Otkrijte šta sve Facebook zna o vama

Ogromna količina podataka koje Facebook prikuplja o svakom od nas otkrivena je malom ekstenzijom na Chrome pregledaču.

Tehnopolis

Izvor: Independent

Petak, 30.09.2016.

09:59

Otkrijte šta sve Facebook zna o vama

Sajtkoristi ogromnu količinu podataka o korisnicima kako bi oglašivačima ponudio informacije za što bolje targetiranje potencijalnih kupaca. Međutim, sam proces je uglavnom bio tajan.

Facebook algoritmi napravljeni su tako da mogu da procene preferencije korisnika na osnovu onoga što su lajkovali, strana koje prate, pa čak i sajtova koje posećuju.

Deo informacija korisnici sami pružaju popunjavajući podatke o omiljenim mestima, muzici, filmovima, školi koju su završili i statusu veze.

Sajt ProPublica tvrdi da razne kompanije otkupljuju od Facebooka podatke o korisnicima i zato su napravili posebnu ekstenziju za Chrome koja omogućava da vidite šta sve Facebook zna o vama.

Ekstenzija samo prikuplja kategorije u koje vas je Facebook smestio, ali tvorci ovog softvera tvrde da ne povezuju kategorije sa bilo kakvom prepoznatljivom informacijom uključujući i cookies.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: