Sastojci koje treba da izbegavate u kozmetičkim proizvodima

Mnoge kozmetičke kompanije iz svojih proizvoda žele da izvuku što veću zaradu. Kako bi to postigli često onima koji kreiraju proizvode ne ostavljaju drugog izbora osim da koriste jeftine sastojke. Takvi proizvodi loš su izbor za negu, pa vam stoga otkrivamo na koje sastojke bi trebalo da obratite pažnju na deklaraciji.

Izvor: B92

Subota, 05.04.2014.

13:51

Default images

Paraben

Koriste se kao konzervansi u kozmetici kako bi pomogli u sprečavanju razvoja bakterija. Kontroverzni su jer se povezuju sa rakom dojke, ali i zbog toga jer su pokazali slabu sposobnost da oponašaju hormon estrogen (koji igra važnu ulogu u nastanku raka dojke).Parabeni doprinose starenju kože, te oštećuju DNK.

Ftalati

Koriste se kao otapala u kozmetici kako bi drugim sastojcima pomogli da se bolje rastvore i tako kreirali bolji proizvod. Poznati su po tome što izazivaju reproduktivne i razvojne toksičnosti, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput tumora.

Triklosan

Koristi se kao antibakterijsko sredstvo, ali se veruje da je triklosan povezan sa ometanjem funkcije hormona, te može povećati učestalost alergija. Triklosan može doprineti i otpornosti na antibiotike.

Propilen glikol (poznat i kao antifriz)

Koristi se kao deterdžent, otapalo, ovlaživač, sredstvo za stvaranje pene. Stalno izlaganje ovom sastojku može izazvati nagomilavanje u organizmu i dovesti do iritracije kože,mučnina, glavobolja...

Mineralna ulja (petrolej)

Hidrirajući sastojak koji se u kozmetici koristi i kao deo formulacije za parfeme. Nastaje kao nusproizvod destilacije benzina iz sirove nafte. Budući da ga ima u izobiilju, ovaj sastojak je skuplji za odlaganje nego za kupovinu. Povezuje se sa zečepljenjem pora i smanjenjem funkcije pluća što može izazvati i upalu pluća.

Izvor: ljepota

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: