Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće

Zbog ekstremno niskih temperatura koje su prethodnih dana zahvatile Ulcinj, desetine flamingosa na Solani su ostale zarobljene u ledu i uginule, objavile su podgoričke "Vijesti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

18:37

Desetine flamingosa uginulo zbog hladnoće
Foto: Thinkstock / ilustracija

Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore saopštio je da su nepovoljne vremenske prilike negativno delovale i na desetine pataka i šljukarica, koje su doživele sličnu sudbinu kao flamingosi.

"Od posledica hladnoća su stradale pretežno mlade jedinke, dok je većina ostalih ptica pronašla utočište na nezaleđenim delovima Solane, na reci Bojani, kao i u područjima u regionu sa višim temperaturama", istakli su iz CZIP.

Prethodna očitavanja sa prstenovanih jedinki koje posećuju Solanu ukazuje na to da su flamingosi iz Italije, Turske, Španije, Francuske i Alžira česti posetioci tog područja, zbog obilja hrane i pogodnosti staništa.

Ružičasti divovi privlače veliki broj turista širom sveta i predstavljaju jedan od razloga povećanja broja posetioca na Solani u prethodnih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: