Tolbert zamena za Karlu del Ponte

Nekoliko balkanskih NVO predložilo Davida Tolberta za novog glavnog tužioca haškog trbunala.

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

12:10

Default images

Nekoliko nevladinih organizacija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine predložile su generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da za novog glavnog tužioca Haškog tribunala imenuje Davida Tolberta, koji je sada zamenik Karle del Ponte, saopšteno je danas iz beogradskog Fonda za humanitarno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, 12 nevladinih organizacija je u pismu generalnom sekretaru, upućenom 19. juna, predložilo Tolberta za novog glavnog tužioca Tribunala, ističući da "uživa veliko poverenje i poštovanje u postjugoslovenskim društvima".

Među NVO koje su potpisale pismo su Fond za humanitarno pravo, Dokumenta (Hrvatska), Istraživačko-dokumentacioni centar (BiH), Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine (RS, BiH), Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Priština), Inicijativa mladih, Beogradski centar za ljudska prava, "Žene u crnom", Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški komitet za ljudska prava i druge.

Te NVO smatraju da Tolbert "svojim znanjem i iskustvom garantuje da će tribunal do kraja mandata biti u funkciji pravde za žrtve" i da je ličnim angažovanjem doprineo da proces prenošenja nadležnosti sa tribunala na domaće sudove protekne u znaku saradnje i jačanja kapaciteta domaćih institucija.

Potpisnici pisma ističu da je neophodno da se na mestu tužioca postavi neko ko može da obezbedi kontinuitet, ko dobro poznaje nacionalne vlade i civilno stanovništvo u državama sa prostora bivše SFRJ i da to bude ekspert u oblasti međunarodnog prava.

Mandat glavne tužiteljke tribunala Del Ponte ističe u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: