tako vrati svoj tržišni udeo.

Novi telefon dolazi s ekranom osetljivim na dodir i ugrađenim aplikacijama za popularne društvene mreže i većim brojem mogućnosti od prethodne verzije. Elop je predstavio i novu redizajniranu Asha platformu u nadi da će developeri razvijati mnogo više aplikacija za nju.

Telefoni poput Ashe, koji imaju neke funkcije pametnih telefona (internet, email) i ekran osetljiv na dodir, ali su mnogo jeftiniji od Samsungovih ili Appleovih uređaja, ključni su za kompaniju koja želi da zadrži poziciju na tržištima poput Indije i Afrike. Asha 501 dolazi s podrškom za WiFi i 2G mreže, a prvi je sa platformom koja je nastala na temeljima Nokijine kupovine Smarterphonea, kompanije koju su preuzeli prošle godine sa ciljem da jeftiniji telefoni imaju utisak pametnih telefona.

Sam uređaj dolazi sa ekranom dijagonale 3 inča i jednim tasterom za "povratak". Asha 501 teška je samo 98 grama i dolazi sa 3,2 megapikselnom kamerom. Podržava rad sa dve SIM kartice, između kojih se jednostavno prebacite i nudi se u šest boja. Što se tiče aplikacija, tu su Twitter, Facebook, LinkedIn, Foursquare, WhatsApp te brojne igre.

Asha će od juna biti u prodaji u više od 90 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: