Lolović za B92: Totalni sam anonimus

Jelena Lolović, osvajačica jedne zlatne i dve srebrne medalje na Univerzijadi u Insbruku studira engleski i nada se da će uslovi za bavljenje zimskim sportovima postati nešto podnošljiviji posle njenih najnovijih uspeha. Jelena je nedavno boravila u Beogradu uoči Svetskog prvenstva u Bormiju, i to je bila prilika da je pozovemo u naš studio i popričamo o utiscima sa nedavno završenog svetskog studentskog takmičenja.

Milan Pavlica, novinar B92
Podeli

Kako se osećaš posle uspeha u Insbruku? Da li su te svi tapšali po ramenu kada si stigla?

Da jesu, imala sam i prijem, bila je tu i televizija, celi dan razgovori sa novinarima, konferencija za štampu...malo sam i umorna zbog toga.

Imala si razgovore i sa nekim političarima? Kako je bilo kod predsednika vlade?

Da, bila sam kod Vojislava Koštunice. Šta da kažem...bilo je u redu. Otišla sam sportski obučena, nisam imala neku posebnu toaletu. Bio je to opušten razgovor.

Bila si učesnik Olimpijskih igara u Solt lejk sitiju. Da li možeš da uporediš tu manifestaciju sa Univerzijadom sa koje si upravo stigla?

Princip organizacije je u suštini isti, samo što je na Olimpijadi bilo mnogo više učesnika. Univerzijada je bilo opuštenije takmičenje koje možda i više odgovara sportistima jer nema toliko velikog pritiska.

Da li si se družila sa ostalim sportistima u selu?

Skijaši su bili smešteni u Zefeldu, mestu pored Insbruka gde su se uglavnom održavala takmičenja. Izašli smo u provod samo jedno veče. Ostalo vreme je bilo posvećeno treningu i trkama

Da li si stigla da vidiš Insbruk, kažu da je to lep ski centar?

Da, Insbruk, kao i svi ski centri u Austriji je predivan. To treba da se pogleda, da se ode i vidi. 

Kako će se uspesi na Univerzijadi odraziti na tvoju buduću karijeru?

Nadam se dobro, jer imali smo dosta poteškoća pošto sam totalni anonimus u zemlji. Gotovo da niko ne zna da postoji takmičarsko skijanje u Srbiji i Crnoj Gori. I onda se desi da neko osvoji tri medalje...baš je odjeknulo dobro. 

Kakva je budućnost skijanja u našoj zemlji? Reč je o veoma skupom sportu, verovatno je veoma teško pripremati se za vrhunska takmičenja?

Za profesionalno bavljenje skijanjem teško je pripremati se u Srbiji. Možda je moguće samo za mlađe kategorije, ali za jače stvari nema uslova. Pripreme je neophodno vršiti u inostranstvu, po čemu nismo mi jedini hendikepirani. Možda samo Austrijanci, Švajcarci i Amerikanci mogu da treniraju samo u svojim zemljama. Svi ostali uglavnom provode vreme pripreme na glečerima, ili u pomenutim alpskim zemljama. Sve to je naravno veoma skupo, a novac je danas veoma teško nabaviti...

Jelena Lolović je ubrzo posle razgovora u našem studiju, krenula za Italiju, gde se u ski-centru Bormio održava Svetsko prvenstvo u skijanju.

Sportski intervju

Pavlović za B92: Ići ćemo daleko...

Aleksandar Pavlović, bek Klivlend Kavalirsa, ove sezone ima dosta problema sa prilagodjavanjem na novu sredinu. Odlazak iz Juta Džeza, tima koji ga je draftovao, nije baš dopao ovom Baraninu. Klivlend i Solt lejk siti su potpuno različiti gradovi i Pavlović u početku sezone nije morao samo da se navikava na nove saigrače već i na novu sredinu. U poslednje vreme, trener Pol Sajlas mu daje sve veću priliku i kako sam kaže zbog njega uvodi rotaciju od 10 igrača. Naš dopisnik iz Kalifornije, Dejan Marković iskoristio je gostovanje Kavalirsa u Ouklendu da bi popričao sa Pavlovićem i dobio informacije iz prve ruke.

Sportski intervju nedelja 23.01. 20:45 Komentara: 2

Kežman: "Davaću golove i u Čelsiju"

Fudbaler koji je obeležio godinu za nama je napadač Čelsija i Mateja Kežman. U toku leta, reprezentativac SCG je promenio klub i kao najbolji strelac u istoriji holandskog PSV-a, prešao je na britansko ostrvo u novo carstvo ruskog milijardera Romana Abramoviča Čelsi. Višemesečna pauza u postizanju golova za nacionalni tim prekinuta je u najvažnijem meču u 2004. u Briselu . Generalno gledano, za nama je godina koju će Mateja Kežman rado upamtiti...

Sportski intervju ponedeljak 3.01. 16:36 Komentara: 15