Njujorški teatar La MaMa u DOB-u

Čuveni njujorški avangardni Teatar La MaMa, koji proslavlja pola veka rada, gostovaće u Domu omladine Beograda (DOB) 13. septembra sa predstavom "La MaMa kantata".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

17:21

Default images

Povod za gostovanje je osnivanje Studija - Laboratorije izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, a ulaz na predstavu je slobodan, najavio je danas DOB.

Narednog dana, 14. septembra umetnici će održati radionicu sa studentima FDU.

Studio će u narednom periodu ostvarivati različite projekte koji podrazumevaju internacionalnu saradnju, seminare i radionice, kao i istraživačke projekte studenata FDU i Univerziteta umetnosti.

"La MaMa kantata" predstavlja istoriju njujorške avangarde prikazanu kroz život jedne od njenih glavnih akterki Elen Stjuart, koja je na pitanje kako nastaje avangarda odgovarala: "Nikada ne sumnjaj u sebe".

"Mama mi je uvek govorila - ti si sama na pustom ostrvu. Ako treba nešto da se uradi, to moraš sama. Šta god da sam želela da uradim, uvek sam verovala da postoji neki način - ja verujem u neočekivani način da se sve ostvari", citiraju se reči Elen Stjuart u najavi gostovanja.
Elen Stjuart
Ona je osnovala Teatar La MaMa 1961. godine. Njena vizija pozorišta koje podržava umetnike svih nacija i kultura i danas nastavlja da raste. Ovaj teatar je do sada izveo više od 3.200 predstava i čini važan deo kulturnog života u Njujorku, ali i celom svetu.

LaMaMa godišnje producira 50-60 predstava, od kojih su većina svetske premijere i uključuju umetnike iz preko 70 zemalja. Dobitnici su više od 30 Obi nagrada, kao i drugih značajnih svetskih i američkih priznanja.

Ovo pozorište je poznato po internacionalizaciji američke avangarde. Elen Stjuart je inicirala i podsticala kreativni rad mnogih interesantnih pozorišnih stvaralaca, poput Boba Vilsona, Tadeuša Kantora i drugih.

Sa njom su sarađivali i srpski umetnici - Slobodanka Caca Aleksić, Ljubiša Ristić, Ivana Vujić, Sonja Vukićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: