Mobilni operatori očekuju blagi rast

Mobilni operatori očekuju blagi rast tržišta telekomunikacija, a prihod će biti približan prošlogodišnjem i iznosiće oko pet odsto bruto društvenog proizvoda, rečeno je danas na Deloitte skupu o trendovima u tehnologijama, medijima i telekomunikacijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

14:37

Default images

Državna sekretarka za Digitalnu agendu, Jasna Matić, je istakla da rast fiksnog širokopojasnog interneta u Srbiji iznosi oko 50 odsto, čime se Srbija polako približava proseku iz EU.

Jedan od rizika za sektor telekomunikacija je i neadekvatan odnos države prema nečemu što može doprineti izlasku privrede iz krize, smatra Matić.

Ona je istakla da su IKT zamajac koji će globalnu privrednu izvesti iz krize, da će ta oblast biti izvor rasta produktivnosti i efikasnosti globalne privrede, a ona zemlja koja to shvati na vreme imaće prednost u odnosu na svoje konkurente.

Matić je dodala i da je jedan od ključnih problema otežano dobijanje dozvola za izgradnju telekomunikacione infrastrukute, što zavisi od lokalnih samouprava.

Direktor Republičke agencije za elektronske komunikcije (Ratel) Milan Janković je kazao da očekuje isti prihod od sektora telekomunikacija kao i prethodnih godina, od oko pet odsto BDP.

''Stvoreni su uslovi da u svim segmentima telekomunikacija postoji konkurencija, više operatora koji mogu da ponude kvalitetne usluge, doneta su sva nephodna akta i predvidivi su uslovi poslovanja, znaju se načini poslovanja za ovu godinu na osnovu cega možemo očekivati dalji razvoj tržišta'', smatra Janković.

Generalna direktorka kompanije SBB Dragica Pilipović Šafi je kazala da će se ove godine u Srbiji pojačati konkurencija u fiksnoj telefoniji, izrazivši nadu da će ta kompanija posati jedan od operatora.

Prema njenim rečima, pritisak na male provajdere će biti mnogo veći, jer uz veću konkurenciju, oni neće moći da prate investicije u tehnologiju, sadržaj i ponudu, tako da se može očekivati konsoldacija.

Pilipović Šafi je izrazila zabrinutost zbog opšte makorekonomske situacija i kursa dinara, jer, kako je navela, industrija je zavisna od finansiranja iz inostrantva i kupovine tehnologija u drugim valutama, a taj pritisak će da određuje koliko će biti novih investicija.

Direktor funkcije za strategiju Telekoma Srbije Ranko Ilić ja kazao da su i mobilna i fiksna telefonija dostigli određen nivo zasićenost i ne mogu se očekivati veće promene.

Kako je naveo, moguće je očekivati i smanjenje obima saobraćaja u domenu fiksne telefonije za dva do tri odsto, dok će mobilna ostati na trenutnim pozicijama u domenu govornih usluga

Ilić je kazao da se dosta očekuje iz segmenta širokopojasnog pristupa internetu, bilo fiksnog bilo mobilnog.

Izvršni direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić je kazao da je ta kompanija prošu godinu završila sa rastom prihoda od 12,5 odsto.

Glavni razlozi su prelazak sa pripejd na postpejd tarifne pakete, značajan rast usluga baziranih na prenosu podataka kao i značajan rast učešća smart telefona na tržištu, naveo je Vasić.

On je kazao da su za ovu godinu predviđanja i dalje pozitivna, dodavši da rast možda neće biti na tom nivou, ali da svakako ima mesta za dalji razvoj na tržištu.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, za koju je ova kompanija dobila licencu pre godinu dana, Vasić je naveo da je Telenor pred kraj godine izašao sa prvim ponudama na tržište, a da su potpuna ponuda, ozbiljniji nastup i investicije predviđene za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: