Skijanje u Kurševelu - francuska ekskluziva

Neki ga smatraju najekskluzivnijim skijalištem u Francuskoj, verovatno zbog toga što se nalazi u jednoj od najbolje povezanih skijaških područja. Zato i ne čudi što je Kurševel zauzeo deseto mesto na listi najboljih odmarališta sveta za najveće ljubitelje skijanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

16:15

Default images

Odmaralište ima četiri odvojene baze i seoca od kojih je najpoznatije Kurševel na 1.850 metara nadmorske visine.

Francusko odmaralište je deo skijaškog pojasa Tre Vales (Trois Vallees) sa gotovo 600 kilometara staza za skijanje i 200 ski liftova. Adekvatan ski pass omogućiće vam skijanje ili snoubord na područjima drugih odmarališta – La Tanja (La Tania), Le Menui (Les Menuires), Meribel, Saint Martin de Belevil i Val Torens.

Sa stazama na visini od 2.500 metara, možete uživati u zimskim sportovima tokom cele sezone. Iako Kurševel obično ne oskudeva sa prirodnim snegom, na 21 kilometru ski staza ima 617 snežnih topova.

Ski liftovi, kojih ima 67, mogu da prevezu čak 68.350 skijaša svakog sata. Postoje dva aerodroma udaljena svega dva sata vožnje, pa u Kurševel možete uživati i na vikend odmorima.

Takođe, Shamberi (Chambery) aerodrom nalazi se na samo jedan sat vožnje, pa do staza možete stići veoma brzo.

Skijanje

Foto: guymoll/Flickr
Skijanje u Kurševelu je naravno među najboljim u svetu.

Skijaško područje podeljeno je na pet oblasti – Loz (Loze), Bjole (Biolley), Solia (Saulire), Tanja (Tania) i Morion (Moriond).

Početnici mogu da uživaju u stazama poput Jardin Alpin do koje ide i istoimena gondola. Takođe, postoji osam besplatnih liftova za početnike, od kojih su tri na 1.850 metara, dve na 1.650, jedna na 1.550, jedna na Le Prag-u i jedna na La Tanja.

Skijaši koji još nisu usavršili veštine, mogu pronaći „plave“ i „crvene“ staze na Kurševel Vale i odatle imati pristup alternativnim terenima od kojih je najbolji „Park City“ (Dobio ime po „sestrinskom“ odmaralištu u Juti).

Staze od La Solia su La Soril neke od najizazovnijih, a među njima najpoznatiji je prolaz „Zle sestre“. Eksperti u skijanju mogu se zabaviti svuda u Tre Vales, a naročito u Kurševelu , dok se zanimljive staze mogu isprobati od Shanrosa (Chanrossa) lifta posle velikog Li Kro (Les Creux) vrha, ali samo ako ste ljubitelj ekstremnih sportova.

Courchevel ima jednu od najvećih „armija“ ski i snoubord instruktora na svetu – više od 1.000 njih uči polaznike svim disciplinama. Tri škole su ogranci čuvenog ESF (Ecole du ski Français & Supreme Ski School).

Snoubord

Foto: msquirrell/Flickr
U Kurševelu se nalaze dve posebne oblasti – Plantre park (isključivo za bordere) i Verdons canyons za ekstremno skijanje. Poznata je i Biole (Biollay) oblast gde se nalazi greben „Usna“.

Kuda posle skijanja?

Foto: daangoodwin/Flickr
U zavisnosti od toga u kom delu odmarališta ostajete, možete videti mnoge slavne ličnosti. U Le Prazu možete uživati u mirnim i sofisticiranim restoranima, dok ima i najpoznatiju diskoteku – Les Caves, kao i La Grange i Le Club.

Od barova je čuven Le Kalico, koji je otvoren do četiri sata ujutru. Ako i dalje nemate ideju kako biste provodili vreme van ski staza, možete pozvati „animatorsku službu“ koja organizuje grupne zabave – potrage za blagom, igre u snegu i tematske žurke.

Čuvajte se lokalnog Mutzig piva – veoma je jako!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: