Tel Aviv – gej prestonica Bliskog Istoka

Tel Aviv je odavno pravi raj za gejeve, pa se za razliku ostalih destinacija dva muškarca na njegovim ulicama slobodno mogu držati za ruke.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

10:29

Default images

Zahvaljujući prijatnoj klimi i dobrom noćnom životu, taj grad postaje popularno mesto za sve turiste, ali naročito gejeve. Tel Aviv izdvaja oko 100.000 dolara svake godine kako bi privukao gej turiste. Taj grad ima prvi hotel namenjenhomoseksualcima , a u većini sajtova na kojima su predstavljeni kulturni sadržaji Tel Aviva možete naći adrese naboljih gej barova.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju Izrael za razne zločine protiv Palestinaca, pa kritičari smatraju da pojačavanje gej prava predstavlja pokušaj te zemlje da se „opere“ od imidža netolerantnosti. Ipak, Tel Aviv je tako postao raj za homoseksualne Palestince koji mogu da već na Zapadnoj obali budu prognani.

Zvanično ne postoji gej brak u Izraelu, pre svega zato što ne postoji institucija civilne zajednice. Sva venčanja se moraju obaviti pred jevrejskim rabinatom koji homoseksualnost smatra grehom i kršenjem Jevrejskog zakona.

U Tel Avivu se međutim svake godine održava gej parada kada gradom viori na hiljade zastava u bojama duge. Grad je čak u jednom gej internet magazinu predstavljen kao „gej prestonica Bliskog Istoka zbog egzotičnosti i mediteranskog duha
Foto: jonklinger/Flickr
Denis Mjuler, 22-godišnji turista iz Berlina se slaže sa takvom ocenom. „Kada uđete u Tel Aviv, ulazite u pravi gej san“, smatra Mjuler.

Stvari su potpuno drugačije samo sat vožnje dalje – u Jerusalimu, gde dve trećine od 800.000 stanovnika pripada ultra ortodoksnoj jevrejskoj zajednici ili su muslimani.

Na jerusalimskoj gej paradi jedan ekstremista je izbo tri učesnika. Tel Aviv nije imun na takvo nasilje. Maskirani čivek pucao je na centar za gej i lezbo omladinu i ubio 26-godišnjeg koordinatora i jednu 17-godišnju devojku.

Uprkos tome, atmosfera u Tel Avivu je toliko liberalna da se na nekim klubovima čak mogu pronaći oznake „straight-friendly“.

Višeo Tel Avivu pročitajte ovde

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: