<table class="score" cellpading="0" width="100%" cellspacing="0"> <tfoot> <tr> <td> </td> <td> 21:25, 20:25, 25:17, 25:23</td> <td> </td> </tr> </tfoot> <tbody> <tr class="county"> <td> </td> <td>SET</td> <td>POENI</td> </tr> <tr class="number"> <td>SAD</td> <td>1</td> <td> <p> </p> </td> </tr> <tr class="number"> <td>Srbija</td> <td>3</td> <td> </td> </tr> </tbody> </table>

Dobrodošli
Zajedno ćemo pratiti polufinale Svetskog prvenstva u odbojci gde će se naše reprezentativke sastati sa selekcijom SAD.

Meč počinje u 20 časova i 30 minuta.
Kraaaaaaaaaaaaj!
Srbija je u finalu Svetskog prvenstva gde će u subotu braniti svetsku titulu protiv bolje selekcije iz duela Italije i Brazila!
4.set: Srbija propušta prve dve meč lopte – 23:24
Velika drama u četvrtom setu u poljskim Gljivicama. Već su krenule da proslavljaju naše odbojkašice misleći da im je blok-aut doneo prolaz u finale, ali je video proverom utvrđeno da lopta nije kačila prste.
4.set: Tri meč lopte za Srbiju!
Drus se našla na servisu u nezgodan trenutak, donela reakciju Amerike. Međutim, Tijana Bošković smečuje i donosi tri meč lopte našoj selekciji – 24:21.
4.set: Ideeeeeee!!!
Srbija vodi 21:19 u odlučujućem setu. Ponovo Tijana Bošković poentira iz kontre i donosi važnu prednost našoj selekciji u finišu.

Četiri poena deli našu selekciju od velikog finala i osigurane medalje.
4.set: Tijana Bošković sve ume!
Koliko važan poen za Srbiju. Ponovo loš prijem, ovog puta Sare Lozo koja je potom uspela samo da prebaci loptu preko mreže.

Usledio je silovit napad, a na pravom mestu je bila Tijana Bošković koji je upasivila smeč protivnica. Lopta stiže do Teodore Pušič koja diže Boškovićevoj, a ova poentira za novu prednost Srbije – 17:18.
4. set: Mnogo, mnogo sreće za Srbiju...
Prvo minimalan aut iz servisa Amerikanki, a potom i loše podbacivanje Tijane Bošković na servisu. Uspela je srpska korektorka da prebaci loptu preko mreže, a potom sledi nekontrolisani napad protivnica i aut iz dijagonale.

Najvažnije je da je sada nerešeno, Srbija se vratila – 15:15.

Foto: Profimedia
4. set: Bošković!
Koliko je sada truda bilo potrebno da bi se osvojio poen... Naposletku uspeva da probije Tijana Bošković koja još jednom blista. Međutim, dosta spornih odluka sudija koje u toku poena nisu dosudile nošenu loptu američkog libera – 13:13.
4.set: Preokret Amerike – 12:11
Serviraju na ivici greške i za sada im se to isplaćuje. Srbija je ispustila četiri poena prednosti sa početka seta i sada je psihološka prednost na strani protivnica.
4.set: Važni poeni Tijane Bošković – 7:9
Loš prijem Srbije omogućio je selekciji SAD da dođu do borbe za izjednačenje. ali je Tijana Bokšokvić snažnim smečom razbila "čekić" protivnica.

Njen 25 poen u dosadašnjem delu meča.
4.set: Srbija bolje otvara – 4:7
Na muke američki blok stavlja Bianka Buša. Toliko su puta loptu poslale u blok-aut, da sada spuštaju ruke i ostavljaju prostora za srpsku primačicu servisa.

Najbolje otvaranje seta za Santarelijevu ekipu do sada, baš onda kada je najpotrebnije da se završi posao napravljen u prva dva.

Foto: FIVB
4. set: Počinjemo sa Lozo u prvoj postavi
Neočekivana odluka Santarelija koji ubacuje Saru Lozo, a pored nje je tu i Mina Popović koja je tokom trećem meča zamenila Maju Aleksić.
Set za zaborav Srbije – 25:17
Imala je Srbija prednost do rezultata 5:7, kada kreće serija SAD predvođena sjajnom primačicom servisa Karom Badžemom koja je na servisu mučila naše igračice.

Na kraju lagodno stižu do prvog seta u duelima sa Srbijom na ovom prvenstvu i unose neizvesnost u krajnji ishod duela.
3.set: Ništa od "metle" – 22:14
Na tri poena su Amerikanke od "overe" trećeg seta i njihovog prvog u duelima sa Srbijom na ovom turniru.

Poptupno su se isključile odbojkašice Srbije i kao da čekaju četvrti set da ponovo zaigraju.
3.set: Srbija izgleda nemoćno – 16:10
Od 5:7, do 16:10. Serija Amerikanki 11:3 i izgleda kao da joj nema kraja. Danijele Santareli je pokušao sa uvođenjem Slađane Mirković i Ane Bjelice, ali daleko od toga da je to donelo rezultata.

Kara Badžema je donela veliki preokret svojoj selekciji i Santareli nema drugog izbora do da zatraži novi tajm-aut.
3.set: Sada već Santareli mora da reaguje – 13:10
Opustile su se naše reprezentativke, verovatno već mislima u finalu. Međutim, zaboravile su da igraju protiv aktuelnih olimpijskih šampionki koje u ovim trenucima imaju najveću prednost u dosadašnjem toku meča.

Stoga je selektor Srbije pozvao tajm-aut kako bi se konsolidovali redovi srpske reprezentacije.

Foto: FIVB
3. set: Preokret Amerikanki – 8:7
Tri poena u nizu za protivnika što sticajem nesrećnih okolnosti, što samim kvalitetom selekcije SAD. Međutim, nije još vreme za zabrinutost. Imale su Amerikanke prednost i u prethodnim setovima i baš se u tim trenucima njihova igra uglavnom i raspadala.
3.set: Buuušaaaaaa!
Sjajan blok našeg primača servisa. Andrea Drus je pokušala protiv dvojnog bloka Srbije, ali je zaustavljena za prvu prednost naše selekcije u ovom setu – 2:3.

Prethodno je ostavljena i bez bloka, pa je poslala loptu u aut. Doduše iz nezgodne pozicije, ali je očigledno da je potpuno pala.
3.set: Počeo je treći set – 1:1
Poeni na obe strane, da li će ovo biti i poslednji set?

Na terenu je od starta Bojana Milenković umesto Brankice Mihajlović. Nije poznato da li se radi o povredi.

Foto: FIVB
Srbija pred finalom!
Sada je 2:0 za Srbiju u polufinalu u poljskim Gljivicama. Činilo se sredinom seta da Amerikanke mogu do izjednačenja, ali je potom Jovana Stevanović vezala dva as-servisa i od tog trenutka se stekao utisak kao da samo jedna selekcija može da slavi što je i učinila rezultatom 25:20.

Da li se SAD sprema još jedna "metla"?
2.set: Srbija ide ka dupliranju prednosti – 19:23
Vratila se Tijana Bošković i sada sve izgleda baš kako treba. Za očekivati je da naše odbojkašice završe ovaj set do kraja bez problema, dok na klupi SAD vidimo njihovu igračicu Hanu Tap kako igra kao da je njena reprezentacija ta koja ide ka finalu.
2.set: Srbija ide ka dupliranju prednosti – 19:23
Vratila se Tijana Bošković i sada sve izgleda baš kako treba. Za očekivati je da naše odbojkašice završe ovaj set do kraja bez problema, dok na klupi SAD vidimo njihovu igračicu Hanu Tap kako igra kao da je njena reprezentacija ta koja ide ka finalu.

Foto: FIVB
2. set: Magična Jovana Stevanović – 15:17
Prvi as-servis naše reprezentacije i to ne samo jedan, već dva u režiji našeg srednjeg blokera.

Na identičan način je kao protiv Poljske donela Srbiji prvi set na ovom meču, a sada je vraća u prednost na način na koji je u četvrtfinalu dovela selekciju Danijelea Santarelija dio meč lopti.
2.set: Preokret Amerikanki – 15:14
Nekoliko sjajnih servisa Andree Drus je stavio na konopce naše odbojkašice, a potom i Vašington blokira Mihajlovićevu za potpuni preokret.

Podsetimo, Srbija je imala prednost 12:8.

Foto: FIVB
2.set: Buša prekida nalet Amerikanki – 11:13
Stigla je selekcija SAD na poen zaostatka nakon dve vezane greške Tijane Bošković, ali sjajno ispucava loptu srpska primačica servisa i vraća našu selekciju na dva poena prednosti.

Čini se da je odluka sudija koja je prethodila ovome poremetila našu korektorku. Boškovićeva se navodno upecala nakon čega je tražena video provera, ali dati snimci su bili iz uglova iz kojih je nemoguće sa sigurnošću proceniti da li je to bila ispravna odluka.

Foto: FIVB
2.set: Stevanović na muke stavlja Amerikanke – 9:12
Sjajan blok srpske odbojkašice doneo je najvećih plus četiri, a potom Frenti nekako uspeva da prođe, ali ne bez problema. Ponovo se isprečila Stevanović, ali je lopta srećom po nju otišla u blok-aut.

Jovana je bila "iks" faktor u meču protiv Poljske, a kako igra u ovih set i po, to bi mogao da bude slučaj još jednom.
2.set: Evo je prednost – 8:10
Ne uspevaju da se izbore sa Biankom Bušom Amerikanke, a ne ide im ni od ruke što Ogbogu greši i na taj način donosi prvi put dva poena prednosti Srbiji.

Isto se zbilo i u prvom setu nakon čega je naša selekcija samo dodatno uvećala prednost, a potom stigla i do prvog seta. Nadamo se da će i u ovom ishod biti sličan.

Foto: FIVB
2. set: Identičan scenario kao u prvom delu igre – 7:7
Nijedna od dve ekipe ne uspeva da se odvoji na više od poena prednosti. Tako je bilo i u prvom setu sve do negde oko polovine kada je Srbija ubacila u viši stepen prenosa potpomognuta Brankicom MIhajlović i uspela da stekne odlučujuću prednost.
2. set: Počeo je drugi set – 1:0
Prvi poeni za selekciju SAD koji im donosi Čiaka Ogbogu.
Prvi set pripao Srbiji!
Ponovo je Jovana Stevanović, naš srednji bloker, ta koja je donela odlučujući poen na treću set loptu naše selekcije, baš kao protiv Poljske u petom setu četvrtfinala.

Srbija je nakon manje od pola sata igre slavila rezultatom 25:21.

Foto: FIVB
1.set: Pet set lopti za Srbiju – 19:24
Donosi ih Tijana Bošković koja će sa servisa pokušati da donese prednost Srbiji u setovima.
1.set: Tijana blista – 18:22
Franti je vezala i četvrti poen u nizu za SAD as-servisom, ali istu prekida Tijana Bošković u narednom napadu sjajnom dijagonalom.

Već u narednom deli "bananau" Čiaki Ogbogu i donosi ponovo četiri poena prednosti našoj selekciji.
1.set: Vraćaju se Amerikanke – 17:20
Tri poena selekcije SAD bez odgovora. I dalje imamo veliku prednost, ali selektor Danijele Santareli ne želi da rizikuje i traži tajm-aut.

Da li će naše odbojkašice moći da svrgnu Aleksandru Franti sa servisa posle pauze?
1.set: Brankica se razigrala – 13:18
Tri poena srpskog primača iz kontri je ono što pravi prevagu u ovim trenucima i donosi maksimalnih pet poena prednosti u prvom delu ovog meča. Možda i ključna prednost, na koju protivnici odgovaraju novim tajm-autom.

Kad se vrate sa istog na servisu će biti Bianka Buša.
1. set: Najveća prednost Srbije – 12:15
Upisuje se i Brankica Mihajlović, pa tako Srbija po prvi put ima tri poena prednosti.

Selektor SAD traži tajm-aut kako bi konsolidovao redove u svojoj ekipi.
1. set: Prednost je tu, ali i Amerikanke – 12:14
Jedan smeč Kelsi Robinson Kuk je otišao u aut i doneo prvu prednost od dva poena za Srbiju. Usporeni snimak je pokazao da je ta lopta možda pipala srpski blok, ali se video provera nije tražila.

Tako je i ostala prednost od dva poena koju naše odbojkašice održavaju, ali i SAD drži priključak na servis protivnika. Moglo bi ovo da bude borba do samog kraja seta.
1. set: Srbija nikako da se odvoji – 8:8
Makar ne više od poena prednosti. Servirala je Džordin Pulter, cenila je Teodora Pušić tu loptu i činilo se da je lopta zaista otišla u aut.

Srbija je stigla do prednosti 9:7, ali su Amerikanke tražile video proveru koja je pokazala da je u pitanju as-servis i to je lopta čitavim obimom pala na liniju. Novo izjednačenje.
1. set: Srbija propušta priliku – 6:6
Mogle su naše reprezentativke da se odvoje nakon što je Tijana Bošković donela poen prednosti.

Loš prijem Amerikanki je doveo Srbiju u priliku za napad, ali je Boškoić dobila loptu na nezgodnom mestu. Uspela je da uputi dobar udarac u protivničko polje, ali je potom usledila nekarakteristična greška Maje Aleksić na mreži koja je donela protivniku novo izjednačenje.

Foto: FIVB
1. set: Ekspresan povratak Srbije – 2:2
Povele su sa 2:0 odbojkašice SAD nakon poentiranja Drus, a potom i kratkog servisa Frenti koji je iznenadio našu odbranu. Frenti je potom i vratila taj as, servis greškom, da bi izjednačenje prvim poenima na ovom meču donela Tijana Bošković.

Korektorka naše reprezentacije je protiv Poljske imala ukupno 36 poena, nadamo se sličnoj partiji.
Meč je počeo
Prva na servisu je Brankica Mihajlović.

Naše odbojkašice igraju u crvenoj, dok protivnice nose plavu opremu.
Meč uskoro počinje
Igračice su na terenu, u toku je intoniranje himni nakon čega nas očekuje početak prvog polufinala Svetskog prvenstva.
SP, polufinale: SAD – Srbija 1:3
Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Svetskog prvenstva.

Foto: FIVB
Samo četiri izgubljena seta do sada
Izabranice Danijelea Santarelija su do sada odigrale 10 mečeva na ovom prvenstvu i imaju svih 10 pobeda uz samo četiri izgubljena seta.

Svih četiri su se dogodila na dva meča. Prvo su Bugarke to učinile u meču grupne faze, a potom i Poljakinje što im je bilo nedovoljno za prolaz dalje od četvrtfinala.

Trenutni set količnik naših odbojkašica – 30:4.
Srbija je prvi meč protiv Amerikanki rešila u svoju korist (3:0)
Tijana Bošković, korektor Srbije
"Malo vremena imamo da se odmorimo i spremimo za utakmicu sa Amerikankama, ali sam sigurna da su sve devojke motivisane jer igranje polufinala Svetskog prvenstva je velika stvar. Nadamo se istom ishodu kao i protiv Poljakinja."
Kako je Jovana Stevanović rešila pitanje pobednika protiv Poljske
Pobednik ide na Italiju i Brazil
Bolji iz ovog duela koji se igra u poljskim Gljivicama će se boriti za zlatnu medalju protiv pobednika meča Italije i Brazile koji je na programu u četvrtak od 20 časova.

Finalni meč i utakmica za treće mesto će se odigrati u subotu, 15. oktobra u Apeldornu, u Holandiji gde se i igra drugi meč polufinala.
Najbolji momenti sa uzbuljivog meča četvrtfinala
Danijele Santareli, selektor Srbije
"Èeka nas važan duel protiv jednog od najboljih timova sveta. Moraæemo da igramo bolje. Pritisak je drugaèiji, jer je èetvrtfinale odluèuje da li se borite za medalje ili idete kuæi. Drago mi je što što æemo moæi da igramo za odlièje na mom prvom prvenstvu sveta. Pobedili smo Poljsku pred njihovim navijaèima. Sreæni smo zbog toga. Ali sad je važan meè sa SAD."
Istorijat uspeha naše reprezentacije
Srbiji će meč protiv Amerikanki biti 12. polufinale od 2015. na velikim takmičenjima: Olimpijskim igrama, Svetskom prvenstvu, Svetskom kupu, Gran Priju, Ligi nacija, Evropskom prvenstvu i Evropskim igrama, uz osvojenih 11 medalja do sada.

Srbija je od 2015. osvojila 11 medalja: 3 zlatne (SP 2018, EP 2017. i 2019.), 3 srebrne (SK 2015, OI 2016. i EP 2021.) i 5 bronzanih (EI 2015, EP 2015, GP 2017, OI 2021. i LN 2022.).

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, istakla je u izveštaju sa četvrtfinalne utakmice protiv Poljske u Gljivicama da je Srbija jedina zemlja sa 4 polufinala na poslednja dva turnira Olimpijskih igara (2016. i 2021.) i dva Svetska prvenstva (2018. i 2022.), odnosno u poslednjih 6 godina, od 2016.

Možda vas zanima

Podeli: