Četvrtak, 13.11.2014.

17:40

Jerma proglašena specijalnim rezervatom prirode

Reka Jerma sa jednim od najlepših i najživopisnijih kanjona u zemlji proglašena je, odlukom Vlade Srbije, specijalnim rezervatom prirode.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovaj predeo koji se prostire na teritoriji pirotske, dimitrovgradske i babušničke opštine kategorisan je kao zaštićeno područje od međunarodnog, nacionalnog i izuzetnog značaja.

Reč je o jedinstvenom kompleksu dolina i krečnjačkih klisura sa impozantnim liticama, kao i prisustvom velikog broja enemičnih, retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Ovaj kraj obiluje i pećinama, kao i velikim brojem značajnih kulturno-istorijskih spomenika od kojih se izdvaja srednjovekovni manastir Sveti Jovan Bogoslov.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirot, studija koju su radili stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a koju je usvojila Vlada Srbije, predviđa da se u režimu zaštite prvog stepena nalazi 13,49 odsto teritorije na kojoj se prostire rezervat "Jerma", u drugom 5,6 odsto, i u trećem režimu zaštite 80,91 odsto teritorije.

Specijalni rezervat prirode "Jerma" poverene je na upravljanje JP "Srbijašume".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

19 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

14 h

Podeli: