Tehnopolis

Sreda, 12.11.2014.

18:39

Test: Google (HTC) Nexus 9

"Netipičan" je pridev koji bismo dodelili novom tabletu kompanije Google. U kom smislu?

Izvor: Izvor: Dragoljub Radovanoviæ / Benchmark.rs

Default images

Pre svega zbog retko prisutne 8.9-inčne dijagonale, ali svakako i zbog 4:3 odnosa stranica koji nismo ranije sretali na Nexus modelima. Posao proizvodnje Guglovog tableta ove godine je pao na HTC-ova pleća, a za ključnu tačku hardvera zadužena je Nvidia. Nexus 9 u najboljem svetlu predstavlja novi Android Lollipop koji nam se jako dopada, ali kakav je naš sveukupan utisak o novom članu Nexus porodice?

Još od početka godine kružile su glasine o novom Nexus tabletu kojeg su svi nestrljivo iščekivali. Nagađalo se da će posedovati 8-inčni ekran i Intelov čipset, drugi su iščekivali naslednike Nexus 7 2013 i Nexus 10 modela, treći su pričali o 12-inčnom Nexusu... Već na samom početku drugog kvartala nešto širi spektar nagađanja počeo je da se sužava i fokusira na tablet dijagonale 8.9 inča koji bi trebao biti napravljen od kompanije HTC. Glasine se jesu ostvarile, jer je Google sredinom oktobra predstavio Nexus 9 koji se već nalazi u našim rukama. Iskreno rečeno, iako je duže vreme sve ukazivalo na to da će novi Guglov tablet imati 4:3 aspekt, opet nam je ovaj potez došao kao iznenađenje.

Ne možemo reći da su 4:3 Android tableti novost, jer smo i sami imali prilike da testiramo više od nekoliko modela, ali s obzirom da Nexus 7, Nexus 7 2013 i Nexus 10 dolaze u 16:10 odnosu, ovo je prvi Nexus sa takvim aspektom ekrana. Iako Google ističe da Nexus 9 nije zamišljen kao konkurent iPad-u, ne možemo se otrgnuti osećaja da je Apple podstekao Google da razmišlja u iPad pravcu. Sa druge strane, Nexus 9 niti dolazi u 7.9-inčnoj dijagonali kao iPad Mini Retina, niti 9.7-inčnoj kao iPad Air. Ne, Google je odlučio da napravi sredinu između pomenutih, da takoreći "preseče" i odluči se za 8.9 inča kao neku zlatnu sredinu. Da li je ta sredina zaista zlatna?
Sve zavisi šta očekujete od tableta kao uređaja, tačnije koja će mu pretežno biti namena i da li će se često iznositi van doma ili ne. Potencijalni "problem" je to što 4:3 odnos ekrana nije baš idealan za konzumaciju multimedijalnog sadržaja, jer nastaju dobro poznate crne trake usled drugačijeg aspekta reprodukovanog materijala. Sa druge strane, 4:3 je odličan za surfovanje u uspravnom (portret) režimu, jer je širi od 16:9 ili 16:10, prikazuje veći deo web stranice i sveukupno je zgodniji za surf. Prednost Nexus 9 tableta pored toga što ima najnoviji Android, je to i da je prilično moćan kada se posmatra sa hardverske strane.

Hardver

Pre par godina skoro pa 90% tableta dolazilo je sa Tegra čipsetom kompanije Nvidia, dok je u bližoj prošlosti ta cifra postala znatno niža. Qualcomm i MediaTek su umešali svoje prste, u toj meri da je Tegra bila poprilično zapostavljena od strane proizvođača. Nvidia se vraća na veliku scenu sa izuzetno moćnim Tegra K1 čipsetom. Iz ugla procesora koji ima "samo dva jezgra" to možda i ne deluje tako, ali dobro je poznato da količina jezgara nije nikakvo merilo performansi. U pitanju je 64-bitni Denver procesor na 2.3 GHz-a, uz potpunu zver u vidu 192-jezgarnog Kepler DX1 grafičkog čipa, koji nudi spektakularne grafičke performanse.

Budući da je reč o Nexus tipu uređaja izostavljen je microSD slot, a iako ne možemo reći da odobravamo takvu filozofiju uskraćivanja mogućnosti korisniku da proširi skladište, ovakav potez je očekivan za jedan Nexus tablet. Nexus 9 dolazi u 16 ili 32GB varijanti, a začudilo nas je to što ne postoji 64GB verzija. Kada je u pitanju radna memorija, odluka je pala na 2GB, što nikako nije loše, ali nekako smo očekivali da će tablet posedovati 3GB RAM-a. Baterija za koju se Google odlučio je Litijum Polimer tipa, a njen kapacitet iznosi 6700 mAh. Tu je i 8MP zadnja kamera sa 1080p video snimanjem, a za selfije i video komunikaciju poslužiće 1.6MP prednja kamera...

Dizajn

Ovoga puta zadatak izrade Guglovog tableta poveren je kompaniji HTC, koja je kao što je to i očekivano uradila odličan posao. Ne mislimo toliko po pitanju samog izgleda, koliko mislimo u smislu kvaliteta izrade. Kada se posmatra direktno spreda, Nexus 9 nije tablet koji bi nekog uspeo da oduševi svojim atributima. Može se reći da je prednja strana neupadljiva, skromna i nema nekih ključnih detalja koji bi mogli da se istaknu. Nije baš to stvar koja bi mogla da se posmatra u negativnom smislu, ali sa druge strane neće nikoga ostaviti bez daha. Isto bi se onda moglo reći i za prednju stranu iPad tableta, jer sa širim gornjim horizontalnim trakama i užim vertikalnim, sada sa 4:3 odnosom stranica Nexus 9 jeste do neke tačke iPad-olik, barem spreda.

Napred imamo samo Boomsound stereo zvučnike, prednju 1.6MP kameru iznad ekrana i ambijentalni senzor, ništa osim toga. Bokovi su jedna potpuno nova priča za Nexus, s obzirom da se radi o metalu, koji pruža dosta veću strukturnu čvrstinu u poređenju sa plastikom. Upuštena srebrna ivica opkružuje bočne strane, od kojih je leva potpuno prazna, a donja sadrži microUSB port i rupicu mikrofona na samom desnom ćošku. Desna strana sadrži Power i Volume dugmiće, koji jesu metalni, ali nisu preterano dobri na pritisak, čisto iz razloga što su preterano plitki. Iznad ovih dugmića nalazi se još jedan mikrofon, a na vrhu je smešten samo 3.5mm priključak.
Zadnja strana Nexus 9 modela dostupna je u tri boje - crnoj, beloj i peščanoj. Naš primerak poseduje bela leđa, ali nije reč o potpuno svetloj nijansi bele, već blago tamnijoj sivkastoj varijanti, koja moramo priznati izgleda veoma lepo. Nama se kod pozadine ovog tableta najviše dopada poznat gumirani osećaj koji pruža, dosta sličan kao kod Nexus 7 2013 modela. Kamera je smeštena gotovo u sam gornji levi ćošak, na sredini je uspravno orijentisani sivi nexus natpis, a u dnu je sitnijim slovima istaknuta oznaka kompanije koja je zadužena za proizvodnju Nexus 9 tableta - HTC.

Softver

Možda i najinteresantnija odlika Nexus 9 tableta je to što dolazi sa najnovijom 5.0 verzijom Androida, koji nosi naziv Lollipop. Takozvana lizalica je u ovom trenutku jako retka, pošto je tek nedavno predstavljena, pa se u trenutku pisanja može naći samo na Nexus 6 i Nexus 9 modelima. Lollipop je zaista pravo osveženje u odnosu na KitKat, jer je kompletno redizajniran, prošaran svetlijim nijansama i obogaćen animacijama skoro pri svakoj interakciji. Na većem 8.9-inčnom ekranu smatramo da izgleda još čistije, preglednije i minimalističnije u odnosu na smartfon verziju kakvu imamo priliku da koristimo na Nexus 5 modelu.

Elementi korisničkog interfejsa su pretežno svetlih nijansi, Google je odlučio da često koristi belu boju za pozadine, a od crnih elemenata ni traga ni glasa. Sa živahnijim bojama ikonica i drugih delova interefejsa, a iskorenjivanjem crne boje, celokupan interfejs je prilično prijatniji u odnosu na KitKat. Mnogi detalji su dobili redizajn i razne dodatne mogućnosti, recimo Lockscreen sad sadrži notifikacije, notifikacioni panel je izmenjen, fioka sa aplikacijama je sada u stilu foldera, Task switcher donosi trodimenzionalni pogled sa karticama, itd. Ispod haube je sada isključivo ART runtime, unapređene su opcije za praćenje i štednju baterije, a donet je i novi prioritetni režim kojim odlučujete kako, ko i kada može da vas uznemirava pozivima, porukama, notifikacijama. Savetujemo vam da pročitate naš nedavno objavljeni članak o Lollipop verziji, u kojem možete pronaći dosta više detalja o novom Androidu.

Utisci o radu

Kod korisnika 16:9 ili 16:10 tableta moguć je kraći ili duži period navikavanja na 4:3 odnos stranica. U našem slučaju Nexus 9 je isprva delovao neobično, ali već nakon jednog dana aktivinijeg korišćenja brzo smo se navikli na nešto širi ekran. Korisnici koji poseduju male šake mogu da zaborave na obuhvatanje Nexus 9 modela, dok će krupniji i "šakatiji" pojedinci to ipak moći. U slučaju autora, tablet je ovako mogao biti obuhvaćen isključivo između palca i malog prsta, i to uz veći napor, pa je pretežno tablet bio hvatan za ćošak. Pošto je na sredini između malo većeg i velikog tableta, Nexus 9 neće biti toliko kompaktan kao 7-inčni ili 8-inčni modeli, ali opet ni toliko velik kao 10-inčni.
Po mišljenju autora, 8.9 inča je prosto idealna dijagonala za kućno korišćenje. Iste dijagonale kao Galaxy Tab 8.9 koji je autor koristio skoro pa dve godine, ali znatno prijatniji za korišćenje u uspravnoj orijentaciji, koja je blago rečeno kod Tab 8.9 modela čudna i izdužena. Iz ličnog iskustva može se pomenuti i Nexus 10 koji je bio u autorovom posedstvu duže vreme, ali u poređenju sa njim Nexus 9 opet daje bolji i prirodniji utisak pri upotrebi. Kvalitet izrade tableta je kod našeg primerka izvanredan, metalni ram mu daje izuzetnu čvrstinu, mekana leđa su vrlo prijatna u ruci, bez ikakvih anomalija koje se spominju po internetu. Prosto je sjajan za korišćenje. Uz tablet smo dobili i Keyboard Folio zvanični dodatak - fizičku Bluetooth tastaturu sa zaštitom za ekran. Tasteri nisu previše prostrani, ali je unos teksta svakako dosta brži i bolji u poređenju sa softverskom tastaturom.

Dok zaista jeste prijatan za korišćenje, kakav je kvalitet prikaza koji nudi ekran Nexus 9 modela? Možemo reći prilično dobar, ali nije spektakularan kao što smo očekivali. U odnosu na recimo Nexus 5 smartfon sa izuzetno tačnim bojama i blizu idealnoj temperaturi boja, ovaj tablet ipak zaostaje u tim poljima. Ove odlike ekrana nisu loše, ali uz 4.42 Delta E i nešto hladniju i plavičastiju 7849K temperaturu boja, prikaz je kao što smo rekli tek dobar i ostaje tačan, ali nas nije oduševio kao što smo se nadali. Cifra od 472 cd/m2 pružaće sasvim svetao prikaz, uz jako pristojnu 2.10 prosečnu Gamma vrednost, a sama ravnomernost kontrole nivoa osvetljenja je solidna, ne odstupa drastično između 75, 50 i 25% kao kod nekih modela, ali je mogla biti i bolja. 2048 x 1536 rezolucija i prateća 281 PPI oštrina je dosta dobra, ali opet, ne toliko oštra recimo kao kod Tab S 8.4 modela i njegovih 359 PPI.

Kada su u pitanju performanse, kombinacija Androida 5.0 i Nvidia Tegra K1 čipseta pružila nam je ubedljivo najbolje iskustvo kod Android tableta do ovog trenutka. Neverovatna je brzina reagovanja tableta na zadate komande, jer se sve izvršava gotovo pa trenutno u deliću sekunde. Nivo glatkoće je zaista sjajan, pogotovo uz Lollipop animacije koje su prisutne skoro pri svakoj akciji, pa je fluidnost Nexus 9 tableta zaista na vrlo visokom nivou. Što se tiče grafičkih performansi, Kepler GPU sa svojih 192 jezgra prosto guta bilo koju 3D igru ili grafički zadatak koji mu se nađe na putu sa velikom lakoćom, pružajući spektakularne performanse. U sintetičkim testovima dobili smo jako visoke FPS rezultate u aplikacijama kao što su GFXBench i 3DMark, pa će i najzahtevnija 3D igra za Android biti veoma glatka pri igranju.

Sa druge strane, kada je reč o sintetici, pojedini naslovi kao što su Quadrant, CF-Bench i SmartBench 2012 imali su dosta niže rezultate nego što smo očekivali, najverovatnije zbog pogrešnog tumačenja performansi Tegra K1 čipseta. Antutu rezultat od 58056 govori o monstruoznoj snazi ovog čipseta, a testovi unutar Chrome browsera potvrdili su da je Nexus 9 ubedljivo najbrži Android uređaj za surfovanje u ovom trenutku. Prosto fenomenalne performanse. Samo jedan detalj koji moramo da istaknemo - zbog svoje sirove snage čipseta, desni ćošak na pozadini ume da postane vruć pri većem opterećenju, ali pošto je ovo oblast koja nikada ne dolazi u kontakt sa vašim rukama, apsolutno nema nikakvog razloga za brigu.
Pošto je u pitanju HTC koji je dobro poznat po svojim Boomsound stereo zvučnicima, postavlja se pitanje da li su Boomsound zvučnici na Nexus 9 modelu istog kvaliteta kao na HTC One M7 i M8 smartfonima? Nažalost, kvalitet reprodukcije je nešto lošiji, ali po našem mišljenju i dalje sasvim dobar. Prva pozitivna strana je što su zvučnici smešteni napred i to u stereo paru, zvuk koji dolazi sa njih je glasan, ali lošiji aspekt je što nemaju tako definisan i bogat zvuk kao HTC One smartfoni. Sa druge strane, zvuk na slušalicama koji Nexus 9 je zaista perfektan, čist kao suza i izuzetno glasan, pa će zadovoljiti i probirljivijeg audiofila, baš kao što je to slučaj sa HTC One M8 smartfonom.

Autonomija baterije je dosta bitan aspekt kako kod smartfona tako i kod tableta, i često može drastično da privuče ili odvuče kupca od kupovine. Iz našeg iskustva korišćenja, autonomija Nexus 9 modela je vrlo dobra. Na 65% osvetljenja koji odgovaraju 250 cd/m2 svetline, dobili smo 7 sati i 37 minuta uključenosti ekrana pri surfovanju. Da budemo iskreni, Nexus 9 je sa ovakvim rezultatom čak i prevazišao naša očekivanja, što znači da će vas tablet bez ikakvog problema provesti kroz dan učestalijeg korišćenja. Autonomijom baterije smo itekako zadovoljni.

Google nas sa svojim Nexus uređajima nikada nije razočarao, a Nexus 9 svakako nije izuzetak od tog pravila. Postoji nešto oko Nexus modela što ih izdvaja iznad ostalih Androida, a to nije samo čista Stock verzija interfejsa i najbrže vreme dobijanja nadogradnje softvera. Napredniji korisnici znaju o čemu pričamo, o Nexus zajednici developera i korisnika kakva ne postoji ni kod dosta popularnijih tableta/smartfona. Sve to uz poprilično moćan hardver koji će pokazati novu i odličnu Android 5.0 verziju u punom sjaju. O tome je reč kada pričamo o Nexus 9 tabletu. Nivo glatkoće je izuzetan kao što je to bio slučaj i sa svakim Nexus modelom do sad.

Prilagođavanje 4:3 aspektu ekrana je u našem slučaju bilo veoma brzo, ovakva forma je odlična za korišćenje, a jedina stvar gde nam je odnos ekrana zasmetao je pri gledanju fullscreen YouTube klipova (crne trake). Sam kvalitet prikaza nije u samom vrhu, ali je relativno tačan, svetao i oštar - dobar, ali ne jako dobar kao što smo očekivali. Zvuk sa stereo zvučnika je bolji od većine tableta koje smo probali, ali nije na nivou Boomsound zvučnika HTC One M7 i M8 smartfona. Baterija je po našem mišljenju i više nego dovoljna za jedan dan korišćenja, a sam utisak pri upotrebi tableta je na visokom nivou, zahvaljujući kvalitetnoj izradi. Nexus 9 nije savršen tablet u svakom smislu, ali je prilično dobar, pa bismo ga preporučili ne samo Nexus ljubiteljima, već svima koji žele izuzetne performanse i fenomenalno Android Lollipop iskustvo...

Izvor: Dragoljub Radovanović / Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: