Peđa Krstin za B92: Cilj je Top10 i Gren slem

Prethodna godina bila je veoma turbulentna za srpski tenis – Novak Đoković nastavio je dominaciju na ATP turu, Janko Tipsarević je propustio sva takmičenja zbog povrede, dok je Viktor Troicki suspendovan zbog kršenja antidoping pravila.

Dušan Lajović i Filip Krajinović nastavili su sa napretkom, ali je veliku pažnju na sebe privukao još jedan mladi srpski teniser – Peđa Krstin. Krstin je odigrao odličnu sezonu, osvojio pet turnira i zabeležio neke vredne pobede. Peđa je u novogodišnjem intervjuu za B92 govorio o uspesima, mečevima sa Robredom i Bagdatisom, Dejvis kupu, Australijan openu i očekivanjima za 2015. godinu.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Subota, 03.01.2015.

22:00

Default images

Peđa Krstin rođen je trećeg septembra 1994. u Mokrinu, a prethodnu godinu je završio na 248. mestu ATP liste, što je za 131 poziciju bolji plasman u odnosu na kraj 2013. Do takvog napretka stigao je zahvaljujući pet osvojenih titula na fjučersima.

”Veoma sam zadovoljan rezultatima koje sam postigao ove godine. Bila je ovo veoma uspešna sezona za mene. Ostvario sam dobre rezultate i uspeo da se približim trenutnom cilju, a to je ulazak u Top200 na ATP rang listi”, počeo je priču Peđa Krstin za B92.

20-godišnjak iz Mokrina dva puta je slavio na tlu Alžira, po jednom u Iranu, Turskoj i Srbiji. Ističe da mu je najdraža pobeda na turniru u Šapcu, kada je u finalnom meču, posle velike borbe savladao Nikolasa Harija iz Čilea sa 5:7, 6:4, 7:6(5).

“Osećaj je odličan. Uvek je zadovoljstvo kada ostvarite pobedu na turniru na kom učestvujete, a posebno je zadovoljstvo kada se ta pobeda dogodi baš u Srbiji pred domaćom publikom”.
Međutim, Krstin je pažnju svetske javnosti najviše privukao odličnim partijama protiv dve velike teniske zvezde – Markosa Bagdatisa i Tomija Robreda. Kipranina je pobedio u kvalifikacijama za ATP turnir u Zagrebu, posle izgubljenog prvog seta i preokreta. Protiv Robreda nije uspeo da trijumfuje u prvom kolu turnira iz serije 250 u Moskvi, iako je pružio snažan otpor.

“Imao sam nekoliko veoma dobrih mečeva ove sezone, međutim najveću pažnju su privukli mečevi sa Bagdatisom i Robredom koji jesu među mojim najboljim mečevima. Neverovatan osećaj je naći se na terenu sa takvim igračima i bilo mi je veoma drago što sam imao priliku da zaigram baš sa njima. Svakako da je potrebno još dosta rada kako bih svoju igru podigao na viši nivo i kako bih mogao da se takmičim sa igračima koji su velika imena u svetu tenisa”.

Svestan je da mora mnogo da napreduje kako bi u tome uspeo.

“Imam prostora za poboljšanje na svim segmentima, sto je odlično jer mogu još puno da napredujem u podizanju kvaliteta igre”.
Nova sezona već je počela, a već 19. januara kreće prvi Gren slem sezone Australijan open. Krstin će pokušati da u Melburnu kroz kvalifikacije prvi put u karijeri obezbedi plasman u glavni žreb nekog od četiri najveća turnira.

“Moja velika želja je da se nađem u glavnom žrebu Australijan opena i trudiću se da se to dogodi. Biće to veoma težak zadatak, s obzirom na to da je konkurencija izuzetno jaka i da se tamo nalaze svi najbolji igrači sveta, ali se nadam da ću svojom igrom uspeti da izborim mesto u glavnom žrebu”.

Dobrim partijama Peđa je ušao u uži krug igrača koji konkurišu za Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Sledeći duel 'Orlovi' igraju sa Hrvatskom u martu, kada će biti domaćini u Kraljevu.

“Bila bi mi velika čast kada bih bio pozvan da igram za reprezentaciju jer je najveće zadovoljstvo igrati za svoju zemlju i svoj narod. Iskreno se nadam pozivu i željno ga iščekujem”.

Krstinu ne bi trebalo da predstavlja problem eventualno uklapanje sa mnogo poznatijim saigračima, pošto je već imao priliku da upozna Novaka Đokovića, Janka Tipsarevića, Dušana Lajovića i ostale Dejvis kup reprezentativce.

“Veliko je zadovoljstvo kada imaš priliku da se upoznaš i da popričaš sa igračima poput Dušana, Novaka, Janka i mnogih drugih. Svakako da sam dobio mnoštvo dobrih i pravih saveta od njih koji su za mene od izuzetnog značaja. Saveti koji mladi teniseri dobijaju od igrača koji su velika imena i koji su među najboljima na svetu su neprocenjivi. Izuzetno su značajni za dalji razvoj mladih igrača koji nemaju dovoljno iskustva u pojedinim situacijama i kojima je potreban svaki vid podrške”.
On ističe da se upravo ugleda na zemljake, iako nema teniskog idola.

“Nemam jednog idola, imam više njih na koje se ugledam. Najviše mi se sviđaju stilovi igre mojih zemljaka Janka, Noleta, Viktora i Ducija. Svako, pa tako i ja imam neku specifičnost koja mi se sviđa i koju se trudim da primenjujem u svojoj igri”.

Sve do mečeva sa zvučnim protivnicima ime Peđe Krstina nije bilo poznato javnosti, iako se pisalo o mnogima koji nisu imali ni približne rezultate. On je uspeo da se probije zahvaljujući odličnim partijama, ali ne želi da stane. Ističe da mu je cilj karijere da osvoji Gren slem i bude Top10 igrač.

“Što se tiče zastupljenosti u medijima, smatram da je najbolje za jednog igrača koji tek započinje profesionalnu karijeru da se pojavljuje u medijima samo onda kada to postigne prvenstveno svojim rezultatima. Tenis je moj prioritet i želim da budem potpuno koncentrisan na svoju igru jer je to pravi put do uspeha. Cilj za narednu godinu bi bio ulazak u Top150 na ATP rang listi, dok bih voleo da do kraja karijere budem Top10 igrač, i imam osvojen Grem slem”.
Zbog toga se od ranih teniskih dana priključio akademiji Nikole Pilića.

“Boravak u takvoj akademiji kod jednog izuzetnog stručnjaka imao je veoma dobar uticaj na moj dalji razvoj teniske karijere. Zahvalan sam mu na pružanju veoma korisnih saveta koji su mi i danas od velike pomoći”.

Mladi teniseri koji počinju profesionalnu karijeru imaju velikih problema sa nedostatkom sponzora i finansijskih sredstava neophodnih za normalno funkcionisanje. Videli smo da je sličan problem imala srpska teniserka Jovana Jakšić, a ni Krstina nije zaobišla takva sudbina.

“Najveći problem je upravo u nedostatku finansijskih sredstava. Igrači koji nemaju određeni rang teže pronalaze sponzore i ne mogu da obezbede neophodne uslove za rad. Ne mogu da se pohvalim da nemam tih problema i da mogu da ispunim sve neophodne uslove. U velikoj meri su obezbeđeni neophodni uslovi za rad i za sada se snalazimo. Međutim, potrebna su još neka ulaganja kako bi određeni segmenti koji trenutno nedostaju bili ispunjeni”.

Kao i sve njegove kolege Peđa provodi mnogo vremena na putu, pa nam je otkrio šta voli da radi kada nije kod kuće.

“Slobodno vreme uglavnom koristim za gledanje filmova, slušanje muzike i igranje raznovrsnih društvenih igara, koje obožavam”, zaključio je Peđa Krstin za B92.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: