Novak, Stan, Rafa, RF – čiji put vodi do titule?

Nije bilo jednostavno biti navijač pred ovogodišnji žreb za Australijan open.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 17.01.2015.

13:00

Default images

Razlog je sledeći – konkurencija je postala tako velika da je “lak žreb“ skoro nemoguće definisati.

Iz perspektive navijača Novaka Đokovića – kome se nadati u polufinalu, Vavrinki ili nedavno oporavljenom Nadalu? U četvrtfinalu verovatno Berdihu, ali ostala trojica su podjednako teški – Raonić, Nišikori ili Mari. I tako dalje...

Na kraju, stiče se utisak da su i Đoković i Federer i Nadal i Vavrinka dobili podjednako težak put do polufinala, a ako razlika i ima, one se mere u nijansama. Pa da vidimo.

I četvrtina – ’bombarderi’ na Novakovom putu

Beta/AP
Novak Đoković takmičenje počinje duelom sa Aljažom Bedenom, Slovencem koji je trenutno 116. na svetu i koji je nedavno iz kvalifikacija došao do finala u Čenaju.

On je taman dovoljno ozbiljan protivnik da se Novak ne opusti na startu, a u drugom ga čeka na mahove nezgodni, levoruki Albert Ramos ili Andrej Kuznjecov.

Prvi nosilac na Novakovom putu jeste 31-godišnji Fernando Verdasko – Španac jeste četiri puta dobio Đokovića, ali poslednji put davne 2010. godine. Verdasko je prošao zenit, mnogo oscilira u igri, tako da poneka ’munja’ iz forhenda ostaje u senci velikog broja grešaka.

Novak stoga ne bi trebalo da ima poteškoća sa njime, a u osmini finala čekaju ga Bautista-Agut ili Džon Izner.

Amerikanac je znao i da namuči i da pobedi Đokovića, ali je znatno slabiji u formatu na tri dobijena seta, kao i većina igrača koji se uglavnom oslanjaju na servis. Uz to, Izner je samo jednom u karijeri prošao treće kolo u Melburnu, pre pet godina.

Bautista-Agut je momak čija igra se sporo, ali konstantno poboljšava – proglašen je za tenisera koji je najviše napredovao u 2014. godini, imao je skor 45-23 i trenutno je 15. na ATP listi.

U igri Španca nema izrazite mane, ali ni jednog oružja kojeg bi protivnici trebalo da se plaše. Takvi tipovi igrača koji rade sve dobro, ali ništa odlično, po pravilu leže Novaku. Uz to, Bautista-Agut nije sklon improvizaciji u igri, a samo jednom je bljesnuo na Gren slem turnirima – prošle godine, kada je u Melburnu savladao Del Potra, ali već se videlo da Argentinac ne igra kako ume.

U svakom slučaju, bolje Bautista-Agut ili Izner, nego Dimitrov, Gulbis ili Ferer, koji su takođe bili opcije. U četvrtfinalu je Đoković priželjkivao staru mušteriju Tomaša Berdiha, izvukao je Miloša Raonića, a u konkurenciji su još bili Nišikori i Mari. I po tome je jasno da je ATP tur sve dublji jer i Miloš i Kei i Endi vrlo lako bi mogli da prođu kao protivnici za polufinale, a ne za kolo ranije.

Raonić ima potrebno samopouzdanje, deluje kao da je najstabilniji u glavi od igrača koji pretenduju na prvu Gren slem titulu, a u Brizbejnu je pokazao vidan napredak sa osnovne linije – u meču u kojem ga servis nije služio, uspeo je da igra tri duga seta sa Federerom.

Đoković je u sva četiri dosadašnja meča pobedio Raonića, mada je Miloš bio blizu iznenađenja u Rimu prošle godine.

U polufinalu će Novak najverovatnije imati priliku za revanš – da li Nišikoriju za poraz na US openu ili Vavrinki za prošlogodišnji Melburn, to ostaje da se vidi.

U Đokovićevoj četvrtini, doduše bliže Raoniću, nalaze se i Felisijano Lopes, Gale Monfis, Del Potro, dragi nam veteran Hjuit...

Najzanimljiviji mečevi prve runde: Del Potro – Janovič (dve ’mine’ jedna na drugu), Bautista-Agut – Tim.

Obratite pažnju: Potencijalni meč drugog kola jeste Monfis – Del Potro. Ili Monfis – Janovič. Što bi rekao Del Boj: “You can’t go wrong“.

II četvrtina – sudar za sladokusce u četvrtfinalu

Beta/AP
Pre dve godine bi verovatno zvučalo neverovatno, ali sada predvodi jedan od četiri dela žreba na Gren slem turniru Stan Vavrinka. Počeo je sezonu dobro, titulom u Čenaju, ali objektivno govoreći, tamo nije ni imao pravi ispit.

Švajcarac se do sada nije susreo sa izazovom kakav je odbrana titule na Gren slemu i videćemo kako će se izboriti sa time. Čini se da mu je žreb dao malo prostora da se opusti – posle Ilhana u prvoj rundi najverovatnije mu dolazi Pablo Anduhar, a prvi nosilac sa kojim se susreće trebalo bi da bude Pablo Kuevas.

Znam, i ja sam se pitao šta će Kuevas među nosiocima, ali zaslužio je rezultatima na manjim turnirima, iako ni na jednom Gren slem turniru nikada nije prošao drugo kolo (u Melburnu je samo dva puta i bio u glavnom žrebu). Umesto njega mogu da dođu oscilacijama skloni Golubjev ili levoruki Nieminen, što ne zvuči nerealno.

Ni osmina finala ne deluje zastrašujuće za Vavrinku – Fabio Fonjini nikada nije blistao na Gren slem turnirima, mada je baš prošle godine ostvario svoju najbolji rezultat u Melburnu, četvrto kolo.

Drugi eventualni protivnik u osmini finala jeste Aleksandr Dolgopolov, koji se probio upravo u Melburnu 2011. godine, kada je stigao do četvrtfinala. I za Dolga je konstantnost misaona imenica, ali ga je uvek zabavno gledati, imate utisak da na svakom meču izmisli po neki novi udarac.

Mnogo toga zavisi od Vavrinke u oba slučaja – ako on počne da greši u nizu, što mu nije bilo strano ni prošle sezone, i Fonjini i Dolgopolov mogu da ga namuče, pogotovo Ukrajinac koji sa Stanom ima pozitivan skor (2-1).

Sa druge strane je Kei Nišikori, koji počinje od Nikolasa Almagra. U drugim okolnostima to bi bio neizvestan meč osmine finala, ovako je izvesno prvo kolo u korist Japanca posle Nikovog dugog odsustva.

Ako je Dodig uspeo da uhvati formu bar donekle, mogao bi neko vreme da se drži u drugom kolu, a ne vidim kako bi Hiraldo sa svojim ne baš agresivnim stilom igre mogao da parira Nišikoriju.

Nišikorija u osmini finala čeka David Ferer, a Španac pre toga treba da prođe još jedan “udri me do zore“ meč sa Žilom Simonom.

Najzanimljiviji mečevi prvog kola: Kveri – Pospišil, Ferer – Beluči, Nišikori – Almagro, Lajović – Stahovski.

Obratite pažnju: Ako dođe do željenog okršaja Vavrinke i Nišikorija, biće to pravo uživanje – za to bi vredelo da napravite koju kafu, spremite grickalice i da se prepustite lepoj igri. I da one koji ne vole tenis ubedite da gledaju, to će biti prava prilika da promene mišljenje.

III četvrtina – Nadalov upitnik

Beta/AP
Rafael Nadal sigurno se nije obradovao kada je video da mu je suparnik u prvom kolu Mihail Južni. Rusa ne može da dobije na autoritet, Rus ga se ne plaši, naprotiv, iskoristiće meč sa Nadalom da sebe digne iz letargije.

Taj duel izmiče svakoj prognozi jer je Nadal u ovom trenutku nepoznanica, a Južni je to svaki put kada izađe na teren. Može da se završi za sat i po, a može i da traje četiri.

Lukaš Rosol prvi je nosilac na Nadalovom putu – iako je on prvi koji je napravio rupu u Rafinom oklopu, Španac ga je od tog Vimbldona 2012. godine pobedio nekoliko puta i nema razloga da to ne učini i sada, naročito sa još dva meča iza sebe.

U osmini finala Nadala čekaju Rišar Gaske ili Kevin Anderson – Francuz ga nije pobedio još otkad su bili deca, a Južnoafrikanac nikada nije savladao nekog od igrača iz vrha na Gren slem turnirima. Ipak, iako Anderson igra pravolinijski (jak servis, ravni napadački udarci), možda bi mogao da napravi problem Nadalu – igrali su jednom, Rafa je u Torontu 2010. slavio sa 6:2, 7:6.

Četvrtfinale bi trebalo da donese okršaj sa Tomašom Berdihom – Čeh gubi u međusobnim mečevima sa 18-3, a poslednji put slavio je još 2006. godine. Ipak, Berdih je ove sezone rešen da iz sebe iscedi poslednju kap znanja, volje i energije ne bi li ponovo bio faktor u završnici Gren slem turnira, možda čak i napravio čudo i osvojio titulu.

Angažovao je Danija Valverdua, u Dohi je izgledao prilično dobro, a na putu do četvrtfinala po projekciji mu stoje Leonardo Majer, zatim Filip Kolšrajber ili Ernests Gulbis.

I Nemac i Letonac su igrači koji mnogo polažu na trenutnu inspiraciju i, kada im se sve poklopi, mogu da savladaju bilo koga. To je i Berdih iskusio prošle godine na Rolan Garosu, kada je izgubio od Gulbisa.

U ovom delu žreba gledaćemo nekoliko zanimljviih imena – mladog Kokinakisa, koji igra sa Gulbisom u prvom kolu, realan je duel Kolšrajber – Tomić u drugoj rundi, a na startu takmičenja sastaju se Viktor Troicki i Jiri Veseli.

Možda su u ovoj četvrtini tumbanja i najrealnija, ali ako na kraju Berdih i Nadal budu igrali četvrtfinale, Čeh teško da će dočekati bolju priliku od te.

Najzanimljiviji mečevi prvog kola: Nadal – Južni, Gulbis – Kokinakis, Troicki – Veseli.

Obratite pažnju: Repriza meča Kavčič – Dakvort, pre dve godine je Slovenac slavio sa 10:8 u petom setu posle četiri sata i 52 minuta po nesnosnoj vrućini.

IV četvrtina – Federer gazda i sa 33

Beta/AP
Nekada je bilo finale, a sada je potencijalno četvrtfinale – Rodžer Federer na Endija Marija.

Međutim, i do toga ima da se obavi dosta posla, a Švajcaracu će ipak biti znatno lakše. Počinje od Lua, a ni Simone Boleli i Huan Monako nisu rivali koji mogu ozbiljno da zaprete Federeru.

Treće kolo najverovatnije donosi okršaj sa Žeremijem Šardijem, koji je u prošlosti uspevao da se nadmeće sa Federerom – sva tri puta su igrali prethodne godine, sva tri puta u tri seta, a Rodžer vodi sa 2-1.

Šardi protiv Švajcarca koristi svaku priliku za napad forhendom, solidno se kreće i eksploatiše Federerov bekhend. Međutim, duel na tri dobijena seta sasvim je drugačiji zadatak i tu je Rodžer u dodatnoj prednosti.

U osmini finala Rodžera čekaju Tomi Robredo ili Ivo Karlović – Švajcarac je sa snažnim serverima tradicionalno izlazio na kraj tokom karijere, a Španac ga je jedini put dobio na US openu 2013. godine kada Federer nije ličio na sebe.

Endi Mari je finiš prošle sezone odigrao odlično i Melburn posmatra kao novi početak – u prve tri runde ne bi trebalo da se muči, ali osmina finala najverovatnije donosi okršaj sa Grigorom Dimitrovom.

Bugarin želi da dokaže da je u potpunosti sazreo za velika dela, a prethodno ga verovatno čeka potreban test u vidu Davida Gofana. Dimitrov je igru već dovoljno doterao za završnicu Gren slem turnira, a iskustvo od prošle godine (Nadal u Melburnu, Đoković na Vimbldonu) trebalo bi da mu pomogne u sličnim situacijama ove sezone.

Najzanimljiviji mečevi prvog kola: Šardi – Ćorić, Dimitrov – Braun (biće ’ludih’ poteza).

Obratite pažnju: Ovde igra Markos Bagdatis, finalista iz 2006. godine, sa Gabašvilijem. Takođe, realnost je meč druge runde Karlović – Kirjios.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: