Utorak, 25.07.2017.

18:17

Tokio traži ime za novorođeno mladunče džinovske pande

Tokio će ove nedelje početi da skuplja predloge za ime nedavno rođenog mladunčeta džinovske pande, saopštile su gradske vlasti.

Izvor: Beta

Tokio traži ime za novorođeno mladunče džinovske pande
Foto: Youtube Screenshot/CGTN

Tokijski Ueno zoološki vrt, najstariji u Japanu, pokazao je mladunče javnosti, ali preko video-snimka. Na snimku se vidi mladnuče rođeno 12. juna uz svoju majku Šin Šin. Mladunče, ženka, već ima karakteristične crno-bele šare pande i oči su joj se otvorile.

Šin Šin je poslednji put na svet donela mladunče 2012. i ono je preživelo samo šest dana. Nova pridošlica izgleda da napreduje i sigurno će privlačiti mnogo ljudi kada im bude prikazana.

Gradska vlada je navela da će prihvatiti predloge za ime onlajn kao i u kutiji za predloge postavljenoj u Zoo-vrtu. Prema lokalnim izveštajima, panda će dobiti ime kada bude stara oko 100 dana.

Oko 420 džinovskih pandi živi u zatvorenim uslovima uglavnom u njihovoj rodnoj Kini, dok njih oko 1.860 živi u divljini.

Decenijama je Kina poklanjala prijateljskim zemljama svoju nezvaničnu nacionalnu maskotu u takozvanoj panda diplomatiji. U skorije vreme Kina pozajmljuje pande zoološkim vrtovima po komercijalnim uslovima i oni moraju da budu posle izvesnog vremena vraćeni Kini.

U međuvremenu, Japanci su srećni što imaju novu pandu da joj se dive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: