Subota, 17.04.2010.

17:07

Novak bez finala u Monte Karlu

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izgubio je od Španca Fernanda Verdaska sa 6:2, 6:2 u polufinalu turnira iz Masters serije u Monte Karlu.

Izvor: SO

Default images

Meč je trajao jedan čas i 31 minut, a presudan je bio ogroman broj Đokovićevih neiznuđenih grešaka – čak 49, uz samo osam direktnih poena. Statistika je dovoljno ilustrativna, pa je logično da Novak nije uspeo da odbrani prošlogodišnje finale. Španac je savladao Đokovića prvi put posle pet poraza i u finalu će igrati sa Rafaelom Nadalom, koji je dobio Davida Ferera 6:2, 6:3.

Na početku meča teniseri su se borili ko će diktirati tempo u poenima i stajati bliže liniji, a Đoković je tu mini-bitku uspeo da dobije. U prvom gemu Verdasko je propustio jednu, a Đoković dve vezane brejk lopte. Tada je srpski teniser odlično igrao forhend, ali nije imao sreće da realizuje jednu od brejk lopti iako je precizno riternirao.

Od tog trenutka Novak počinje da pravi neiznuđene greške u nizu, što nije bio slučaj ranijih dana. Verdasko je to primetio, samo je držao lopticu u igri ne težeći više ofanzivi, bekhend mu je bio sigurniji nego uobičajeno, a napadao je samo iz kontri.

Peti gem ispostavio se presudnim za ishod prvog seta. Novak je spasao tri vezane brejk lopte, dva puta preciznim napadom iz frohenda, a jednom je Verdasko očajno odigrao spin kada je bio u izglednoj situaciji da okonča gem. Ipak, naredna dva poena Đoković poklanja rivalu – ne naročito komplikovan forhend šalje u aut, a posle duple servis greške Španac dolazi do prvog brejka na meču.
Verdasko je početkom sledećeg gema napravio dve greške iz forhenda, ali do kraja seta Novak je odigrao daleko ispod svog nivoa – osvojio je samo jedan poen i set je završio sa čak 19 neiznuđenih grešaka, naspram Špančevih osam.

Start drugog seta nagoveštavao je znatno neizvesniju borbu u nastavku, ali pre svega zbog lošije igre Verdaska, a ne zahvaljujuči nekom drastičnom poboljšanju u igri srpskog tenisera.

Napravio je Španac brejk u trećem gemu i poveo sa 2:1, ali Đoković u sledećem pravi ribrejk. Tada je delovalo da se Novak budi jer je rečima glasno hrabrio sam sebe, što je obično povoljan znak. Ipak, peti gem ponovo je bio preloman – Verdasko pravi novi brejk, a razlog za to, uz učestale Đokovićeve greške, bilo je i besprekorno kretanje Španca koje mu je omogućivalo da većinu loptica vrati u teren na adekavatan način.

Od tog momenta Novakova igra se raspala, pa je Španac lako priveo meč kraju i prvi put u karijeri se plasirao u finale na takmičenjima iz Masters serije.

Pre uspeha u Monte Karlu, Verdasko je u devet navrata zaustavljan u četvrtfinalu, a za prvi trofej imaće najtežeg mogućeg suparnika – petostrukog prvaka Rafaela Nadala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: