Kreće borba za odličja u Garmišu

Bar na dve nedelje najbolji skijaši i skijašice današnjice neće razmišljati o Svetskom kupu, ali ih zato od utorka pa sve do 20. februara očekuje Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu. Nemački ski centar drugi put će organizovati planetarni šampionat, koji bi, sudeći po konkurenciji za odličja, mogao da bude jedan od najboljih u poslednjih nekoliko decenija...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 07.02.2011.

23:37

Default images

Garmiš-Partenkirhen je ove godine po drugi put domaćin Svetskog prvenstva, a prethodni put je tu ulogu imao 1978. godine. Uz to, u nemačkom ski centru održane su Zimske Olimpijske igre 1936. godine, prve na kojima je među sportove uvršteno i alpsko skijanje, a ukoliko Minhen dobije organizaciju Igara 2018. godine tamo će se održavati takmičenja u tom sportu. Ne treba zaboraviti ni to da je Garmiš tradicionalno druga stanica na turneji „Četiri skakaonice“.

Po rezultatima u dosadašnjem delu sezone konkurenata za trijumfe u svih pet disciplina u obe konkurencije, ali i timskom takmičenju, nikada nije bilo više. Ipak, dva imena se izdvajaju od ostalih – Ivica Kostelić kod skijaša i Marija Riš kod skijašica. Kostelić iza sebe ima fantastičan januar tokom kojeg je ostvario čak sedam trijumfa, a iako mnogi misle da će niz nastaviti u Garmišu, on jasno ističe šta mu je glavni cilj ove sezone i kako gleda na Svetsko prvenstvo.

Za mene, Svetsko prvenstvo će biti kao odmor. Moći ću da se odmorim, da se koncentrišem na trke i ne znam da li ću učestvovati u svim disciplinama, posebno u spustu. Moj glavni cilj je da osvojim Svetski kup i samo se nadam da ću ostati zdrav“, istakao je Kostelić.
Beta
Rišova, trenutno vodeća u borbi za veliki Kristalni globus, s druge strane oseća veliki pritisak u činjenici da se planetarni šampionat održava u njenom rodnom gradu. Nemica u Garmišu brani zlato u slalomu osvojeno pre dve godine u francuskom Val d'Izeru, ali ima velike ambicije i u ostalim disciplinama.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u Svetskom kupu izgradila sam veliko samopouzdanje za Svetsko prvenstvo u svom gradu. Naravno, biću pod velikim pritiskom baš zbog te činjenice da je šampionat u Garmišu, ali zahvaljujući dobroj formi, i rezultatima do sada, mislim da ću biti u prilici da se borim za medalje u svim disciplinama“, rekla je za B92 Marija Riš.

Kod skijaša, najsjajnija odličja će u Garmišu braniti Švajcarci Didije Kuš u superveleslalomu i Karlo Janka u veleslalomu, Aksel Lund Svindal iz Norveške u superkombinaciji i Austrijanac Manfred Pranger u slalomu.
© Samo Vidic/Red Bull Content Pool
Uz Kuša, koji je ove sezone ponovo trijumfovao na legendarnom Štrajfu u Kicbilu, u borbu za zlato u spustu mogao bi da se umeša i Austrijanac Mihael Valhofer, kojem će to biti poslednji planetarni šampionat u karijeri, pošto će se povuči na kraju sezone. Njima dvojici ozbiljnu pretnju mogli bi da predstavljaju Švajcarac Silvan Curbrigen i Klaus Krel iz Austrije, koji su ostvarili po pobedu u toj disciplini ove sezone. U spustu ne treba otpisivati ni Amerikanca Bodija Milera, dok bi u borbu za odličja mogli da se umešaju i Kristof Inerhofer iz Italije, Francuz Adrien Teo, Erik Gaj iz Kanade, Janka ili Svindal.

Kuš je favorit i u superveleslalomu, u kom bi velika konkurencija mogli da mu bude Kostelić, ali i Austrijanci Benjamin Rajh, Hanes Rajhelt, koji je proteklog vikenda napravio veliko iznenađenje trijumfom u Hinterštoderu, Valhofer i Bauman. Uz njih ne treba zaboraviti ni na Švajcarce Tobijasa Grinenfeldera i Janku, Inerhofera i Svindala.

U superkombinaciji bi veći favoriti za zlato od Svindala, još uvek aktuelnog šampiona, mogli da budu Kostelić, koji je već osigurao mali Kristalni globus u toj disciplini, i Miler, olimpijski šampion iz Vankuvera. Zajedno sa njima u borbu bi mogli da se umešaju i Curbrigen, Norvežanin Ćetil Jansrud, Inerhofer, Janka ili Bauman. Pošto je u pitanju disciplina koja se sastoji od dve potpuno različite unutar nje nije isključeno da se i desi veliko iznenađenje.
Beta
Najneizvesnije trke bi možda mogle da nas očekuju u slalomu i veleslalomu. Kostelić je u slalomu očigledan favorit, uz Francuza Žan-Baptisat Granža i Andrea Mirera i Matijasa Hargina iz Švedske. Ipak, ne bi trebalo otpisivati ni Rajha, ni njegovog sunarodnika Rajnfrida Herbsta, ali ni Italijana Đulijana Racolija.

U veleslalomu je u poslednje dve godine na velikim takmičenjima najviše pokazao Janka, dok je na početku ove sezone dominirao Amerikanac Ted Ligeti. Uz njih dvojicu, za pobedu će se sigurno boriti i Svindal, Francuz Siprijen Rišar, Filip Šerghofer iz Austrije, dok bi u konkurenciji za medalje mogli da se nađu i Kuš, Jansrud i Kostelić.

Kod skijašica, Rišova bi mogla da konkuriše za pobedu u svih pet disciplina. Najveći otpor Nemica bi mogla da ima u spustu, u kojem u poslednjih nekoliko godina dominira Vonova i zato je Amerikanka favoritkinja u toj disciplini. Pored njih dve, iz borbe za pobedničko postolje ne treba isključivati Džuliju Mankuzo iz Sjedninjenih Država, Austrijanke Elizabet Gergl i Anu Feninger, Danijelu Merigeti iz Italije, i veteranku Šveđanku Anju Peršon.
Beta
Vonova je razumljivo na prvom mestu među favoritkinjama u superveleslalomu, uz Rišovu i aktuelnu olimpijsku šampionku Andreu Fišbaher iz Austrije. Ipak, zbog povrede i, kako sama kaže, opasne staze, vrlo je moguće da se Amerikanka uopše ni ne nađe na startu u toj disciplini. Slavlje bi mogla da im pomuti Švajcarkinja Lara Gut, koja je ove sezone napravila veliko iznenađenje trijumfom u austrijskom Cauhenseu, dok bi za medalje mogle da konkurišu i Gerglova, Peršonova, Mankuzova, Tina Maze iz Slovenije i još jedna Švajcarkinja Dominik Žisin.

U superkombinaciji zlato iz Val d’Izera brani Austrijanka Katrin Cetel, koja u poslednjih nekoliko meseci zbog povrede nije uspela da ostvari rezultate kakvi se od nje očekuju. Prošle godine u Vankuveru zlato je osvojila Rišova, pa je zato favoritkinja za zlato u Garmišu, a na putu do najsjajnijeg odličja mogle bi da joj se nađu Vonova ili Gerglova.

Miljenica domaće publike razumljivo najviše očekuje od slaloma, ali baš u toj disciplini nije favoritkinja pošto je trenutno Austrijanka Marliz Šild u najboljoj formi. Šildova je na sedam trka u slalomu ove sezone trijumfovala na pet, a uz to je trenutno najbolja aktivna slalomašica u Svetskom kupu. Ono što ne ide na ruku Austrijanki je to što na velikim takmičenjima nikada nije uspela da dođe do zlata, ali možda baš u Garmišu dođe njen trenutak. Uz nju i Rišovu, u borbu za mesto na postolju mogle bi da se umešaju i Finkinja Tanja Poutiainen, Marija Pietile-Holmner iz Švedske i Francuskinja Nastasija Nens.
Beta
Velika borba će se takođe voditi u veleslalomu, u kom je u dosadašnjem delu Svetskog kupa najbolja bila Francuskinja Tesa Vorli. Vorlijeva, ipak, u poslednje vreme nije u najboljoj formi što bi mogle da iskoriste olimpijska šampionka u toj disciplini Viktorija Rebensburg, Poutiainenova, Gerglova, Maze ili još uvek aktuelna svetska šampionka Katrin Helcl, a sve to garantuje veoma uzbudljiv planetarni šampionat.

Srbiju će na Svetskom prvenstvu u Garmiš-Partenkirhenu predstavljati Nevena Ignjatović, koja će se takmičiti u tehničkim disciplinama. Ignjatovićeva u Nemačku ide pravo sa Univerzitetskih igara u Turskoj, gde je najbolji rezultat ostvarila u superkombinaciji, u kojoj je bila deveta. Od jedine srpske predstavnice ne treba očekivati borbu za medalje, ali sigurno je da će dati sve od sebe za što bolji plasman.

Svetsko prvenstvo u Garmišu ove godine će uz stazu pratiti znatno manji broj ljudi nego što se očekivalo, a razlog za to je strah od stampeda. Incident sa “Parade ljubavi” naterao je organizatore da broj posetilaca sa 50.000 hiljada smanji na tek 15.000. Ono što će ovaj planetarni šampionat razlikovati od prethodnih su i novčane nagrade. Tako će pobednici u svakoj od disciplina dobiti 30.000 evra, srebrni 20.000, a trećeplasirani 10.000 evra, dok će na takmičenju timova pobednička nacija uz medalje dobiti oko 40.000 evra.

Takmičenje na Svetskom prvenstvu počinje superveleslalomom u utorak, a evo i kompletnog rasporeda:

8. februar 11.00 superveleslalom žene
9. februar 11.00 superveleslalom muškarci
11. februar 10.00 superkombinacija žene
12. februar 11.00 spust muškarci
13. februar 11.00 spust žene
14. februar 10.00 superkombinacija muškarci
16. februar 11.00 timsko takmičenje
17. februar 10.00 veleslalom žene
18. februar 10.00 veleslalom muškarci
19. februar 10.00 slalom žene
20. februar 10.00 slalom muškarci

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: