Poljoprivrednici u Subotici optimistični po pitanju prinosa ječma i pšenice

Kakve su crne slutnje imali tokom sušnog maja, u osvit prve žetve ječmova poljoprivrednici okupljeni na tradicionalnom Danu polja Poljoprivredne stručne službe Subotica ipak su pokazali optimizam.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2022.

11:30

Poljoprivrednici u Subotici optimistični po pitanju prinosa ječma i pšenice
Foto: Shutterstock/Bits And Splits

Očekuje se da će prosečni prinos ječma biti oko pet tona, pšenice oko četiri i po tone po hektaru.

Ogledno polje Poljoprivredne stručne službe u Subotici reprezentativno oslikava prosečno stanje u regionu, sa primenjenih dvadeset i osam vodećih sorti pšenice, deset sorti ječma i dvadeset i dve sorte uljane repice, među kojima su i neke nove, uz primenjenu punu agrotehniku, na osnovu koje poljoprivrednici mogu da izvuku zaključke pred neke naredne setve.

"Očekujem da će neki prosečni prinos ječma biti tu negde oko pet tona, pšenice oko četiri i po tone na nivou regiona, to je ono otprilike kako je situacija ukazivala pre jedno dve nedelje da će biti, s obzirom da ovih dana isto kiše nismo imali. Tako da, kako je izgledala pre nekih tri nedelje, situacija se ipak popravila. Izgledala je tako da bi verovatno situacija bila takva da bi možda bilo tonu i po do dve pšenice. Ali ipak sada možemo reći, usevi jesu proređeni, ali za sada nalivanje zrna dobro ide, ovo vreme ove nedelje, ove niže temperature će pogodovati usevima da naliju zrno i, ukoliko ne bude padavina, već se može očekivati da će tokom iduće nedelje žetva ječmova krenuti punom parom", kaže direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica Damir Varga.

Iz godine u godinu rastu površine pod uljanom repicom, tako da je ove godine pod ovom kulturom skoro pet hiljada i dvesta hektara. Njena vegetacija u Subotici ove godine zavisila je od količine kiše i od jačine napada bolesti, a očekuje se prosečni prinos od dve i po tone po hektaru, što uz otkupnu cenu od oko stotinu dinara po kilogramu, uzgajivačima može doneti zaradu proizvođačima. Generalno, po oceni stručnjaka, proizvodnja repice je zahvalna iz nekoliko razloga: među prvima se skida sa njiva i donosi novac po zadovoljavajućoj otkupnoj ceni, agrotehničke operacije se ne poklapaju sa drugim kulturama, ima dobre prinose i na zemljištu lošijeg kvaliteta.

"Mi vidimo divne oglede na Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica koje zaista moramo pohvaliti da su izvukli maksimum iz ove godine koja možda nije bila jedna od najpovoljnijih, ali verujem da će proizvođači koji su se ohrabrili i ove jeseni ušli u rizik proizvodnje, imati prinose koji će opravdati njihovo poverenje. Uljana repica nije amaterska biljna vrsta, njome se bave dobri profesionalci, dobri proizvođači, dobri mehanizatori i dobri ratari. Oni koji poštuju osnovna agrotehnička pravila, po pravilu se neće kajati jer su ušli u ovu proizvodnju. Na protiv, imaće dobre prinose", ističe stručnjak za uljanu repicu na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Ana Marjanović Romel.

Dan polja okupio je veliki broj poljoprivrednika iz regiona Subotice, što govori o njenom stručnom i savetodavnom značaju među poljoprivrednicima, prenosi RTV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: