Ovako se zabavljaju štenci afričkog divljeg psa (VIDEO)

Čopor štenaca afričkog divljeg psa nedavno je u zoološkom vrtu u Sinsinatiju izašao u svoju prvu šetnju.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

08:59

Default images
YouTubePrintscreen

U ovom neodoljivo slatkom klipu pogledajte kako su se zabavili i istraživali okolinu!

Ova vrsta psa, poznata i pod nazivom afrički lovački pas, nastanjuje savane i ravnice, kao i blago pošumljene oblasti u podsaharskoj Africi. Svrstavaju se u mesoždere, s obzirom na to da 70 odsto njihove ishrane čini meso.

Krzno afričkog lovačkog psa je išarano crnim, žutim i belim nijansama, različito za svaku jedinku. Sa godinama polako gube dlaku, a kako nemaju potkrzno, najstariji među njima gotovo da su ćelavi.

Kao ugroženoj vrsti, preti im opasnost od lova i gubitka staništa. Žive i kreću se na ogromnim teritorijama, i u stalnoj su opasnosti od većih grabljivica, posebno od lavova i pegavih hijena. Lavovi često ubijaju što više pasa mogu, ali ih ne jedu.

Većina afričkih nacionalnih parkova ne pokriva dovoljnu površinu potrebnu za normalan život i lov ovih sisara, pa zato mnogi divlji psi prelaze na nezaštićene teritorije.

Imaju najjači ujed od svih ostalih pripadnika porodica pasa i mačaka. Love u čoporu, a kao i većina ostalih pripadnika porodice pasa, oni jure za svojim plenom na otvorenim ravnicama.

Tokom trke, razvijaju brzinu veću od 70 kilometara na čas. Čopor koristi različite zvukove kako bi obavestio članove o poziciji tokom lova. Zanimljivo je i to da pre lova obavljaju neku vrstu rituala tokom kog bodre jedni druge.

Kada dostignu punu polnu zrelost, ženke se odvajaju od svog matičnog čopora i pripajaju čoporu drugih mladih ženki, za razliku od mužjaka, koji najčešće ostaju sa čoporom u kome su se rodili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: