Lučio Čekinelo za B92: Moto GP mnogo zavisi od Rosija

Fabrički timovi očekivano godinama dominiraju u Moto GP šampionatu, ali se uvek nađe neka ekipa koja ponekad uspe da se umeša u njihovu borbu. Ove sezone to je LCR Honda, koja je zahvaljujući Štefanu Bradlu na „Laguna Seki“ došla do prvog podijuma u kraljevskoj klasi posle četiri godine.

Prvi čovek ekipe Lučio Čekinelo u intervjuu za B92 istakao je da je zadovoljan rezultatima postignutim ove sezone, ali i eksluzivno otkrio kakvi su planovi za širenje tima. Takođe, otkrio je koliko Moto GP šampionat zavisi od Valentina Rosija, kao i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 11.09.2013.

19:36

Default images

Posle Bradlove debitantske sezone, mladi Nemac je očekivano ove godine napredovao, ali Čekinelo ističe da su rezultati kakve je očekivao stigli tek na poslednjih nekoliko trka.

U ovom trenutku sam veoma zadovoljan ovom sezonom. Početak sezone nije bio u skladu sa našim očekivanjima, imali smo tri pada na četiri trke. Ali, korak po korak smo napredovali i poslednji rezultati su mnogo bolji i mogu reći da smo ih i očekivali“.

Prošle sezone, Bradl je najbolji rezultat ostvario na trkama u Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj, kada je bio peti. U 2013. je postepeno popravljao svoje rezultate, bio je četvrti u Muđelu, a potom i „Zahsenringu“, pre nego što je zasijao na Velikoj nagradi Sjedinjenih Država, na kojoj je startovao sa pol pozicije i kao drugoplasirani prošao kroz cilj.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Zadovoljan sam koliko je Štefan napredovao posle prošle sezone. Vidi se je fizički mnogo jači, što je normalno kada dođete iz Moto2 kategorije, potrebno vam je vreme da dođete do veće snage da biste mogli da se izborite sa mašinom kakav je Moto GP protitip. Takođe, Štefan je sada precizniji u davanju tehničkih informacija timu, zato što je iskusniji i zna da li mu je potrebna veća kontrola proklizavanja, jače ili stabilnije kočnice. Ima jasniju ideju šta mu je potrebno po pitanju podešavanja da bi bio brži, i drago mi je zbog toga. Definitivno sada vidim da je više svestan svog potencijala. Postoje vozači sa neverovatnim talentom, kakav je Mark Markes. Postoje vozači sa velikim talentom, kakav je Štefan, i njima je potrebno određeno vreme da bi došli do višeg nivoa i počeli da veruju u sebe i svoje sposobnosti. Video sam da Štefan mnogo poštuje Lorenca, Pedrosa, Markesa, a sada je svestan da mu je mesto među njima, a da ponekad čak može i da ih pobedi“.

Da može da se umeša u borbu ’velikih’ Bradl je pokazao upravo na „Laguna Seki“, a prvi čovek LCR Honde ističe da je tada osetio veliko olakšanje.
© 2013 LCR Honda MotoGP Team
U kraljevskoj klasi smo od 2006. godine. Tokom deset sezona pre toga imali smo 70 podijuma u nižim kategorijama i bili smo naviknuti na pobednička postolja, na pol pozicije i pobede. Kada nam se pružila prilika da pređemo u najjaču klasu, prihvatili smo je i znali smo da nećemo moći da održimo takav nivo rezultata. U nižim kategorijama smo imali veće mogućnosti, zato što tamo nema fabričkih timova. U kraljevskoj klasi je mnogo teže, mi smo privatni tim, koji ima fabričku podršku, ali moramo da se borimo protiv fabričkih timova, koji imaju više ljudi, bolje vozače, koji su i bolje plaćeni. I, odjednom smo došli u situaciju da nismo toliko često na podijumu. To smo uspeli sa Kejsijem Stonerom i Randijem de Punijeom, a poslednji smo ostvarili 2009. godine. Kada je došla „Laguna Seka“, iskreno, laknulo mi je. Konačno je došao taj podijum i bio sam veoma emotivan i presrećan“.

Odmah posle te trke, Čekinelov tim je produžio saradnju sa Hondom i za 2014. godinu, a takođe je odlučio da zadrži Bradla.
Beta/AP Photo/Petr David Josek
Verujemo da ako želite da postignete dobar rezultat morate da nastavite sa istim timom ljudi. Mislim da je tim kao grupa muzičara, svako mora da da sve od sebe, a svi zajedno moraju dobro da sarađuju da bi proizveli zamišljenu muziku. Smatram da ako promenimo dirigenta ili nekoliko muzičara, u našem slučaju tehnički ljudi, povećava se rizik da nešto krene u lošem smeru. I zato sam presrećan što će Štefan ostati sa nama i treću godinu“.

Čekinelo je još ranije isticao da bi voleo da ima dvojicu vozača u timu, ali je o tome počelo ozbiljno da se priča tek ovog leta, a kao prvi pik bivšeg italijanskog motocikliste pominje se Niki Hejden, koji sigurno napušta Dukati.

Postoji potencijalni plan oko dolaska Nikija Hejdena u naš tim, ali u ovom trenutku šanse za to su 40 odsto. Vredno radimo na tome, ali još nemamo potvrđen budžet, i moramo da sačekamo potencijalne sponzore. U suštini, voleo bih da imam dvojicu vozača. To bi nam dalo bolji status, imali bismo veću organizaciju i mogli bismo da imamo veće sponzore. Normalno, veći sponzor želi veći tim. Mislim da je to pravi način da se tim razvije, ali to ćemo uraditi samo ukoliko budemo imali pravu finansijsku podršku, i pravog vozača. Ne želimo to da učinimo po svaku cenu“.
© 2013 LCR Honda MotoGP Team
Krajem prošle sezone, upitan šta misli da je potrebno kraljevskoj klasi da bi bila zanimljivija, Čekinelo je istakao da je to povratak Valentina Rosija na konkurentan motor. Pošto se ’Doktor’ vratio na Jamahu, interesovanje za šampionat je ponovo veliko, a prvi čovek LCR Honde otkriva i prave primere za to.

Poslednjih godina Moto GP šampionat je morao da se izbori sa nekoliko teških i tužnih situacija. Ekonomska kriza je uticala na nas i zbog toga smo ostali bez nekih timova. Imali smo veliki projekat ’Valentino Rosi u Dukatiju’, koji se pokazao kao neuspešan i zbog toga je veliki broj ljudi čak prestao da prati šampionat. Kao primer, italijanska televizija je imala čak 30 odsto manje gledalaca dok je Valentino bio u Dukatiju. Takođe, imali smo dve tragedije i pogibije Marka Simončelija i Šoje Tomizave. Sve to je dovelo Moto GP u tešku situaciju. Prošle godine sam rekao da mislim da će Valentinov povratak u Jamahu promeniti situaciju i da verujem da bi to moglo da prodrma ceo šampionat. Mislim da se na neki način to i desilo, ove godine smo u Muđelu imali mnogo više gledalaca nego što je slučaj bio prošle godine, a broj gledalaca kraj malih ekrana se povećao. Moto GP zavisi od Valentina Rosija i zato verujem da nam je bio potreban u konkurentnom timu, na konkurentnom motoru, ali da niko nije očekivao da će imati tako prosečne rezultate. Iskreno, njegovi prosečni rezultati su uvek lošiji nego što bi bili u slučaju nekog drugog vozača. Ali, dobili smo Markesa, koji je sa sobom doneo novu publiku“.
© 2013 LCR Honda MotoGP Team
Poznato je da je Čekinelo otkrio Kejsija Stonera, koji je kao vozač njegovog tima 2006. godine debitovao u kraljevskoj klasi, a za B92 je istakao šta misli ko su za njega buduće zvezde šampionata.

To je dobro pitanje. U Moto2 kategoriji sam oduševljen Skotom Redingom i Polom Espargarom, koji će i sledeće godine voziti u kraljevskoj klasi. Definitivno obojica imaju veliki potencijal i neverovatni su borci, ali ako moram da biram između njih dvojice, više mi se sviđa Redingova ličnost“, rekao je za B92 Lučio Čekinelo.

Na našem sajtu već ste imali priliku da pročitate intervjue sa Kimijem Raikonenom i Sebastijanom Ožijeom, a narednih dana možete da očekujete još intervjua sa auto-moto zvezdama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: