Info

Petak, 28.05.2004.

09:56

Svako tvrdi da je najbolji

Izvor: Blic

Default images

Javni nastup predsedničkih kandidata veoma mnogo utiče na opredeljenje birača jer u prvom planu kampanje nisu programi, nego ličnosti - smatra kulturolog i komunikolog dr Zorica Tomić, koja za „Blic“ analizira aktuelnu predsedničku kampanju.

Tomić kaže da je celokupna kampanja kandidata DS, DSS i SRS usmerena na diskvalifikaciju protivnika, što nije bio slučaj na prethodnim izborima.

- Sve se svodi na stav ja sam bolji od ostalih ili, još tačnije ja nisam toliko loš - kaže Tomićeva i dodaje da su zbog sukoba DS i DSS „ljudi dezorijentisani i besni jer vide da taj sukob vodi u rasulo“.

- Očigledno je da najbolji kontakt sa biračima ima Tomislav Nikolić zato što nije uključen u taj sukob i ima više prostora za samostalno delovanje - smatra Tomićeva uz ocenu da je u Nikolićevom nastupu primetna „promena najavljena na decembarskim izborima“.

Bogoljubova najbolja rečenica

Tomić ističe da se „Boris Tadić ponaša elegantno, sa pozicija civilizovanog komuniciranja koje je po standardima zapadnih zemalja“, dok u ponašanju kandidata vladajuće koalicije Dragana Maršićanina vidi „neku vrstu arogancije u pokušaju da diskredituje političke protivnike“.

- Bogoljub Karić se u svojoj kampanji ne obazire na ostale kandidate, a izgovorio je i najbolju rečenicu do sada: „U Srbiji ima hiljadu Bogoljuba“ - zaključuje Zorica Tomić. Tomićeva smatra da bi slogani predsedničkih kandidata trebalo da budu „lako pamtljivi, da sadrže neku vrstu dosetke i da mogu da se apliciraju u raznim situacijama“.

- Najbolji slogan u tom smislu je Nikolićev „Realno“, dok Maršićaninov „U centar, Srbijo!“ deluje nejasno jer je mogao i bolje da se dovede u vezu sa kandidatom - smatra Zorica Tomić. Ona ističe da slogan Borisa Tadića „Samo napred!“ „najbolje od svih sublimira političku ideju“.

Slogani u imperativu

- Takav slogan se konzistentno nadovezuje na prethodnu viziju Demokratske stranke sa Đinđićem na čelu - kaže Tomićeva. Ona smatra da slogan Bogoljuba Karića „Srbija ima snage“ „ne igra ulogu jer ništa novo ne otkriva“.

- Slogani DS i DSS su u imperativu jer su njihovi izborni štabovi zaključili da im je potreban aktivniji nastup nego na prethodnim izborima, ne bi li mobilisali biračko telo da izađe na izbore i glasa za njihovog kandidata - zaključuje Zorica Tomić.

Dejan Vukelić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: