Sandro Korteze za B92: Valentino Rosi me motiviše

Prvi deo sezone u kategoriji Moto3 Moto GP šampionata sigurno je obeležio Nemac Sandro Korteze, koji je letnju pauzu dočekao kao prvoplasirani u generalnom plasmanu. Mladi Korteze je od devet trka slavio samo na dve, ali je u dosadašnjem delu sezone veoma konstantan, sa još šest podijuma i jednim šestim mestom. U ekskluzivnom razgovoru, urađenom u Muđelu, Korteze je za B92 pričao o tome kako se odlučio za motociklizam, svojim planovima za budućnost i još mnogo toga...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 04.08.2012.

22:05

Default images

Korteze je rođen 1990. godine, a dok je on odrastao Mihael Šumaher je dominirao u Formuli 1, ali se on, ipak, odlučio za dvotočkaše.

Od kada znam za sebe, samo sam razmišljao o motorima. Počeo sam prvo da se bavim motokrosom, svoj prvi motor sam dobio od oca i nikada nisam imao neko interesovanje za Formulu 1 ili karting, samo sam želeo da vozim motor i budem veoma brz“.

U isto vreme, Valentino Rosi, sada već devetostruki svetski šampion, je počeo svoj put ka vrhu, a upravo ’Doktora’ mladi Nemac, koji ima italijanske korene, smatra svojim uzorom.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Sigurno je da mi je Valentino Rosi bio najveći idol. Iako ove godine ima dosta problema, ostvario je toliko pobeda, osvojio toliko titula, nije se nimalo promenio, fantastičan je na stazi i van nje. Iz tog vremena se sećam uglavnom Valentinovih trka, imao sam osam-devet godina kada je on počeo svoju karijeru, a pre toga se malo sećam Bjađija, ali samo pojedinih trka“.

Na pitanje kako se se osećao kada je upoznao Rosija, kada je počeo da se takmiči u Moto GP šampionatu, Korteze je rekao:

Kada sam bio mlad, tada je to za mene bio poseban osećaj. Ali, sada kada se vidimo, uvek malo popričamo, ponekad dođe da mi čestita posle neke pobede ili podijuma. Pravo je zadovoljstvo kada mi kaže da sam imao dobru trku ili da je znao da ću pobediti. To je još više motiviše da budem još brži“.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Posle jedne sezone pauze, Korteze ove sezone ponovo sarađuje sa Akijem Ajom, i napravio je ogroman korak napred, a on ističe da mu u timu dosta pomažu i da se to vidi u rezultatima.

Mislim da je najbolji način da ti u timu pomognu tako što ti daju dobar motor. Potrebne su i dobre osobe pored tebe koje će ti pomoći u tome da ostaneš miran, da ti usmere koncentraciju na prave stvari. Zbog toga sam ove sezone toliko brz. Koncentrišem se na normalan rad, na važne stvari oko motora. Naravno, imam veliko iskustvo, znam kako treba podesiti motor, a zbog svega toga zajedno sam bolji ove sezone“.

Ova godina označila je početak nove ere u Moto GP šampionatu, pošto je klasu do 125 kubika zamenila klasa Moto3 i motori do 250 kubika, a Korteze ističe da je to velika promena za sve vozače.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
U pitanju su potpuno drugačiji motori, prelazak sa dvotaktne mašine na četvorotaktne, sa kočenjem motora, važan je način na koji se vozi motor. Bilo mi je potrebno neko vreme da se naviknem i budem brz“.

Prethodnih sezona, tradicija je bila da kada vozač osvoji titulu u najslabijoj klasi odmah pređe u jaču, odnosno iz klase do 125 kubika u 250 kubika, odnosno sada Moto2, ali mladi Nemac još uvek ne razmišlja o onome što ga čeka posle ove godine.

Sada sledi letnja pauza, a onda ćemo možda razmišljati o sledećoj godini. U ovom trenutku, pokušavam da imam što bolju sezonu mogu. Možda ću preći u Moto2, ali samo u neki dobar tim, koji može da mi pruži dobru priliku za dalju budućnost, ako ne, ostaću sa KTM-om i Akijem“.
© Gold & Goose/Red Bull Content Pool
Korteze ističe da pored auto-moto sporta prati još dosta sportova, ali prednost imaju tenis i fudbal.

Dosta igram tenis kod kuće, igram u svom klubu, i pratim uglavnom Gren slem turnire. Pratim fudbal, navijam za minhenski Bajern, to je moj klub, koji pratim sa velikom strašću“.

Jedan od glavnih sponzora 22-godišnjeg motocikliste je Red Bul, a on ističe da mu je velika čast što ima podršku te kompanije, koja je dosta uradila za svet sporta uopšte poslednjih godina.

Velika je čast voziti za Red Bul, jer ne dobijaju svi takvu priliku. Cenim sve što su uradili za ovaj sport, promenili su ga mnogo svojim sponzorstvom. Nisu fokusirani samo na jedan sport, već podržavaju mnoge sportove, i mislim da je sjajan osećaj imati Red Bul za sponzora“, rekao je Sandro Korteze za B92.

Na našem sajtu već možete da pročitate intervju sa Kejsijem Stonerom, dok vas narednih dana očekuje još dosta intervjua sa zvezdama Moto GP šampionata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: