Inspekcija proverava Atelje 212

Dokumentacija na koju je se poziva portal pištaljka.rs koji je ju je i prvi objavio, pokazuje da je Kokan Mladenović, upravnik pozorišta Atelje 212, potpisao autorski ugovor sa samim sobom kao rediteljem predstave „Kosa“ u kom je sebi odredio proviziju od 5% od prodatih karata i na osnovu toga sebi isplatio 960.277,41 dinara bruto.

Kultura

Izvor: Izvor: pištaljka.rs

Subota, 14.07.2012.

16:55

Default images

Ovo je samo jedan od 55 finansijskih prekršaja koje Agencija za budžetsku inspekciju Grada Beograda stavlja na teret upravniku Ateljea 212 u prijavi koju je protiv njega podnela Prekršajnom sudu u Beogradu. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog lica Ateljea 212 i odgovornih lica u toj kulturnoj ustanovi, upravnika Kokana Mladenovića i šefa računovodstva Dragomira Batinića, podnet je sudu 13. februara ove godine, a napisan je i obrazložen na 59 stranica, piše pištaljka.rs

Iz prekršajne prijave se, između ostalog vidi i da su u vreme Mladenovićevog mandata sredstva iz gradskog budžeta – 22.285.255,50 dinara – trošena suprotno nameni, da su mimo Zakona o javnim nabavkama potpisani ugovori o umetničkoj saradnji i autorski ugovori za pripremanje predstava vredni 32.568.521,14 dinara i 6.700 evra, kao i da je kroz uvećane plate protivzakonito isplaćeno 16.456.265,53 dinara.

Budžetski inspektori, između ostalog, Mladenovića terete za izbegavanje primene Zakona o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga i kupovine rekvizita za potrebe izvođenja predstava, ali i zbog trošenja novca suprotno Zakonu o budžetskom sistemu. Postupak direktora, koji je sam sebi odredio visinu autorske tantijeme, budžetski inspektori su okarakterisali kao kršenje Zakona o autorskim i srodnim pravima i Zakona o budžetskom sistemu. U autorskom ugovoru (br. 1376) koji je Mladenović godine potpisao sa samim sobom navodi se da je Upravni odbor odobrio njegovo angažovanje za režiju pozorišnog komada „Kosa“. U članu 2. autorskog ugovora navodi se da „autoru pripadaju tantijeme u visini od 5% od bruto prihoda prodatih ulaznica kada predstava počne da se distribuira“, piše između ostalog u tekstu do kojeg je došla pištaljka.rs.
Kokan Mladenoviæ (Tanjug)
Jedan od prekršaja iz Zakona o budžetskom sistemu je i to da su protivzakonito uvećane i isplaćene zarade zaposlenima i to 8.494.955,53 dinara više u 2010. i 7.961.270 dinara više u prvih osam meseci 2011. godine. „Naduvane“ plate isplaćene su prvenstveno iz budžetskih sredstava koja su bila prebačena za druge namene, dok je svega 212.293 dinara isplaćeno iz spostvenih sredstava pozorišta. Kontrolom je utvrđeno i da je isplaćeno 665.676 dinara na ime markica za prevoz licima koja uopšte na to nisu imala pravo. Pred kraj 2010. godine pozorište Atelje 212 je dobilo 269.723 dinara iz budžeta grada Beograda za isplatu otpremnina, ali je taj novac potrošen za potpuno drugu namenu. Za druge namene rukovodstvo pozorišta potrošilo je i 118.140 dinara koliko je namenski iz budžeta grada dobijeno za rekonstrukciju instalacije elektro osvetljenja, piše u opširnom tekstu na sajtu pištaljka.rs

Podsetimo, problemi u beogradskom Ateljeu 212 izašli su u javnost početkom juna kada je veliki deo glumačkog ansambla ovog beogradskog teatra zatražio ostavku upravnika Mladenovića zbog samovolje i zahtev uputio osnivaču pozorišta Skupštini grada Begrada.

Nakon toga je sadašnjem upravniku podršku u pismu izrazio veći deo tehnike i administrativnog osoblja Ateljea, održane su konferencije za novinare na kojima su se javnosti odvojeno obratili i podnosioci zahteva za smenu i upravnik Kokan Mladenović, a vrhunac napetosti u ovom uglednom beogradskom pozorištu usledio je 10. jula kada je u foajeu Ateljea 212 organizovana proslava 100. izvođenja predstave "Kosa".

U isto vreme kada se održavao koktel, u Ateljeu 212 na sceni Petar Kralj je izvođena predstava "Čekaonica" koja je privedena u uslovima u kojima je muzika iz foajea dopirala i ometala glumce na bini, zbog čega je Gorica Popović, član upravnog odbora ušla na proslavu, uzela mikrofon i javno protestovala što su publika i glumci predstavu igrali i gledali u skoro neregularnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: