Ljubimac na B92.net

Najdugovečnije životinje na svetu

Svi bismo želeli da naši ljubimci zauvek ostanu s nama. Ipak, rastanak je neizbežan. Međutim, neke životinje uspevaju da žive mnogo duže nego što žive pojedini ljudi.

Izvor:
Podeli

Predstavljamo vam najdugovečnije životinje na svetu.

12. Kokoška Matilda (16 godina)

Matilda je najstarija kokoška na svet koju je njen vlasnik mađioničar platio 10 dolara i učinio svojim asistentom. Brzo je naučila trikove i pojavila se čak i u američkom “The Tonight Show”. Titula “Najstarije kokoške na svetu” samo je kruna njenog uspešnog života.

11. Lav Džoni Senior (30 godina)

Džoni Senior preselio se iz skučenog kaveza u rumunskom zoo vrtu u prostrani Park divljih životinja u Jorkširu u poznim godinama. Uginuo je u junu ove godine i bio savršen uzor svom sinu Džoniju Junioru.

10. Pas Blui (29 godina)

Blui koji je živeo od 1910. do 1939. i dalje impresionira vlasnike pasa, zato što je ovaj australijski ovčar, prevedeno u ljudski životni vek, živeo 129 godina. Taj rekord još ni jedan pas nije oborio, a tajna njegove dugovečnosti navodno je u ishrani obogaćenoj mesom emua i kengura.

9. Panda Bao Bao (34 godine)

Ljubitelji životinja širom sveta tugovali su za pandom pod imenom Bao Bao kada je ove godine odjeknula vest o njenoj smrti. Ovaj divni meda bio je poklon Kine Nemačkoj, a neko vreme proveo je i u Londonu pokušavajući da impresionira ženku Ming Ming.

8. Mačka Krim Paf (38 godina)

Maca Krim Paf odrasla je u kući poznatoj po dugovečnim ljubimcima. Naime, njena baka Reks Alen bila dugo je smatrana najstarijom mačkom u Teksasu. Obe mace odgajio je Džejk Peri koji očigledno ima dara za brigu o životinjama.

7. Beli medved Debi (42 godine)

Spasena iz arktičkog doma za životinje bez roditelja, Debi je provela život čineći ljude , barem na trenutak, srećnijim. Bila je omiljena u Zoološkom vrtu u Vinipegu i podarila mu šest divnih medvedića.

6. Zlatna ribica Goldi (45 godina)

Goldi je, kao i mnoge druge ribice, pronašla vlasnike tako što im je dopala kao nagrada na vašaru. Naime, porodica Evans iz Engleske dobila ju je šezdesetih godina prošlog veka i održavala je živom narednih nekoliko decenija. Na posletku, Goldi (“zlatna”) je postala gotovo bezbojna i uginula 2006.

5. Nilski konj Doli (62 godine)

Doli je nadživela očekivano trajanje života nilskih konja za čak dve decenije. Njeni čuvari u Zoo vrtu Mesker kažu da tu živi duže nego što je radio i jedan od radnika.

4. Šimpanza Gregori (66 godina)

Iako je Gregori uginuo 2008. zasigurno se ubraja u najdugovečnije šimpanze koje su ikada živele. Od kako je spasen iz jednog afričkog zoo vrta, rastao je u Čimpunga rehabilitacionom centru za šimpanze i danas je simbol borbe protiv maltretiranja ovih divnih životinja.

3. Kakadu Kuki (79 godina)

Kuki je ovog leta proslavio 79. rođendan i dobio je titulu najstarijeg kakadua u Brukfild zoo vrtu. On je za života stekao mnogo poštovalaca koji mu čak šalju igračke i mejlove.

2. Slon Lin Vang (82 godine)

Poznat i kao “deka Lin” ovaj slon imao je prilično buran život. On je bio čak i dobavljač namirnica u Drugom svetskom ratu, a tada se našao i u zarobljeništvu. Nakon što mu je dosadio takav život, penzionisao se u zoo vrtu u Taipeiju.

1. Kornjača Advajta (+/- 250 godina)

Šteta je što Advajta nije mogla da govori, budući da bi imala štošta da kaže o svetskoj istoriji. Ova kornjača bila je ljubimac britanskog generala Roberta Klajva i živela na njegovom imanju dok nije poklonjena zoo vrtu Alipor. Iako niko nije siguran u njene godine, podaci govore da je na Zemlji bila duže od dva veka.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Nesvakidašnji prizor: Medved sa gumom za kupanje uživa u dvorištu kuće

Na Jutjubu je objavljen snimak na kojem se vidi kako crni medved uzima gumu za kupanje i stavlja je oko svog stomaka. Iako je ovaj potez nasmejao mnoge korisnike društvenih mreža, bilo je i onih koji su autora snimka upozorili na opasnost, s obzirom na to da je rekao kako ovo nije njegov prvi susret sa crnim medvedom. Dan ranije, muškarac je video kako medved jede hranu iz smeća, a primetio ga je i kod bazena. Pogledajte video:

Zanimljivosti ponedeljak 21.08. 08:45 Komentara: 0

Spasao papagaja iz neljudskih uslova, a on svoju sreću iskazuje plesom

Mnogi misle da je briga o papigama nije zahtevna, ali to nije tako. Potrebno im je mnogo pažnje i nije lako držati ih u domu. Ovaj mališan je bio zanemarivan punih četrnaest godina i zbog toga počeo da kida sam sebi perje. Ali, ovaj čovek sa snimka mu je spasao život i pokazao mu šta je ljubav. Otkako je u njegovom domu, Guči ne prestaje da pleše. Obožava sve vrste muzike i oduševi se čim čuje bilo kakvu melodiju. Njih dvojica su nerazdvojni, a njihov ples pogledajte u videu:

Zanimljivosti nedelja 13.08. 08:45 Komentara: 3
strana 1 od 189 idi na stranu