Primera: Drama do poslednjeg trenutka

Posle dramatičnog raspleta u pretposlednjem kolu Primere, kada je sezona praktično preokrenuta za 30 sekundi, poslednje kolo doneće totalni rasplet u borbi na oba kraja tabele, kao i u trci za Kup UEFA.

Kolo pre kraja jedino je izvesno da Himnastik ispada iz lige, Valensija ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, a Hetafe kao finalista Kupa kralja osvaja treće mesto Španije u Kupu UEFA.

Vladimir Novaković Španija
Podeli

U borbi za titulu učestvuju Real Madrid, Barselona i Sevilja.

Trenutna tabela:
1. Real 73
2. Barselona 73
3. Sevilja 71

Poslednje kolo:
Real
– Maljorka
Himnastik – Barsa
Sevilja – Viljareal

Međusobni skor:
Real – Barsa 2:0, 3:3
Real – Sevilja 3:2, 1:2
Barsa – Sevilja 3:1, 1:2

U međusobnim duelima Real ima bolji skor od Barse, Barsa od Sevilje, a Sevilja od Reala. U slučaju da svi završe sa istim brojem bodova Real je prvi, Sevilja druga, a Barsa treća. Evo i svih scenarija u odluci za šampiona:

Pobeda Reala – šampion Real (nezavisno od ostalih utakmica)
Remi Reala, pobeda Barse – šampion Barsa (bez obzira na Sevilju)
Remi Reala i Barse – šampion Real (bez obzira na Sevilju)
Remi Reala, poraz Barse, pobeda Sevilje – šampion Sevilja
Remi Reala, poraz Barse, remi ili poraz Sevilje – šampion Real
Poraz Reala, pobeda Barse – šampion Barsa (bez obzira na Sevilju)
Poraz Reala, remi Barse – šampion Barsa (bez obzira na Sevilju)
Poraz Reala i Barse, pobeda Sevilje – šampion Sevilja
Poraz Reala i Barse, remi Sevilje – šampion Real
Poraz sva tri kluba – šampion Real

Na dnu je drama u najmanju ruku podjednaka. Za dva mesta koja čuvaju prvoligaški status konkurišu Betis, Atletik Bilbao, Selta i Real Sosijedad.

Trenutna tabela:
16. Betis 37
17. Atletik 37
18. Selta 36
19. Sosijedad 34

Poslednje kolo:
Santander – Betis
Atletik – Levante
Selta – Hetafe
Valensija – Sosijedad

Međusobni skor:
Betis – Atletik 2:1, 3:0
Betis – Selta 0:2, 1:2
Betis – Sosijedad 0:1, 0:0
Atletik – Selta 0:1, 1:1
Atletik – Sosijedad 1:1, 2:0
Selta – Sosijedad 0:0, 1:3

U međusobnim duelima Sosijedad ima bolji skor od Betisa i Selte, pa još uvek ima izglede da opstane. Selta ima bolji skor sa oba tima trenutno plasirana iznad njih, a Betis samo sa Atletikom. To donosi mnogo opcija:

Atletik i Betis opstaju ako pobede, bez obzira na ostale rezultate, a isto važi ako Selta

U četvorouglu (pobeda Sosijedada, remi Selte, potazi Betisa i Atletika) opstaju Sosijedad i Selta.

U trouglu Selta, Atletik, Betis (bod Selte, porazi preostala dva tima, Sosijedad bez pobede) uz klub iz San Sebastijana ispada i Bilbao.

Trougao Betis, Atletik, Sosijedad moguć je u dve varijante: pobeda Sosijedada, porazi ostale 3 ekipe: ispadaju Selta i Atletik; pobede Sosijedada i Selte, porazi ostale 2 ekipe: ispadaju Atletik i Sosijedad.

Selta opstaje ako dobije meč, a neki od dva bolje plasirana tima ne pobedi. Ako osvoji bod, tim iz Viga opstaje samo ako i Atletik i Betis izgube, nezavisno od rezultata Sosijedada.

Sosijedad može opstati samo ako pobedi, Betis izgubi, a Selta osvoji najviše bod.

U borbi za Kup UEFA učestvuju Saragosa, Viljareal i Atletiko Madrid.

Trenutna tabela:
5. Saragosa 59
6. Viljareal 59
7. Atletiko 57

Poslednje kolo:
Rekreativo – Saragosa
Sevilja – Viljareal
Osasuna - Atletiko

Međusobni skor:
Saragosa – Viljareal 1:0, 2:3
Saragosa – Atletiko 1:0, 1:0
Viljareal – Atletiko 0:1, 1:3

U međusobnim duelima Saragosa je bolja od oba rivala i najbolja u slučaju trougla, dok je Viljareal najslabiji. Različitih varijanti je manje, a dva tima idu u Kup UEFA:

Saragosa jednim bodom ide u Kup UEFA, a u slučaju poraza takođe će u Evropu, ako Atletiko ne pobedi ili Viljareal izgubi.

Viljareal pobedom ide u Kup UEFA. Ako odigra nerešeno, treba im poraz Saragose, ili da Atletiko ne pobedi. U slučaju poraza Viljareala, treba im da Atletiko ne pobedi.

Atletiko ide u Kup UEFA samo u slučaju pobede i uz dodatne uslove: da bar jedan od rivala izgubi, ili da nerešeno odigra Viljareal (nezavisno od rezultata Saragose).

Poslednje kolo Primere igra se u nedelju, 17. juna, od 21 čas. Budite uz B92, gde ćete prisustvovati raspletu dramatičnog šampionata.

Sport

Najstarije, najvrelije, najbolje? Kopa Amerika, 42. izdanje

Deset južnoameričkih selekcija uz ‘podršku’ dve ekipe iz komšiluka igraće u Venecueli od 26. juna do 15. jula za titulu prvaka i trofej namenjen pobedniku Kopa Amerika.

‘Kopa’ je najstarije kontinentalno takmičenje, a u istoriji koja kreće od 1916. godine kada su nastupile selekcije Brazila, Argentine, Čilea i Urugvaja, najuspešniji su Argentinci i Urugvajci. Imaju po 14 titula, trinaest ‘normalnih’ i po jednu 1959. godine kada su odigrana dva prvenstva Južne Amerike.

Petostruki prvak sveta, Brazil, ‘samo’ sedam puta je pobeđivao na Kopa Amerika, a povremeno potpuno neozbiljnim nastupima (igrali klubovi, mlađe selekcije, kombinovani timovi) Brazilci su umeli da se opasno posvađaju sa Onima koji govore španski. Paragvaj (2), Peru (2), Bolivija i Kolumbija imaju ostalih šest trofeja, a do cilja nikada nisu stigli fudbaleri iz Čilea, Venecuele i Ekvadora.

Miloš Šaranović utorak 26.06. 11:45 Komentara: 5

Ana Ivanović:"Biću prva jednog dana"

U profesionalne teniske vode uplovila je kao devojčica, avgusta 2003. Do sada je uspela da stigne u finale ovogodišnjeg Rolan Garosa, gde je, kako kaže, od Žistin Enan izgubila zbog velike treme. Ana trenutno zauzima šestu poziciju  na svetskoj teniskoj rang-listi, a njene ambicije su mnogo veće. Trenutno ima veoma unosan ugovor sa Adidasom i hiljade obožavalaca širom sveta. Evo šta je ona na sve to izjavila španskim novinama "Marca":

Ludnica u Madridu

Utakmicu u nedelju niko u Madridu ne želi da izgubi. Blagajne na stadionu Santijago Bernabeu su karte za utakmicu Reala protiv Majorke u nedelju rasprodale još prvog dana, a klub je do danas sa raznih strana primio preko 50 000 molbi za ulaznicu. Tapkaroši već uveliko koriste priliku da dobro zarade, a cene karata se kreću i do 800 eura na internetu...

EURO U21: Sedam rivala Srbije

U nedelju, 10. juna, u Holandiji počinje šesnaesti šampionat Evrope za igrače do 21 godine. B92 vam predstavlja sedam selekcija, koje će se sa nacionalnim timom Srbije boriti za naziv najboljeg na kontinentu.

Dušan Kosanović nedelja 10.06. 07:12 Komentara: 2