Petak, 03.03.2017.

08:50

Da li mačići iz istog legla pate jedno za drugim?

Naravno, kao što biste patili vi kada bi vas razdvoili od brata ili sestre. Međutim, ovo je vrlo česta situacija kod životinja i za razliku od nas one nemaju prava da se bune.

Izvor: zivotinje.rs

Da li mačići iz istog legla pate jedno za drugim?
Foto: Thinkstock

Tako se brzo naviknu na novonastalu situaciju ako im pružite dovoljno ljubavi, pažnje i igre. U idealnim okolnostima, naravno, najbolje bi bilo zadržati celu porodicu na okupu, ali kako to često nije moguće, stručnjaci predlažu nekoliko rešenja.

1. Udomite mačiće istovremeno

Nije retkost da vam „zarobe“ srce dva mačeta iz istog legla. Ukoliko imate uslova, najbolje bi bilo istovremeno udomiti mačiće iz istog legla. Tada su najsrećniji i najlakše će prebroditi odvajanje od ostatka porodice. One će se voleti, učiti jedna od druge, biće srećne.

2. Naknadno društvo

Mačke nisu čoporativna bića i lako se navikavaju na činjenicu da su jedine jedinke te vrste u svom okruženju. Ako pak poželite svojoj maci da nabavite društvo, uradite to što pre jer nije retkost da budu netrpeljive prema novom ukućaninu. Međutim, brojni ljubitelji maca koji konstantno spasavaju životinje nikako se neće složiti sa ovom naučnom tezom. Verovatno je do karaktera životinje, ali na kraju svakome prija razgovor na maternjem jeziku.

3. Novo mače u društvu odrasle mace

Ova situacija može biti više nego dirljiva. Životinje imaju jak majčinski instinkt i nije retkost da odrasla maca izuzetno srdačno prihvati novog mališana u domu. Često će mače zavoleti lakše od vršnjaka, jer se neće osetiti ugroženo. Pored toga, mače će imati mnogo koristi od iskusne pripadnice iste vrste. Učiće sa njom sve veštine koje možda nije stiglo da nauči od majke.

Dakle, društvo je svakako preporučljivo. Koliko god se trudili, mi im ne možemo priuštiti razgovor i uzajamno predenje, kao ni igru. Ne možemo ih naučiti kako da se čiste ili zavode partnera. Trebalo bi samo povesti računa kako da im smanjite stres pri susretu s novim ukućaninom.

Međutim, koliko god da volimo životinje, moramo voditi računa o tome možemo li im omogućiti zadovoljenje osnovnih potreba. Ne uzimajte životinju o kojoj ne možete da brinete, jer će i ona, kao mnoge, u suprotnom, završiti na ulici.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: