Terzić ubedljiv po kiši na Ušću

Vozač Optima Modriča tima Žarko Terzić obeležio je treću trku šampionata Srbije na krugu, koja je vožena na potpuno novoj stazi Ušće.

Izvor:

Nedelja, 27.06.2010.

21:07

Default images

Kiša i mokra staza nisu smetali Terziću da tokom 24 kruga, koliko je predviđao Pravilnik takmičenja, sve konkurente obiđe za krug, a pojedince i za dva.

Ubedljiva pobeda na novoj stazi u izuzetno teškim uslovima, nije ostavila ravnodušnim nekoliko hiljada posmatrača, koji su gromkim aplauzom pozdravili pobednika SP klase.

Od starta sam krenuo silovito. Kada sam tokom trke shvatio da imam nesvakidašnju šansu da sve konkurente obiđem za čitav krug nisam puštao gas. Držao sam visok ritam od starta do cilja i verujem da sam se na ovaj način dostojno revanširao konkurenciji, za sve predhodne trke na kojima nisam slavio“, rekao je Terzić odmah posle trke.
plumrace.com
Čast da otvore takmičarski dan pripala je gostima u GT automobilima koji su tokom 15 minuta, koliko im je dozvoljeno, maksimalno stiskali mašine, ne bi li kod publike izmamili koju ovaciju ili aplauz. Kako je domaćoj publici ne moguće podvaliti u vidu dva polucivilna auta kako se kao bajagi međusobno trkaju, uvaženim gostima ništa drugo nije preostalo već da brže bolje odu u boks.

Ništa bolje sreće pokisla publika nije bila i kada su ST automobili u pitanju iz domaćeg šampionata. Shvativši da će im biti više štete nego koristi, ako voze, Zoran Timotić i Mikica Vesnić odlučili su da se ne startuju.

Drago mi je što sam ostvario najbolje vreme na treningu, ali mi je draže da sačuvam auto za neku naredenu trku. Uslovi na stazi nikako ne odgovaraju našim automobilima, a štetu koji bi realno mogla da nastane, morali bi mi da platimo, tako da je bilo pametnije da se preselimo u publiku“, rekao je Timotić.
plumrace.com
Drugi okršaj dana bili su takmičari klasa 3 i 5 koji standardno voze u diviziji. Viđeni dueli u 1.400 kubika bili su između Branka Ćopića i Dejana Stojića, a u nekadašnjem hobiju između Vitomira Cvetića i Nebojše Atanackovića. Momci sa Dorćola Stojić i Atanacković su morali da odustanu zbog kvarova, a Cvetić zbog otpadanja točka u finalnom krugu, tako da je Ćopić slavio u diviziji, a Simić u klasi 5.

Hibrid priča je za sebe. Žestok start 18 jugića odmah je probudilo publiku iz učmalosti. Ukosnica kod boksa bila je jedno od mesto raspleta tokom trke. Aktuelni šampion Radoslav Vukosavljević dugo je odolevao naletima, Zvezadana Jovanovića i Darka Simovića, da bi krug pre kraja prepustio prvo mestu Dušanu Nastasijeviću. Momci u nekadašnjem ponosu nacionalne auto industrije definitivno umeje da raspale publiku u bilo kojim uslovima pored staze.

Finale je priplao takmičarima u klasi 1, poznatijoj kao mali N. Samo 14 krugova bilo je dovoljno da limara i farbari dobiju pune ruke posla. Miloš Brkić se od starta nije dao i mučki je izdržao udare konkurencije na prvo mesto.

Rezultati:
Klasa 1: M. Brkić, S. Janković, P. Jovanović
Klasa 2: D. Nastasijević, R. Vukosavljević, Z. Jovanović
Klasa 3: B. Ćopić, M. Milojević, M. Margetić
Klasa 4: Ž. Terzić, V. Lekić, M. Marinković
Klasa 5: D. Simić, B. Todorović, V.Cvetić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: