Pogledajte svoju kosu i saznajte dosta o zdravstvenom stanju

Posmatrajte vašu kosu možda vam pomogne da se rešite problema koji vas muči, a da to niste ni znali.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

16:22

Default images

Kosa bez sjaja, suva kosa, perut… Sve te pojave na vašoj kosi i temenu mogu upućivati i na loše zdravstveno stanje.

Normalno je da se izgubi oko 100 dlaka dnevno to je količina koja se izgubi prilikom pranja i četkanja kose. No ako ste iznenada počeli da gubite više kose, a vaš način života i raspoloženje se nisu drastično menjali, proverite lekove koje ste uzimali u poslednje vreme. Takođe, stres zna da utiče na gubitak kose.

Osim toga, gubitak kose može da bude znak hipotireoze, odnosno hormonalne neravnoteže koja se odnosi na sindrom policističnih jajnika.

Perut na temenu nije opasan. Lekari smatraju da perut izazivaju gljivice, a masna koža, stres, gojaznost, hladno vreme ili psorijaza takođe dovode do stvaranja neprijatne peruti na temenu. Treba da se zabrinete ako primetite žutu i masnu perut – to je znak da bolujete od seboreičnog dermatitisa. Leči se, kao i obična perut, posebnim šamponima.

Sede vlasi, a još niste ni prešli tridesetu? Seda kosa obično nije znak lošeg zdravlja, ali anemija, problemi sa štitnom žlezdom kao i nedostatak vitamina B – 12 mogu da dovedu do prevremene pojave sedih.

Suva, lomljiva kosa može da bude znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitne žlezde, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona. To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu da budu nagli porast telesne težine, neobjašnjiv umor i osećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, razgovarajte s vašim doktorom o testiranju nivoa hormona štitne žlezde.

Izvor: haber
Foto: marin/freedgitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: