Stranci koji su obeležili srpsku košarku (3/4)

Pred vama je i treći deo našeg teksta „Stranci koji su obeležili srpsku košarku“.

Podsetićemo vas koji je to „možda i nabolji stranac u srpskoj košarci“ igrao u malenom Atlasu, kao i koji to košarkaš „mrzi Partizan ali na lep način“.

U trećem delu teksta predstavićemo vam i tamnoputog reprezentativca Crne Gore, kao i neke igrače koji su probleme voleli da rešavaju pesnicama.

Izvor: Ivan Todoroviæ

Nedelja, 24.10.2010.

14:37

Default images

Uvod

Drugi deo teksta "Stranci koji su obeležili srpsku košarku"

Kibu Stjuart (Kebu Omar Stewart)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 19.12.1973.
Pozicija u timu : centar/krilni centar
Visina: 204 cm
Igrao za: Vojvodinu 2003/05, Crvenu zvezdu 2007 (Superliga)
Karijera pre: UNLV (NCAA), California St.-Bakersfield U. (NCAA), Philadelphia 76ers (NBA), Vaqueros de Bayamon (Portoriko), Sioux Falls Skyforce (CBA), Atletico San German (Portoriko), Hapoel Jerusalem (Izrael), Saratov Autodor (Rusija),Uniks Kazan (Rusija), Estudiantes (Španija), Prokom Trefl Sopot (Poljska)
Karijera posle: Cantu (Italija), Barons LMT (Letonija)

Pre dolaska u Vojvodinu, Stjuart je već imao veliko košarko iskustvo iza sebe, igrajući do tada u timovima sa tri različita kontinenta, u čijim redovima je uglavnom bio prvi strelac i skakač.

Svoju relativno malu visinu za klasičnog centra (204 cm) nadoknađivao je sjajnim atletskim i fizičkim sposobnostima. U prvoj sezoni sa, tada izuzetno jakom Vojvodinom (Gurović, Šuput, Nemet, Čanak...) stiže do trećeg mesta u prvenstvu i plasmana u plej-of gde su tesno u obe utakmice izgubili od kasnijeg šampiona Partizana. Vojvodina je stigla i do osmine finala tadašnje FIBA Evrolige, gde je Stjuart u proseku beležio 14 poena i 10 skokova. Novi ugovor potpisao je na jednu sezonu, u kojoj je ponovio dobre partije iz prethodne, beležeći u prvenstvu u proseku 17,3 poena i 8,6 skokova, predvodivši tako Vojvodinu do prvog mesta u Juba ligi i kasnije do petog mesta u Superligi, što je bilo dovoljno za plasman u Jadransku ligu.

Ipak tu sezonu je obeležio velikim incidentom na utakmici sa Crvenom zvezdom kada je prvo udarcem nokautirao Vladislava Dragojlovića, da bi se potom umešao Vuk Radivojević razbivši arkadu Stjuartu. Ceo incident se završio novčanim kaznama za obojicu, da bi dve godine kasnije njih dvojica postali saigrači u Crvenoj zvezdi, koja je Stjuarta dovela kao pojačanje za Superligu. Ipak, nije uspeo da ponovi partije iz Vojvodine imajući u proseku 8,4 poena i 6,2 skoka. Ekipu je napustio zbog smrti dede pred početak finalne serije sa Partizanom koju je Crvena zvezda kasnije izgubila 3:1. Po odlasku iz Srbije malo je igrao.

Tajron Nezbi (Tyrone Lamont Nesby)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 31.1.1976.
Pozicija u timu: bek/krilo
Visina: 198 cm
Igrao za: FMP Železnik 2004. (Superliga)
Karijera pre: Los Angeles Clipers (NBA), Washington Wizards (NBA), Olympia Larissa BC (Grčka), Varese (Italija)
Karijera posle: Lietuvos Ritas (Litvanija), Las Vegas Venom (ABA)

Doveden je u FMP pred početak Superlige kao zamena za povređenog Frimena sa zavidnom karijerom i reputacijom iza sebe u tom trenutku. Odigrao je ukupno svega 14 mečeva sa sjajnim prosekom od 21 poen po utakmici. Međutim, to nije bilo dovoljno za FMP da se kvalifikuje u plej-of pošto je zauzeo šesto mesto u konkurenciji osam ekipa.



I u tako kratkom periodu naša košarkaška publika je imala priliku da vidi plejadu dobrih poteza (i pomalo nedostatak saradnje sa ostatkom tima) od kojih se najviše ističe njegov odličan skok-šut. Svoj kvalitet je dokazao i u sledećoj sezoni pošto je bio jedan od najzaslužnijih u Lijetuvos Ritasu za osvajanje tadašnjeg ULEB kupa.

Ipak, problemi sa zakonom tokom karijere (optužbe za napad, zlostavljanje, upotreba marihuane, dug za alimentaciju od preko 450.000 dolara) učinili su da ovaj košarkaš ipak ne dostigne svoj maksimum. Igračku karijeru je okončao 2007. godine.

Osim bavljenja košarkom, imao je i svoj sajt “NesbyWorld.com” gde je neuspešno prezentovao svoje rep pesme. Osnovao je The Nesby Foundation koja se bavi dobrotvornim radom sa mladima. Danas je vlasnik ABA tima Henderson All Stars.

Delonte Holand (Delonte Holland)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 2.3.1982.
Pozicija u timu: krilo/bek
Visina: 203 cm
Igrao za: Atlas Beograd 2004/05
Karijera pre: DePaul (NCAA)
Karijera posle: Teramo (Italija), Pallacanestro Varese (Italija), Virtus Bologna (Italija), Varese (Italija), Rio Grande Valley Vipers (NBDL), Roseto 1946 (Italija 2), Besancon BCD (Francuska), Idaho Stampede (NBDL), Mazzeo San Severo (Italija 2)

Po nekima najbolji stranac ikada koji je igrao za neku srpsku ekipu. Delonte Holand je pravo iz NCAA lige došao u…Atlas Beograd. O kakvom je igraču reč, svima je postalo jasno već posle par kola tadašnje Efes Pils Yuba Lige kada je krenuo da prikazuje svoj raskošni talenat. Prosek od 22,4 poena i 4,9 skokova samo delimično govori o tome. Sa Atlasom (i Nikolom Pekovićem kao tadašnjim saigračem) stigao je do drugog mesta u ligi, što je bilo dovoljno da se kvalifikuju za Superligu gde im je zamalo izmaklo peto mesto i plasman u Jadransku ligu.



Partija koju bi trebalo izdvojiti bila bi ona protiv Partizana kada je ubacio 38 poena. Pokazao je i svoju prgavu stranu nasrtajem na saigrača Dojčina na utakmici protiv Lovćena, koji se na kraju pretvorio u međusobnu tuču ova dva igrača, koja je potom nastavljena na klupi za rezerve sve dok ih saigrači konačno nisu razdvojili. Ceo incident se završio novčanim kaznama i pismenim izvinjenjem Holanda. Ipak, par kola pre kraja Superlige, klub je sporazumno raskinuo ugovor sa njim pošto je dobio poziv za trening kamp Boston Seltiksa.

U nastavku karijere nastavio je sa sjajnim košgeterskim učinkom stižući u dresu Virtusa i do brojke od 50 poena na jednoj utakmici. Ipak, njegov nezgodan karakter ponovo je došao do izražaja u Bolonji. Suspenzija je usledila posle, postoje dve priče, svađe sa trenerom ili kasnog izlaska sa saigračima koji se zavrsio uličnom tučom. Posle toga njegova karijera je krenula nizbrdo. Trenutno igra za klub iz italijanske druge lige.

Endru Vižnjevski (Andrew Wisniewski)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 1.9.1981.
Pozicija u timu: plejmejker/bek
Visina: 191 cm
Igrao za: Crvenu Zvezdu 2004/05
Karijera pre: Centenary U. (NCAA)
Karijera posle: Telekom Baskets Bonn (Nemačka), Snaidero Udine (Italija), Cibona Zagreb (Hrvatska), Ural-Great Perm (Rusija), Spartak St. Petesburg (Rusija), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Efes Pilsen (Turkey)

Došao je u Crvenu Zvezdu pravo sa koledža i odigrao je vrlo solidno svoju prvu sezonu u Evropi. Iako nije osvojio nijedan trofej, ostavio je utisak disciplinovanog igrača pre svega u odbrani a pored toga, odlikovao ga je brz ulaz i solidan šut. U Crvenoj zvezdi je beležio u proseku oko 13 poena, 3,4 asistencije i 2,2 ukradene lopte ali klub je napustio pre kraja sezone zbog neispunjenja ugovornih obaveza.

U narednoj sezoni bio je prvi strelac Nemačke lige u dresu Bona sa prosekom od 20,6 poena. Potom smo imali priliku ponovo da ga gledamo na ovim prostorima u dresu Cibone gde je nastavio sa dobrim partijama koje su ga odvele dalje u Rusiju. To nije promaklo Makabiju koji je, potpisavši ugovor sa njim, nastavio praksu dovođenja stranaca koji su se dobro pokazali u timovima iz Jadranske lige (Kamings, Lazmi, Anderson).

Sa Izraelcima je stigao do 1/4 finala Evrolige gde su ispali od Partizana. Tom prilikom je izjavio “da mrzi Partizan, ali na lep način“ (prethodno je sa Cibonom ostao bez titule u Jadranskoj ligi). U proseku je imao devet poena i tri asistencije. U letnjoj pauzi potpisao je za Efes Pilsen.

Vontigo Kamings (Vonteego Marfeek Cummings)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 29.02.1976.
Pozicija u timu: plejmejker/bek
Visina: 190 cm
Igrao za: Hemofarm Vršac 2004/05, Partizan Beograd 2006, 2006/07, Vojvodinu 2009
Karijera pre: Pittsburgh U. (NCAA), Golden State Warriors (NBA), Philadelphia 76ers (NBA), Westchester Wildfire (USBL), Virtus Bologna (Italija),
Karijera posle: Forth Worth Flyers (NBDL), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Estudiantes (Španija), Cedevita (Hrvatska), Ilysiakos A.O. BC (Grčka), Keravnos Strovolou (Kipar)
Trofeji: Prvak SCG 2006, Prvak Srbije 2007. i Prvak Jadranske lige 2007. sa Partizanom; Prvak Jadranske lige 2005. sa Hemofarmom

U redove Hemofarma je došao u sezoni 2004/05. koja je bila jedna od najuspešnijih u istoriji kluba. Osvojena je Jadranska liga, a klub je stigao finala plejo-fa prvenstva Srbije i do polufinala ULEB kupa posle nekih sjajnih pobeda kao što je bila ona u revanšu 1/8 finala protiv Dinama u Moskvi kada je posle -3 u Vršcu bilo +21 u Moskvi. Sa druge strane, finale je ispušteno i pored prednosti od 23 poena u prvom meču protiv Makedonikosa, pošto je u Grčkoj na kraju bilo -29.

Kamingsa je, pre svega, odlikovala sigurnost u vođenju igre a zatim solidan šut i konstatnost. Malo je grešio, a ekipa je uglavnom mogla da računa na njegovih, otprilike, 11 poena i tri asistencije koliko je u proseku postizao te sezone. Klub je napustio pred početak plej-ofa odlukom tadašnjeg trenera Lukajića.



Pošto sledeće sezone nije uspeo da nađe angažman u NBA igrajući NBDL ligu, u Partizan je došao u februaru 2006 kao zamena za Brauna koji svojim igrama nije zadovoljio čelnike kluba. Sa Partizanom je te sezone stigao do prve titule postižući u proseku oko 11 poena. Ugovor je potom produžio na još jednu godinu, međutim, početkom oktobra izbio je nesporazum sa upravom Partizana oko uloge koja mu je namenjena u timu, zbog čega je prvobitno objavljena informacija da klub raskida ugovor sa njim. Nesporazum je ubrzo izglađen i Kamings je nastavio da igra za Partizan u sezoni u kojoj su osvojene titule u prvenstvu i Jadranskoj ligi, gde je postizao u proseku 10 poena. Istakao se u finalu Jadranske lige protiv FMP-a kada je zabeležio 26 poena uključujući trojku za pobedu dve sekunde pre kraja.

Posebno dobre igre je pružao u Evroligi gde je prvi put posle Fajnal fora 1998. Partizan uspeo da prođe grupnu fazu takmičenja. Kamings je prosečno beležio 13,5 poena i 3,5 asistencija i bio je jedan on najzaslužnijih za taj uspeh. Posle odlaska iz Partizana nije pružao dobre igre u dresu Makabija i Estudiantesa, a u kratkotrajnom povratku u Srbiju pretprošle sezone, u dresu Vojvodine, nije uspeo da izbegne poslednje mesto u Jadranskoj ligi, pošto su izgubili poslednjih 12 mečeva od kojih je Kamings igrao na osam, sa prosekom od devet poena i skoro tri asistencije.

Robert Konli (Robert Conley)

Državljanstvo: Američko
Datum rođenja: 30.4.1977.
Pozicija u timu: bek/krilo
Visina: 198 cm
Igrao za: Hemofarm Vršac 2005/06
Karijera pre: Clayton St. U. (NCAA), Atlanta Trojans (USBL), Alita Alytus (Litvanija), Braunschweig (Nemačka), TDShop.it Livorno (Italija), Greenville Groove (NBDL), Girona CB (Španija), Tau Ceramica (Španija)
Karijera posle: Atletico San German (Portoriko), Adecco ASVEL Lyon-Villeurbanne (Francuska), Maccabi Rishon Le Zion (Izrael), Bilbao Basket (Španija)

Došao je u Vršac posle sezone u Španiji gde je igrao za Đironu i Taukeramiku, sa kojom je stigao i do Fajnal fora Evrolige na kome odlukom trenera nije ni ulazio u igru. Bio je jedan od najzaslužnijih za sjajnu evropsku sezonu Hemofarma u tadašnjem ULEB Kupu gde su dogurali do polufinala.

Tesno ispadanje od Arisa (+3 u Vršcu, -5 u Grčkoj) primljenim košem na 1,4 sekunde do kraja (i to pošto je lopta odskakala po obruču neko vreme pre nego što je prošla kroz isti), kao da je uticalo na sve igrače Hemofarma uključujući i Konlija, da ne pružaju očekivane partije u Superligi. To je rezultovalo osvojenim tek trećim mestom u svojoj grupi, što nije bilo dovoljno za plej-of. Ipak, Konli će ostati u lepom sećanju Vrščanima ne samo zbog i više nego dobre statistike (prosek oko 14 poena, 3,5 skokova, 3,4 asistencije i oko dve ukradene lopte po utakmici), već i zbog odličnih partija protiv Cibone u Zagrebu u 1/4 finalu Jadranske lige (22 poena, pet asistencija i šest ukradenih) kao i protiv Alikantea u 1/4 finalu ULEB Kupa.

Po odlasku iz Hemofarma nastavio je sa dobrim partijama sve do poslednje sezone koju je odigrao slabo za španski Bilbao, koji je napustio početkom marta.

Omar Kuk (Omar Sharif Cook)

Državljanstvo: Američko/Crnogorsko
Datum rođenja: 28.1.1982.
Pozicija u timu: plejmejker
Visina: 185 cm
Igrao za: Crvenu zvezdu 2007/08
Karijera pre: St. John's U. (NCAA), Fayetteville Patriots (NBDL), Portland Trail Blazers (NBA), Fayetteville Patriots (NBDL), Toronto Raptors (NBA), Mons-Hainaut Dexia (Belgija), Samara BK (Rusija), Strasbourg Basket (Francuska)
Karijera posle: Unicaja (Španija), Power Electronics Valencia (Španija)

Već posle prve zvanične utakmice u Crvenoj zvezdi bilo je jasno da dovođenje Kuka predstavlja pun pogodak: 16 poena i 12 asistencija u pobedi na teškom gostovanju protiv Hemofarma u Jadranskoj ligi. Odličan šut i pre svega, sjajan osećaj za asistenciju odmah su došli do izražaja. U Jadranskoj ligi beležio je u proseku 16,5 poena, 6,5 asistencija i tu ukradene lopte po meču, dok je u ostala dva takmičenja (Superliga i ULEB Kup) beležio slične proseke zauzimajući uvek prvo mesto na listi asistenata.



Ipak, nije se domogao nijednog trofeja stižući sa Crvenom Zvezdom do 1/4 finala Jadranske lige, 1/2 finala Superlige i 1/8 finala ULEB Kupa. Posle je prešao u Unikahu gde je nastavio sjajno da asistira, ali mu je poenterski učinak značajno smanjen. Gledali smo ga ponovo pretprošlesezone u Pioniru u Top 16 fazi Evrolige protiv Partizana gde nije uspeo da realizuje šut za pobedu u poslednjoj sekundi. Na kraju, stigao je do prve pobede protiv Partizana u devetom pokušaju, pošto je Unikaha savladala ‘crno-bele’ u prvom kolu Evrolige prošle sezone.



Prethodne sezone bio je prvi asistent ACB lige sa prosekom od šest asistencija. Na kraju sezone odlučio je da ne iskoristi opciju da produži ugovor na još jednu godinu, da bi potom potpisao za Valensiju (bivša Pamesa). 2008. godine prihvatio je ponudu Košarkaškog saveza Crne Gore da igra za njihovu reprezentaciju sa kojom je uspeo da se plasira u A diviziju evropske košarke, bez ijednog poraza, a zatim i da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: