Opasnosti sextinga

Britanska organizacija koja se bavi zaštitom dece na internetu, Ceop, napravila je desetominutni video povodom Dana bezbednosti dece na internetu, a u kom upozorava tinejdžere na moguće probleme slanja erotskih fotografija.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

11:39

Default images

Razmenjivanje poruka sa seksualnim sadržajem, popularno nazvani sexting, jedna je od čestih aktivnosti tinejdžera.

"Mi znamo da mladi ljudi sve više koriste tehnologiju ne samo da ostanu u kontaktu sa svojim prijateljima, nego i da istraže svoju seksualnost", rekao je Piter Dejvis, iz Ceop-a.

"Vrlo je jednostavno danas poslati fotografiju emailom ili SMS-om, i mi primećujemo sve više momaka i devojaka koji šalju svoje erotske fotografije, a da pritom ne razmišljaju o posledicama", dodao je on, i rekao da oni često kasnije saznaju da je ta fotografija prosleđena mnogima.

Iz ove organizacije upozoravaju mlade da jednom kada su fotografije poslate, kontrola nad njima je nepovratno izgubljena i ne zna se gde mogu završiti.

Savet koji oni tinejdžerima daju je - ukoliko neku fotografiju ne biste odštampali u više primeraka, podelili po školi i pokazali svojim roditeljima, nemojte je nikome slati.

Osim ovog kratkog filma koji bi među tinejdžerima trebalo da podstakne razmišljanje o opasnosti sextinga, Centar za dečju eksploataciju i online zaštitu i ranije je imao zapažene akcije.

Sredinom prošle godine oni su lansirali aplikaciju ClickCeop, koja funkcioniše na principu takozvanog tastera za uzbunu, na koji bi korisnici kliknuli ukoliko se osećaju ugroženim na internetu, a namenjena je tinejdžerima uzrasta od 13 do 18 godina.

Akcije namenjene povećanju bezbednosti dece na internetu u našoj zemlji, uglavnom obuhvataju otvaranje digitalnih kabineta i kvizove o bezbednosti, koji su namenjeni učenicima, a ministarka za telekomunikacije, Jasna Matić, rekla je za B92, da je bezbednost dece dobra, a da su teže zloupotrebe kod nas retke.

Ono što ona savetuje je da deca do 12 godina ne koriste internet bez nadzora.

U nastavku pogledajte kako i na šta u svetu upozoravaju one koji su tu granicu prešli, ali koji uprkos tome nisu postali imuni na različite zloupotrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: