Sfax, pravi Tunis

Opušteni Sfax ima jednu od najočuvanijih medina u Tunisu, u kojoj je sniman film Engleski pacijent.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

07:00

Default images

Sfax se nalazi na istočnoj obali Tunisa, na pola puta između prestonice Tunisa i granice sa Libijom. To je drugi po veličini grad u Tunisu, i sa skoro 500,000 stanovnika dolazi odmah posle prestonice.

Sfax nije klasična turistička destinacija, tako da ima manje gužvi, a hoteli i šoping su jeftiniji od izvikanih mesta u Tunisu. Osim toga, kupovina u Sfaxu znači proizvode koji su kvalitetniji, jer su namenjeni lokalcima, Tunižanima.

Glavne atrakcije u gradu su Medina i Gradska luka.

Na samo 20 km od Sfaxa nalaze se ostrva Kerkennah, na koja je nekada bio izgnan Hanibal, vojni zapovednik Kartagine. Kao i Sfax, ostrva Kerkennah su pomalo izolovana, bez hordi turista, ali sa plažama i hotelima.
Photo: upyernoz / Flickr
ATRAKCIJE

Kasbah (Tvrđava) je bila vojni garnizon tokom francuskom protektorata (1881-1956), a danas je pretvorena u muzej. Glavna atrakcija je pogled sa nekog od tornjeva (cena: 3 tuniska dinara). Pojedini delovi tvrđave datiraju iz 12. veka, ali najveći deo je iz 17. veka.

Medina je savršeno očuvana, i važi za najlepšu u zemlji. Za razliku od nekih isključivo turističkih mesta u Tunisu, u ovoj medini se živi. Umesto načičkanih i identičnih prodavnica klasičnih suvenira, ovde se može naći ono što kupuju Tunižani. Medina ima 6 kapija, i svaka se razlikuje.

Bab Diwan je glavna i najzanimljivija kapija, ogromna građevina podignuta 1306. na najfascinantnijem delu zidina, koje datiraju iz 9 veka.

Rue de la Grande Mosquee se nalazi odmah levo po ulasku u Medinu kroz kapiju Bab Diwan. To je glavna arterija Medine, prilično duga, i vrlo uska.

Grande Mosquee (Velika Džamija) nalazi se stotinak metara od ulaska u medinu. Vidljiva joj je samo jedna, istočna strana, jer su preostale okružene sukovima. Nemuslimanima i turistima ulaz nije dozvoljen.
Photo: upyernoz / Flickr
Sukovi u medini su sasvim drugačiji nego u tunižanskim gradovima kojima dominira masovni turizam. Kupovina u sukovima Sfaxa je opuštenija i cenjkanje je manje naporno.

Café Diwan je čajdžinica smeštena u okviru zidina Medine. Iz kafea se pruža odličan pogled na grad, a specijalitet kuće je čaj od mente sa pinjolima.

Dar Djellouli, tradicionalna kuća sa unutrašnjim dvorištem, koju je u 17. veku sagradila bogata trgovačka porodica Djellouli. Kuća ima tri sprata, i u tradicionalnom stilu, većina prozora gleda na dvorište, a samo nekoliko na ulicu. Kuća je danas pretvorena u muzej, sa postavkama koje prikazuju život u Sfaxu u 17. i 18. veku. Ulaz: 3 tuniska dinara.

Souq des Forgerons (Kovački suk), mesto gde su snimane scene iz filma Engleski pacijent, nalazi se unutar Medine, kod kapije Bab Jebli.

Arheološki muzej nalazi se u prizemlju gradske skupštine (Baladiya), u ulici Habib Bourguiba, a glavna atrakcija su mozaici iz rimskom perioda.

Ville Nouvelle (Novi grad) čine kuće sagrađene nakon Drugog svetskog rata, jer to je deo Sfaxa koji je žestoko bombardovan. Ulice u ovom delu Sfaxa su široke, sa alejama drveća i palmi.

Ostrva Kerkennah, grupa od 9 ostrva dvadesetak km od Sfaxa, predstavlja jednu od retkih oaza mira u Tunisu. Feriboti voze nekoliko puta dnevno, češće u špicu sezone. Vožnja traje nešto preko 1h, a karta je oko 0.5 TD. Na ostrvima skoro da uopšte nema turizma, osim jednog manjeg kompleksa pansiona. Arhipelagom dominiraju dva velika ostrva, Ile Gharbi i Ile Chergui koji su povezani uskom prevlakom iz rimskog doba. More je ovde ekstremno plitko – možete hodati preko 100 metara, a dubina često neće preći pola metra.
Photo: Sify / WIkimedia Commons
SMEŠTAJ

Jeftin smeštaj najlakše se nalazi unutar medine, gde postoji nekoliko hostela, u blizini kapije Bab Diwan. Ipak, s obzirom da je Sfax pre svega grad Tunižana, postoji više veoma jeftinih hotela, koji ne zadovoljavaju standarde mnogih zapadnih turista. Jedan od boljih, a jeftinih je Hotel Medina (51 rue Mongi Slim, 4 tuniska dinara po osobi).

Manji hoteli – Hotel Thyma, 37 rue Habib Maazoun, tel: 74 225 317, nije posebno imrpesivan, ali su sobe čiste, svaka sa privatnim kupatilom, televizorom, i balkonom. Dvokrevetne sobe su oko 30 tuniskih dinara.

Luksuzni hoteli u Sfaxu nisu previše luksuzni. Jedan od boljih je Mercury Hotel (4 zvezdice), 15 ave Habib Bourguiba, a dvokrevetne sobe su oko 120 tuniskih dinara.
Photo: RichjE / Wikimedia commons
KAKO STIĆI

Avionom se najlakše stiže tunižanskom kompanijom Sevenair iz gradova Djerba, Tozeur, i Tunis, kao i letovima kompanija Libyan Air i Sevenair iz Tripolija u Libiji. Jednom nedeljno na aerodrom u Sfaxu sleće avion na redovnoj liniji iz Pariza.

Voz je opcija koju bira većina turista, naročito bekpekera, jer Tunis ima dobru železničku mrežu.

Autobusi su dobri, mada se dešava da nemaju klima uređaj, pogotovo na lokalnim linijama. Sfax ima dve autobuske stanice: državni SNTRI za duža putovanja po celoj zemlji, i Sorteros, za lokalna putovanja. Do Tunisa treba 4 sata, do Susa 2h, a do Djerbe 5h.

KRETANJE PO GRADU

Taxi je najbolja opcija za turiste, jer nije skup. Sa jednog kraja grada na drugi, vožnja košta oko 2-3 tuniska dinara.

Gradske autobuse treba izbegavati, jer se često dugo čekaju, a za vreme špica su krcati. Karta je 0,5 tuniska dinara.

Louage (Luaž) je dobra opcija za obilazak okolnih mesta. To su minibusevi za 8-9 putnika, i vožnja je u principu udobna. Loša strana je što vozači kreću tek kad se louage napuni, tako da ne postoji striktan red vožnje.

ISTORIJA

U 10. veku, Sfax je postao nezavisna grad-država do 16. veka kada je kratko vreme bio pod okupacijom Španije, nakon čega je postao jedno od utočišta berberskih pirata.

U 19. veku, Sfax je kao i ostatak Tunisa pao pod vlast Francuske, a tokom Drugog svetskog rata je bio vojna baza Sila osovine, da bi ponovo postao protektorat Francuske, sve do 1956. kada je država Tunis stekla nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: