Bitef: "Bojno polje sećanja" u Zvezdara teatru

Nemački scenski projekat "Bojno polje sećanja 1914-2014" u režiji Hans-Vernera Krezingera biće izveden večeras i sutra uveče u Zvezdara teatru u okviru glavnog programa 48. Bitefa.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.09.2014.

14:25

Default images

Krezinger, istaknuti predstavnik savremenog dokumentarnog pozorišta i dramaturg Regine Dura bave se Prvim svetskim ratom iz različitih perspektiva. Oni daju reč po jednom bosanskom, srpskom, turskom, austrijskom i nemačkom scenskom umetniku, koji jedni drugima pričaju svoje priče i istorije.

Projekat je pomogao Gete institut. Učesnici su Benjamin Bajramović, Damjan Kecojević, Lajoš Talamonti i Armin Vizer, a u predstavi se govori srpski, bosanski, nemački i engleski jezik, navodi se u festivalskoj najavi.

Kada se u Nemačkoj razmišlja o Prvom svetskom ratu, referentne tačke su uglavnom bojišta na Zapadnom frontu.

"Bojno polje sećanja 1914-2014" menja tačku gledišta, te istražuje razne nacionalne istoriografije u Jugoslaviji, a kasnije Srbiji, Bosni i Hercegovini, pa i u Turskoj, Nemačkoj i Austriji. Predstava se bavi pitanjima šta se pamti, gde i kako, kakve se slike o neprijatelju grade i koje ličnosti se identifikuju, kakvu je ulogu to igralo u nedavnom ratu u bivšoj Jugoslaviji... Posle predstave u salonu Zvezdara teatra biće održan tradicionalni Bitefov razgovor autora i publike.

U pratećem programu radionicu dokumentarnog teatra održaće u Domu omladine autori švajcarske predstave "Past is present", koja je juče izvedena u glavnom programu.

Na Bitef Polifoniji biće održana tribina "Vertikale" u Ustanovi kulture Parobrod, a tema je odnos drame i obrazovanja. Isti program premijerno u Bitef teatru predstavlja srpsko-novozelandsku koprodukciju "Sestre po oružju", koja se opisuje kao "Esej u pokretu o Prvom svetskom ratu", a u fokusu su žene - aktivne učesnice Velikog rata.

Zatim će sa publikom razgovarati autorke Sanja Krsmanović Tasić (iz novoosnovanog Hleb teatra, Beograd) i Džesika Laton (Ake Ake teatar, Danidin). Program Bitef na filmu prikazaće u Muzeju kinoteke film "Sumrak bogova" Lukina Viskontija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: