Bojinović: "Početak nove ere srpskog rukometa"

Muška rukometna reprezentacija Srbije neočekivano je obeležila 2008. godinu fantastičnim rezultatima, a već sredinom januara pred rukometašima je Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Pripreme su već počele Danom rukometa i prijateljskim mečevima sa Rumunijom u Beogradu i Nišu.

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2008.

15:14

Default images

Slavnih dana srpskog rukometa mlađe generacije se i ne sećaju. Sredinom 80-ih reprezentacija Jugoslavije bila je olimpijski i svetski šampion, a osnovu tima činili su igrači šabačke Metaloplastike, dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope. Posle raspada države Hrvatska je postala svetska supersila, a posle evropske bronze 1996. i dva treća mesta na svetu 1999. i 2001. godine naša selekcija potpuno je nestala sa svetske scene.

Promene u rukometnom savezu donele su neverovatan uspon – Srbija je u godini koja se završava izborila plasman na Svetsko prvenstvo, blista u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a odluka da Niš bude domaćin svih zvaničnih mečeva omogućila je fantastičnu podršku prepune hale, bilo da u goste dolaze nejaka Farska Ostrva ili olimpijski vicešampion Rusija. U septembru stigla je i fantastična vest – naša zemlja biće šampion prvenstva Evrope 2012. godine. Iskusni Mladen Bojinović kaže da je jasna strategija saveza donela rezultate i da bi rukomet mogao da se vrati u centar pažnje ljubitelja sporta u Srbiji.

"To je definitivno cilj broj 1 ovog saveza. Čelnici našeg rukometa napravili su plan na duge staze. Jedan cilj smo ispunili, kvalifikovali smo se na Svetsko prvenstvo u Hravtskoj, treba da se kvalifikujemo za Austriju, a posle toga da izborima plasman na SP u Švedskoj. Tu je i domaćinstvo Evropskog prvenstva 2012, vest koja je sve nas obradovala. Te 4 godine bi trebalo da predstavljaju početak nove ere srpskog rukometa, kada će se praviti i baza za neku još svetliju i bolju budućnost", izjavio je Bojinović.

Već drugog dana 2009. rukometaši će se okupiti da bi započeli kratke pripreme za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj. Bojinović smatra da će dobra atmosfera posle uspeha u 2008. značajno doprineti dobrim pripremama za šampionat u Hrvatskoj.
"Svi smo jedva čekali da se zdravi, sretni i nasmejani okupimo za početak priprema za SP u Hrvatskoj. Ova reprezentacija je već dve godine na okupu, sazrevamo kao reprezentacija i najbitnije je da svi dajemo sve od sebe, da izgaramo na terenu i da uvek sa terena izađemo časno. Siguran sam da na Svetskom prvenstvu nećemo razočarati Srbiju", kaže Bojinović.

Reprezentacija Srbije već nekoliko godina igra u istom sastavu, ali će mnogim njenim članovima predstojeće prvenstvo biti prvo veliko takmičenje u karijeri. Žarko Šešum sa velikim uspehom igra u Mađarskoj, ali će mu šampionat sveta biti sasvim novo iskustvo.

"Meni je ovo prvo veliko seniorsko takmičenje. Naravno da razmišljam o prvoj utakmici o tome kako će se stvari odvijati. To mi je stalno u mislima. Međutim, pre toga, najpre moramo da odradimo kvalitetne pripreme, iako imamo samo 15-ak dana. 2. januara se okuplja kompletan sastav i odmah od prvog jutarnjeg treninga se kreće sa žestokim treninzima i pripremama", izjavio je Šešum.

U prvoj fazi našu selekciju očekuju evropski prvak Danska, snažna Norveška, selekcija Egipta i autsajderi Brazil i Saudijska Arabija. Domaćin grupe biće Poreč, čije vlasti su posle tragikomične javne rasprave sa čelnicima rukometnog saveza uplatili neophodna novčana sredstva i ugostiće neke od najboljih svetskih rukometaša. Svetsko prvenstvo počinje 16. januara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: