Lejkersi na dnu, može li se titan vratiti?

Los Anđeles Lejkersi, drugi najtrofejniji tim u istoriji NBA lige, iza sebe imaju najgoru sezonu od postojanja franšize, osnovane u Mineapolisu 1947. godine.

"Jezeraši" su u protekloj sezoni, svojoj 67, ostvarili samo 21 pobedu na 82 utakmice, što je tek 25,6% pobeda, za 0,8% slabije od skora Mineapolis Lejkersa iz sezone 1957/1958 (19-53).

Lejkersi su svojim četvrtim najgorim skorom u istoriji prvi put od 1976. godine dve sezone u nizu bez plej-ofa. To je previše za tim koji poseduje 16 titula.

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

18:15

Default images
Photo by Doug Pensinger/Getty Images

"Ovo mi baš ne prija, ne sviđa mi se prizvuk toga. Ali će biti velika priča kada preokrenemo situaciju", uveren je u povratak velikana trener Lejkersa Bajron Skot, trostruki NBA šampion.

"Ovo su Lejkersi. Neće ovo dugo trajati", optimista je i krilni centar Karlos Buzer, koji je kao veliko pojačanje stigao letos u Los Anđeles.

Šta navijači Lejkersa, koje su Vilt Čemberlen, Džeri Vest, Karim Abdul-Džabar, Medžik Džonson, Šekil O'Nil, te Kobi Brajant navikli na konstantne uspehe iz godine u godinu, mogu da očekuju sledeće sezone?
foto: Beta/AP
Aktuelnu su Lejkersima pre svega uništile povrede, pa prvo se uzdaju u kraj agonije koja je postala uobičajena priča za "purpurno-žuti" tim iz Stejpls centra.

Igrači velikana iz Los Anđelas su zbog povreda propustili ukupno 339 utakmica ove sezone, a među njima je bila i prva zvezda tima Kobi Brajant, koji je ove, kao što će i sledeće sezone, zaradio 25 miliona dolara.

Pored Kobija, Lejkersi su zbog povrede ostali i bez prošlogodišnjeg sedmog pika, momka od koga se očekuje da bude budućnost tima Džulijusa Rendla, dok veteran Stiv Neš nije uspeo ni da počne sezone, tokom koje se predao i penzionisao. Slična situacija je bila i prošle sezone, kada su igrači zbog povreda propustili 319 utakmica.

Druga stvar je predstojeći draft 25. juna, koji će kao i prošle godine obilovati talentima, a Lejkersi bi mogli da imaju jedan od najviših pikova, te još jedan u prvoj rundi.
foto: Beta/AP
Vlasnik Džim Bas i generalni direktor Mič Kupčak moraće da nadmaše sebe kako bi nadoknadi sve promašaje iz prethodnih sezone, a istakli su se neuspesi u pokušaju da se dovede Kris Pol i odlazak Dvajta Hauarda, te katastrofalan trejd za Stiva Neša.

Lejkersi bi zbog dolaska Kanađanina mogli da ostanu bez pika prve runde, jer ako ne dobiju jednog od prvih pet izbora, prepustiće ga Filadelfiji, odakle je stigao Neš pre tri godine.

Amerikansi su izračunali da Lejkersi kao četvrti najgori tim lige imaju 38% šansi da dobiju jednog od prva tri pika, ali i 16% da ostanu bez izbora uopšte.

Ipak, nadu uliva to što Lejkersi poseduju pravo na izbor Hjuston Rokitsa, koji će zbog odličnog skora (treći u ligi), birati pika na kraju prve runde, te njihovo lično pravo na 34. izbor.

Treći adut "jezeraša" je bogata ponuda atraktivnih slobodnih igrača predstojećeg leta. I pored Brajantovih 25 miliona dolara, Lejkersi imaju dovoljno prostora u "seleri kepu" da dovedu nekog superstara.
foto: Beta/AP
U opticaju će između ostalih biti Lebron Džejms (izbor igrača), Lamarkus Oldridž, Kevin Lav (izbor igrača), Mark Gasol, Dvejn Vejd (izbor igrača), Pol Milsap, Al Džeferson (izbor igrača), Greg Monro, Ražon Rondo, Bruk Lopes (izbor igrača), Roj Hibert (izbor igrača) uz još nekoliko zanimljivih ograničenih slobodnih agenata (Kavaj Lenard, Džimi Batler...).

Najviše se spekuliše o Rondu...

Što se tiče aktuelnog sastava, najvažnija stvar je što će Kobi Brajant biti potpuno zdrav (trenutno diže tegove na Havajima), očekuje se povratak i Rendla, a Buzer ima dovoljno iskustva da pored njih dodatno pojača tim.

Povrede prvih zvezda iskoristio je prošlogodišnji izbor iz druge runde Džordan Klarkson. Prosečno je beležio 16,9 poena uz 3,5 asistencija, te bez većih odstupanja igrao uglavnom konstantno dobro i zadobio ogromno poverenje trenera Skota. Pored njih, više nego solidna podrška se očekuje još od Džeremija Lina i Nika Janga.

"Svi znate da će Brajant biti potpuno zdrav za sledeću sezonu. To će biti velika stavar za mlade igrače našeg tima, jer će moći da uče od najboljeg", smatra Skot.

Da li će Lejkersi sledeće sezone uspeti da preokrenu situaciju? Može li Kobi Brajant i dalje da dominira u NBA ligi? Koji igrač bi mogao da unese revoluciju u redovima "jezeraša"?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: