Kako se otarasiti neprijatnog mačjeg mirisa

Niko ne voli kada maca urinira van kutije s peskom, ali zdravstveni problemi koji su uzrok ovakvog ponašanja vrlo su česti. Ovakve situacije nerado udaljavaju vlasnika od ljubimca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2016.

08:59

Kako se otarasiti neprijatnog mačjeg mirisa
Foto: Thinkstock

Otkrijte uzrok ovog problema i pročitajte kako da se rešite tog neprijatnog mirisa i mrlja od urina.

Mace iz različitih razloga uriniraju van kutije s peskom, a najčešće jer ih muče problemi s urinarnim traktom. Ipak, od ovog problema ne treba bežati, već se treba suočiti s njim. Zapravo, vrlo lako se možete rešiti neprijatanog mirisa urina...

Miris privlači mačke i vrlo je verovatno da će nastaviti da uriniraju na istom mestu ako nije temeljno očišćeno.

Prvo, morate pronaći uprljano mesto. Mokraća mačke se dobro vidi pod ultraljubičastim svetlom, pa možete potražiti lampicom. Kada nađete zelene fleke, po mirisu ćete znati da li su od urina.

Utvrdite da li su fleke sveže ili stare. Ako je trag još mokar na dodir, suvom krpom ili ubrusima pokupite što više možete. Zatim, na osnovu površine morate izaberite odgovarajuću metodu čišćenja.

S tvrdim, nerđajućim površinama prilično je jedostavno. Obrišite sredstvom za čišćenje koje inače koristite, ponovite nekoliko puta sve dok se miris više ne oseća.

Mebl, tepih i druge upijajuće površine su teže za čišćenje. Sve što možete operite u mašini. Ako to nije nije moguće, nabavite sredstvo posebno namenjeno za neutralisanje mirisa i mrlja. Ne koristite obična sredstva za čišćenje tepiha i mebla, jer ćete samo otežati uklanjanje mrlja i nikada neće pokupiti sav miris.

Većina proizvoda za uklanjanje mačjih mirisa sadrže enzime i bakterije koje razgrađuju belančevine u mokraći. Temeljno natopite mrlju i ostavite da se osuši. Čišćenje ponekada može da potraje i nekoliko dana, ali budite strpljivi i obavezno pratite uputstva na ambalaži.

Ali uvek potražite pomoć veterinara kako biste ustanovili uzrok ovakvog ponašanja. Mace najčešće ne rade to namerno...

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: