Aco Petrović za B92: "Borićemo se za svaku loptu"

Vreme polako protiče i sve je manje vremena do starta devete sezone Jadranske lige u kojoj će Srbija imati pet predstavnika. Posle razgovora sa trenerom FMP Železnika Slobodanom Klipom, trenerom Hemofarma Stevanom Karadžićem i trenerom Radničkog Miroslavom Nikolićem, sada možete da pročitate intervju sa novim trenerom Crvene zvezde Acom Petrovićem. O ciljevima u novoj sezoni, postavci igre, povredama, već pridošlim i potencijalnim pojačanjima itd. Petrović za B92 govori posle nešto više od dve sedmice na čelu kluba.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 09.10.2009.

02:24

Default images

Crvena zvezda je, može se reći, već tradicionalno preko leta bila u vrlo teškoj finansijskoj situaciji, a o tome je, između ostalog, Petrović u intervjuu za B92 govorio neposredno po dolasku na kormilo tima sa Malog Kalemegdana.

Posle dva pripremna turnira ali i nedovoljnog broj treninga sa ekipom, Petrović je svestan da tim ne igra na optimalnom nivou.

„Zbog svih problema, bilo je malo vremena za prave pripreme. Naš cilj je da kroz utakmice u NLB ligi postepeno ulazimo u formu, ako ne željenu, a ono bar normalnu. Posebno ćemo raditi da nadoknadimo propušteno u periodu kada se mečevi budu igrali na svakih sedam dana i kada bude pauza“.

Kao glavne karakteristike Zvezdine igre u narednoj sezoni Petrović bi voleo da vidi dobru odbranu i kolektivni duh.
„Bez snažne odbrane nema nadgradnje igre. Svi ozbiljni timovi i treneri hoće da igraju izvanredno u defanzivi i da onda u napadu kazne rivala. To je i moja želja, ali sigurno da to baš neće biti tako na početku. Imamo formirane sisteme u napadu, a sama utakmica iznosi glavnog igrača. Dakle, potrebno je da igramo timski pre svega, a onda će se već nekome otvoriti prostor za pojedninačno dobru partiju“

Reprezentativac Srbije Nemanja Bjelica tokom leta je imao bitnu ulogu na EP u Poljskoj, ali pažnju šire javnosti skrenuo je još igrama u Crvenoj zvezdi na poziciji plejmejkera sa visinom 209cm. Trener Zvezde kaže da će Bjelicina pozicija biti sličnija onoj iz reprezentacije nego iz prethodne klupske sezone.

„Bjelica je polivalentan igrač, znači da može da igra na više pozicija u timu. Neće igrati plejmejkera kao prošle sezone, ali u nekim fazama igre biće košarkaš koji može da prenese loptu. Misim da na pozicijama beka i krila Bjelica može da pruži više“, obrazlaže Petrović.
Moris Bejli, pojačanje Zvezde na poziciji plejmejkera, srpskoj javnosti najviše je poznat iz perioda kada je igrao za Olimpiju. Aco Petrović sarađivao je sa njim u Lokomotivi, pa je najmerodavniji da proceni njegove kvalitete.

„Bejli je igrač sa velikim iskustvom u Evropi – igrao je u Lokomotivi, Nansiju, Olimpiji, a prošle godine je nastupao za Vladivostok. Problem može da bude to što je on davno završio rusku ligu i bez ijednog trening meča ulazi u Jadransku ligu. Zbog toga ne očekujem previše od njega u prvom delu, ali nismo imali baš mnogo mogućnosti. Poznajem Bejlija i mislim da će se lako uklopiti u ovu sredinu. Od njega imam velika očekivanja prevashodno u odbrani, a u napadu će mu primarni zadatak biti da razigra tim kao organizator“.

Marko Kešelj i Tadija Dragićević neće biti bar još mesec dana na raspolaganju, što je još jedan od pehova koji je zadesio ’crveno-bele’

„Kešelj i Dragićević imaju vrlo ozbiljne povrede. Kešelj je imao operaciju skočnog zgloba i od njega očekujem nešto više tek krajem novembra. Možda i ranije zaigra, ali pitanje je na kom nivou. Što se tiče Dragičevića, on ima izuzetno ozbiljnu povredu desne ruke, pa mu to smeta pri prijemu lopte i šutu. Dosta teško će ići oporavak i, isto kao i od Kešelja, boljim igrama nadam se tek krajem novembra“.
Petrović kaže da su se od mladih košarkaša koji su bili na pripremama istakli Nemanja Nedović i Lazar Radosavljević.

„Rondović i Gagić neće biti u 12, tako da sada neće dobijati priliku da zaigraju. Mislim da je bolje da im se privremeno nađe neka druga sredina u kojoj bi imali više prostora. Radosavljević i Nedović su pokazali kvalitet za prvi tim i imaće priliku da igraju“.

U medijima i među navijačima ’crveno-belih’, glavna tema razgovora prethodnih dana bilo je pojačanje na poziciji centra. Spekulisalo se raznim imenima – Pol Dejvis, Kimani Frend, Nejtan Džavaj, Deril Votkins, ali trener Petrović kaže da još ni sa jednim igračem ništa nije dogovoreno.

„Iskreno, ne znam ni ja (ko će biti novi centar). Za dva dana se završavaju trening kampovi u NBA i tada će se sastaviti spisak od 10-15 igrača koji su otpali iz kampova. Već smo nudili ugovore nekim košarkašima, ali oni su nas odbili. Veliki je problem izbalansirati sredstva koja treba izdvojiti i kvalitet igrača. Nama je neophodan neko da bude starter, a to je na poziciji centra teško naći“
Petrović smatra da je zbog situacije u klubu neumesno govoriti o krajnjim ciljevima, ali obećava požrtvovanost.

„Zvezda i Zvezdaši uvek žele da budu prvi jer dugo godina nisu bili. Ipak, bilo bi neozbiljno od mene da sada bilo šta predviđam jer smo zaista imali velike probleme na startu. Meni nisu dati nikakvi ciljevi kada je reč o NLB ligi, a u domaćem šampionatu je cllj prva tri mesta. Što se tiče rezultata, ne mogu ništa da obećam. Ono što mogu da vam garantujem jeste da ću se truditi da moj tim igra maksimalno agresivno i da se bori za svaku loptu“.

Kao glavne kandidate za ’fajnal-for’ Petrović navodi Partizan, Cibonu, Olimpiju i Hemofarm.

„Partizan, Cibona i Olimpija su, po mom mišljenju, najkvalitetniji timovi i mislim da imaju potreban kontinuitet. To se takođe može reći i za Hemofarm, koji je četvrti najozbiljniji kandidat za 'fajnal-for'. Cedevita i Zagreb imaju dobre budžete, od tri do četiri miliona evra i vrlo su opasni, a Zadar je uvek neugodan“.

Crvena zvezda novu sezonu započinje u subotu, kada gostuje podgoričkoj Budućnosti sa početkom u 21 čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: