Prestižni bečki balet konačno u BG

Balet Državne opere iz Beča (Wiener Staatsballett Austria) nastupiće 12. aprila prvi put u Srbiji na sceni Sava centra kao gosti jubilarnog 10.Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.04.2013.

10:56

Default images

Tom prilikom biće uručena i nagrada "Vip poziva" ovogodišnjem laureatu, istaknutoj srpskoj baletskoj umetnici Vesni Orlić koja je ostvarila uspešnu karijeru u Državnoj operi iz Beča.

Zahvaljujući koreografu i balet majstoru Baleta Državne opere iz Beča Orlić, ova slavna trupa koja retko gostuje u inostranstvu nastupiće večeras na 10.BFI, izvešće četiri komada savremenih koreografa različitih senzibiliteta i emocija.

Ono što je zajedničko svim komadima je da su na klasičnu muziku i da su njihovi autori svi bili vrhunski igrači, višestruko nagrađivani i cenjeni u svetu.

Prvo izvođenje u inostranstvu imaće komad premijerno izveden ove godine u Beču "Zvona na vetar" koreografa Patrika de Bana na muziku Petra Iljiča Čajkovskog.

De Bana je bio prvak baleta u kompanijama Morisa Bežara i Nača Duata. Njegove koreografije izvode renomirane trupe u Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Radio je koreografiju za predstavu “Marija Antoaneta” bečkog Državnog baleta.
Komad "Milion poljubaca po mojoj koži" britanskog koreografa Dejvida Dovsona na muziku Johana Sebastiana Baha takođe je početkom ove godine premijerno izveden na matičnoj sceni u Beču i imaće prvo gostovanje u inostranstvu večeras na Beogradskom festivalu igre.

Na programu je komad iz 2011.godine "Uzdah duše" koji je na muziku Johana Pahelbela uradio mladi poljski baletski umetnik Jirži Bubeniček, višestruko nagrađivani igrač i koreograf i "Užareni predah" na muziku Volfganga Amadeusa Mocarta i Filipa Glasa finskog igrača i koreografa Jorma Iloa.

Kao stalni koreograf Boston baleta od 2005. godine njegov opus danas broji preko 40 naslova. Pedstavu “San letnje noći” radio je za bečki Državni balet.

Ove sezone ta plesna trupa gostuje samo u Beogradu i u Parizu. Gostovanje u francuskoj prestonici trajaće četiri nedelje, a predstave će se izvoditi u Teatru Satle.

Sve događaje u vezi sa BEogradskim festivalom igre možete pratiti u našoj posebnoj temi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: