Spasojević za B92: "Ne postoji pravi favorit"

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak igraju meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evropa sa Dinamom iz Tbilisija. Za vicešampiona Gruzije nastupa crnogorski fudbaler Ilija Spasojević koji je za B92 pričao o šansama njegovog kluba za prolaz dalje, kao i o tome koje su prednosti Dinama, a koje Crvene zvezde.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2009.

15:01

Default images

Spasojević je rekao da je ekipa Dinama iz prošle sezone praktično sačuvana, osim što je iz kluba otišao prvi golman.

U odnosu na prošlu sezonu ekipa je ostala ista, klub je napustio samo golman Didije Ovono koji je pojačao francuski Le Man i to je hendikep za nas, ali je i drugi čuvar mreže Giorgi Lorija veoma kvalitetan igrač. Što se ostatka ekipe tiče očekuje se povratak najboljeg defamzivca Miloša Krška, koji se povredio prošle sezone i potom dugo pauzirao i to će biti naše najveće pojačanje. Ja sam prošle sezone bio najbolji strelac ekipe, ali već mesec dana ne treniram sa timom, pa se i to može okarakterisati kao da sam prešao u drugi klub, mada sam još uvek zvanično igrač Dinama. Trenutno se lečim u Crnoj Gori, već dve nedelje pauziram, zbog istegnuća tetive kolena. Povreda nije ozbiljna, ali smo se dogovorili da budem u Crnoj Gori, jer sam veoma blizu prelasku u Drugu nemačku ligu, ali još uvek ne mogu da pričam o imenima klubova. Međutim, kada sam čuo da smo izvukli Crvenu zvezdu, trudim se da se što pre oporavim kako bih pomogao timu. Sumnjam da ću igrati u Tbilisiju, ali verujem da ću biti spreman za revanš meč na ’Marakani’“.

Crnogorski fudbaler smatra da Dinamo očekuje težak zadatak.

Već sam bio spreman da pređem u drugi klub, ali se potom povreda isprečila i sada sigurno neću napustiti Dinamo pre završetka dvomeča sa Zvezdom. Najverovatnije ću ići u Tbilisi samo kao gledalac, a potom ću ponovo početi da treniram sa ekipom i nadam se da ću biti spreman da pomognem timu u Beogradu, jer se ne igra svaki dan na ’Marakani’. Tri godine sam nastupao za Vojvodinu i dva puta sam igrao na stadionu Crvene zvezde, ali ovo bi bio poseban doživljaj. U Zvezdi je prošle godine bilo dosta turbulencija, međutim sada prave novu ekipu, došla je nova uprava i čini se da su na pravom putu. To se videlo na meču sa Rudarom i jasno je da nas očekuje težak zadatak“.
U Dinamu nisu bili oduševljeni kada je za protivnika izvučena Crvena zvezda, ali Spasojević veruje da pravi favorit u dvomeču ne postoji.

Sigurno je da nisu bili srećni žrebom, jer je Crvena zvezda u Evropi još uvek veliko ime i pored činjenice da klub praktično živi od stare slave još uvek izaziva strah i trepet. Odmah su me zvali da me pitaju ko igra, ko vodi klub, ko je trener jer sve to nisu znali i sigurno je da se pribojavaju Zvezde. Srpski klubovi, Partizan, Vojvodina i Crvena zvezda su ekipe kojih se mnogi u Evropi još uvek pibojavaju, a i Dinamo se nalazi u istom rangu. Iskreno mislim da nema favorita u ovom meču, a kao jedinu prednost mogu da izdvojim punu ’Marakanu’. Iako u Dinamu najavljuju pun stadion i odličnu atmosferu, ja tamo igram dve i po godine i nikada nisam igrao pred punim tribinama. Da budem iskren ne očekujem ni neku posebnu atmosferu, jer narod u Gruziji nije toliko sportski orijentisan kao u Srbiji, pre svega zbog političkih problema u zemlji. Stadion koji ima kapacitet 65.000 bio je pun jedino tokom demonstracija i protesta. Sa druge strane očekujem da će ’Marakana’ sigurno biti puna i to je ta mala prednost koju dajem Zvezdi“.

Spasojević smatra da će nijanse odlučiti o tome ko će da prođe u narednu rundu.

Klub želi da se plasira u grupe Lige Evrope, ali iskreno verujem da bi se zadovoljili i trećim kolom kvalifikacija. Dinamo dosta strahuje od Zvezde i nisu opušteni i uopšte im nije svejedno. Skoro svaki dan me zovu i raspituju se o Zvezdinoj taktici i ekipi, slali su i predstavnika na meč sa Rudarom kako bi što bolje snimili Zvezdu. Mediji u Tbilisiju tvrde da je Dinamo favorit, dok u Beogradu svi očekuju da Zvezda prođe dalje, videćemo, teren će pokazati. Godinama pratim Zvezdu, a u Dimamu igram dve i po godine i iskreno verujem da su u pitanju ekipe istog kvaliteta i da će odlučiti nijanse ili loš dan protivnika. Kao što sam već rekao zvezda je u blagoj prednosti zbog revanša na domaćem terenu i ako u gostima ostvare dobar rezultat u Beogradu bi, nošeni publikom, mogli da nas eliminišu“.

Napadač Dinama ocenio je da bi prednost Dinama mogla da bude ta što Crvena zvezda ima novi tim, sa novim trenerom, ali da posle utakmice sa Rudarom smatra da su ’crveno-beli’ pokazali visok nivo uigranosti.

Oni su i pre revanša sa Ruarom znali da će im Crvena zvezda biti protivnik i kada su me prvi put zvali nisam se preterano pohvalno izražavao o Zvezdi, ne zbog toga što je u pitanju loš tim, već zbog činjenice da je to nov tim, sa novom upravom i da sigurno nisu uigrani, pa sam im rekao da nema potrebe da se mnogo pribojavamo. Međutim posle utakmice sa Rudarom promenio sam mišljenje i nisam bio zadovoljan. Jevtić, koji je na tom meču postigao dva gola me je oduševio, Kadu, koga znam iz Zete, i neki novi momci koje ja nikada ranije nisam video sjajno su ukomponovani i odlično igraju. U ekipi nemaju neku veliku zvezdu, ali su jaki kao tim, mislim da ih je trener Petrović odlično uklopio i sigurno nam neće biti lako“.
Spasojević je rekao i odakle Crvenoj zvezdi preti najveća opasnost.

Što se tiče sastava Dinama u dvomeču sa Zvezdom Krško sigurno neće igrati na oba meča, dok ću ja možda igrati u Beogradu. Zvezdi najveća opasnost preti od Georgija Merebašvilija, koji je na izlaznim vratima kluba. Dinamo očajnički pokušava da ga zadrži, ali je on već godinu dana na meti velikog broja evropskih klubova. On je praktično sam doveo Dinamo do dvomeča sa Zvezdom, pošto je posle poraza od 2:1 u prvom meču protiv Metalurga, u revanšu postigao dva gola i tako odveo Dinamo u naredno kolo kvalifikacija. To je igrač koji može da reši pitanje pobednika jednim potezom i uvek može da postigne gol, ali sumnjam da će ostati u timu posle ovih mečeva u Ligi Evrope. Drugi igrač je plejmejker i bivši kapiten David Digmelašvili koji je nastupao i za italijansku Sijenu. Od mojih 35, 40 golova u dresu Dinama on mi je asistirao kod polovine. Jedina slaba tačka Dinama je odbrana koja je oslabljena povredom Krška, koga menja vezni igrač Nergadze, a u poslednje vreme je povređen i Argentinac Markos Ćaras i njegov nastup je, takođe, pod znakom pitanja. Mislim da tu leži šansa za Crvenu zvezdu, ali što se sredine terena tiče verujem da je tu Dinamo jači“.

Crnogorski fudbaler je rekao da je klub, posle nekoliko godina, konačno doveo domaćeg trenera, koji forsira napadačku igru i da takav pristup očekuje i u mečevima sa Crvenom zvezdom.

Posle dugo vremena novi trener je Gruzijac. Dinamo je dugo imao strane trenare, ali je u toku prošle sezone, posle odlaska Nemca Rajnera Cobea, ekipu preuzeo Kakhaber Kačarva posle čega smo osvojili Kup i Superkup i pritom igrali odličan fudbal. On forsira napadačku igru, istina igramo sa jednim napadačem u formaciji 4-2-3-1, ali realno igramo sa tri napadača, jer dva bočna igrača igraju veoma ofanzivno. Iskreno sumnjam da će se ta taktika menjati za meč sa Zvezdom, jer su svi treneri Dinama sa kojima sm ja radio igrali u toj formaciji i ona odlično odgovara karakteristikama naših igrača“.

Na kraju, Spasojević je prognozirao moguć ishod dvomeča između Dinama i Crvene zvezde.

U prvom meču očekujem minimalnu pobedu Dinama, a voleo bih i da Zvezda ne postigne gol. Sa pobedom od 2:0 u Tbilisiju verujem da bi uspeli da sačuvamo prednost u Beogradu i bez obzira na atmosferu na ’Marakani’ verujem da bi Dinamo prošao, jer ekipa odlično igra na rezultat“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: