Pojavila se vrlo uverljiva prevara, ne dozvolite da vas obmanu

NA Facebooku se pojavila nova opasnost za korisnike. U pitanju su lažni profili koji naizgled pripadaju privlačnim ženama i pomoću kojih se mame korisnici da skinu spyware.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

20:35

Pojavila se vrlo uverljiva prevara, ne dozvolite da vas obmanu
Foto: Thinkstock / ilustracija

Profili izgledaju vrlo uverljivo, puni su fotografija dama kojima naizgled pripadaju, pa čak i njihovih fotografija s društvom, a da bi cela stvar izgledala još uverljivije, na tim profilima uglavnom ima i objava drugih korisnika.

Prevaranti korisnike privlače zavodljivim porukama, a nakon što steknu njihovo poverenje, šalju im link putem kojeg mogu da skinu nešto što liči na aplikaciju za dopisivanje zvanu Kik.

Aplikacija koju prevareni korisnici skinu na svoje mobilne uređaje veoma je slična pravoj aplikaciji Kik, ali zapravo je reč o spywareu pomoću kojeg se sakupljaju informacije o prevarenom korisniku - kontakti, fotografije, informacije o pozivima i poslatim i primljenim porukama, pa čak i podaci o lokaciji, što kriminalcima omogućava da fizički prate korisnika.

Prevara koju su stručnjaci iz Avasta nazvali Tempting Cedar spyware omogućava prevarantima čak i da prisluškuju korisnika, i to ne samo njegove pozive, već i razgovore koje vodi u blizini mobilnog telefona.

Stručnjaci za sada sumnjaju da operacija potiče iz Libana, a upravo je na Bliskom istoku i najviše žrtava ove prevare.

Osim u zemljama Bliskog istoka, žrtve su se počele da se javljaju i u SAD, Francuskoj i Nemačkoj. Za sada su prijavljena tri Facebook naloga,pod imenom Alona, Rita i Christina, a sva tri su sadržala ukradene fotografije stvarnih devojaka.

Ako na Facebooku iznenada počne da vam se udvara zgodna, ali nepoznata devojka, budite zato oprezni pre nego što išta počnete da skidate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: