Matu zlato, dvostruka pobeda Austrije

Austrijanac Mario Mat osvojio je zlato u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a Marsel Hiršer je kompletirao dvostruki trijumf Austrije.

Izvor: JT

Subota, 22.02.2014.

18:18

Default images

Mat je do titule olimpijskog šampiona došao ukupnim vremenom od 1:41.84 minuta, sa 28 stotinki prednosti u odnosu na Hiršera.

Dvojici Austrijanaca na pobedničkom postolju pridružio se Norvežanin Henrik Kristofersen.

Mat je u Sočiju ostvario bez sumnje svoj najveći uspeh karijere, iako iza sebe ima dve titule svetskog šampiona u slalomu. Austrijanac je do titule došao zahvaljujući sjajnom skijanju u prvoj vožnji, a iako je Hiršer bio maestralan u drugoj, na kraju je stariji od njih dvojice slavio. Hiršer je prvu vožnju završio tek kao deseti, ali je kao i mnogo puta tokom karijere uspeo sve da nadoknadi u drugoj, međutim, Mat je bio bolji.

Takođe, Mat je postao najstariji olimpijski šampion u alpskom skijanju sa 34 godine, a Austriji je doneo treće zlato u alpskom skijanju na Igrama u Sočiju. Prethodno je Matijas Majer bio najbolji u spustu, dok je Ana Feninger slavila u superveleslalomu.

Mat je posle prve vožnje imao 45 stotinki prednosti u odnosu na Andrea Mirera iz Švedske, dok su Italijan Stefano Gros i još jedan švedski skijaš Matijas Hargin bili tri desetinke dalje. Hiršer je tada bio više od sekunde iza Mata.

Aktuelni osvajač Svetskog kupa drugu vožnju je odskijao bez greške i potom je samo mogao da isprati kako skijaši koji su sledili iza njega greše. Iako je i Mat bio među njima, iskusni Austrijanac je imao dovoljnu prednost iz prve runde da bi na kraju slavio.

Kristofersen je na kraju bio 83 stotinke iza Mata, a četvrto mesto su podelili Gros i Nemac Fric Dopfer. Šest je bio Slovak Adam Zampa, ispred Markusa Larsona iz Švedske i Hargina, koji su podelili sedmo mesto. Takođe je viđena i podela devetog mesta, pošto suisto vreme ostvarili Norvežanin Sebastijan-Fos Solevog i hrvatski skijaš Ivica Kostelić.

Srpski skijaš Marko Vukićević nije uspeo da završi prvu vožnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: