Petak, 18.09.2009.

07:00

A Coruña, najduži korzo u Evropi

Prohladna leta, srednjovekovne ulice, i odlična infrastruktura glavni su aduti grada u kojem je nastala Zara i gde se pivo pije s maslinama.

Izvor: B92

Izvor: B92

Default images

Zbog prijatne klime preko cele godine, atraktivnog starog grada, i raznovrsne ponude hotela, A Coruña u poslednje vreme stiče veliku popularnost. U 2006. broj turista je dostigao pola miliona, dvostruko više nego što A Coruña ima stanovnika.

A Coruña je smeštena sa samom severozapadnom špicu Pirinejskog poluostrva, na desnoj obali prirodnog zaliva koji je širok 3 km.

Zbog svog položaja na Atlantskom okeanu, na krajnjem zapadu Evrope, A Coruña ima maltene idealnu klimu sa nešto preko 20 stepeni leti, i 10-15˚C zimi.

Kao i kod većine mesta u Galiciji, najzanimljiviji deo je cidade vella (stari grad) čije su građevine u glavnom iz srednjeg veka, a jedan deo starog grada opasan je zidinama koji datiraju iz perioda starog Rima. Lokalci stari grad nazivaju jednostavno cidade – grad.

Ali za razliku od ostatka Španije, u arhitekturi gradova Galicije se ne oseća islamski uticaj, jer ova oblast nikada nije bila pod upravom muslimana koji su nekoliko vekova vladali Pirinejskim poluostrvom – čak ne postoje nikakvi pouzdani podaci da su Mavari ikada stigli do Galicije, gde se nakon njihove invazije povukao hrišćanski politički entitet iz tog perioda.
Photo: pilargonal / Flickr
ATRAKCIJE

Paseo Maritimo je 19 km dugo šetalište pored okeana, najduže je u Evropi. Paralelno sa šetalištem je tramvajska linija, kao i staza za bicikliste. Negde na polovini korzoa, u blizini rimskog svetionika Torre de Hércules, nalazi se i impresivni Aquarium Finisterrae.

Aquarium Finisterrae (Akvarijum na kraju sveta) je interaktivni centar čiji je primarni cilj očuvanje ekosistema galicijske obale. Spoljni bazeni akvarijuma su povezani sa Atlantskim okeanom, tako da je moguće pratiti promenu plime i oseke. Akvarijum je otvoren 1999. godine.

Torre de Hércules je rimski svetionik star skoro 2.000 godina, smešten na rtu A Coruñe, oko 2.5 km od centra grada. Torre de Hércules je u junu 2009. stavljen pod zaštitu UNESCO, i danas je najstariji rimski svetionik koji je u upotrebi.

Noćni život je solidno razvijen, naročito leti, a pabovi i klubovi su skoncentrisani u ulici Calle Orzan, koja je od gradske plaže udaljena samo nekoliko blokova zgrada. Barovi i pabovi rade do 1 ili 2 ujutro, a klubovi se u glavnom otvaraju oko 11 uveče i rade do ujutro. Obavezno probajte lokalno pivo Estrella Galicia (Galicijska zvezda) koje pije sa maslinom u čaši.

Los Jardines je park u centru grada,odlična alternativa za one koji paze da ih večernji provod košta što jeftinije. Park je uveče pun mladih koji se tu zabavljaju i u obližnjim prodavnicama nabavljaju jeftino piće.

Zastakljeni balkoni su simbol A Coruñe i okolnih mesta, postali su pravi modni krik u 18. veku, a praktična svrha im je bila zaštita od jakog atlantskog vetra i kiše tokom jeseni i zime. Zastakljeni balkoni prvi put su se pojavili u susednom lučkom gradu Ferrol (50 km), i brzo su se proširili na ostale primorske gradove u Galiciji.

PLAŽE

Orzán and Riazor su dve glavne gradske plaže – nalaze se u samom centru grada, jedna do druge. Ukupna dužina im je preko 1 km, u špicu sezone se dešavaju gužve, ali su podnošljive. Zbog jakog vetra ove dve plaže okupljaju i surfere, i to preko cele godine.

KLIMA

Leta su topla, ali retko neprijatno vruća, a temperatura se kreće oko 20-25˚C, sa povremenim kišnim danima.

Jeseni i zime su često nepredvidive, sa jakim vetrom i mnogo kiše koji dolaze sa Atlantskog okeana, dok je ostalim danima u glavnom oblačno. Ipak, zbog prisustva okeana, zime su blage (oko 10˚C), a temperatura retko pada ispod nule.

Proleća su skoro uvek prohladna i bez mnogo vetra.

KAKO STIĆI

Najbliži aerodrom je Alvedro, samo 8 km od A Coruñe, na koji sleće više kompanija kao što su Iberia, Spanair, EasyJet, ClickAir, i Portugalia.

Alternativa je veći aerodrom Labacolla kod grada Santiago de Compostela (50 km).

Voz je dobra varijanta jer je železnica u Španiji udobna i pouzdana, a od A Coruñe ima nekoliko dužih linija - do Madrida, Barselone, kao i do granice s Francuskom.

-------------------------------------------------------

ZARA – EKONOMSKA POLUGA GALICIJE

Iako je za nijansu manji od susednog mesta Vigo, A Coruña je najbogatiji grad u Galicji. Ekonomski bum počeo je kada je španski tajkun Amancio Ortega 1975. ovde osnovao modnu kompaniju Zara.

Časopis Business Week nedavno je proglasio Zaru vodećom kompanijom u svetu brze mode, jer je u stanju da za samo dve nedelje dizajnira novi proizvod i izbaci ga na tržište.

Zara je poznata i po tome da u reklamu ulaže 0 €, i umesto toga novac investira u otvaranje novih prodavnica po svetu.

Pored toga, Zara je jedna od retkih modnih kompanija koja svoje proizvodne pogone nije premestila u zemlje trećeg sveta gde je radna snaga jeftinija, već ih je zadržala u Galiciji i tako zadržala radna mesta za lokalno stanovništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: