Umro Greg Ham, član "Men At Work"

Greg Ham, član australijske grupe Men At Work, koja se proslavila megahitom "Down Under" (1982), pronađen je danas, 19. aprila mrtav u svom stanu u Melburnu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2012.

18:52

Default images

Bend je pre dve godine izgubio spor u kojem je optužen da je široko prepoznatljivu melodiju iz "Down Under", koju je Ham svirao na flauti, prekopirao iz dečje pesme "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree".

Slučaj je bio vrlo zapažen u medijima, a Men At Work su vlasniku autorskih prava morali da isplate deo prihoda od svog ogromnog hita. Duboko potreseni Ham je potom izražavao bojazan da će jedino ostati upamćen kao "neko ko je nešto prekopirao".

Policija države Viktorija je potvrdila da je u Hamovoj kući pronađen mrtav čovek, star 58 godina, koliko on inače ima, a prema rečima komišija, Ham je tu jedini stanar.

Telo su pronašla dvojica Hamovih prijatelja, koji su došli da vide šta je sa njim, pošto ga nisu videli ni čuli već neko vreme, rekli su policajci, koji su u skladu sa lokalnim običajima odbili da kažu ime preminulog.

Takođe nisi želeli da kažu kako je Ham umro, niti su želeli da odgovore na pitanje da li su okolnosti njegove smrti sumnjive.

"Postoji jedan broj nerazjašnjenih aspekata zbog kojih smo mi danas ovde, i asistiramo lokalnim detektivima kako bismo utvrdili šta se dogodilo", rekao je novinarima policijski narednik Šejn O Konel (Shane O'Connell).

Vođa grupe Men At Work, Kolin Hej (Colin Hay), izdao je saopštenje u kojem izražava duboku žalost, i veliku ljubav za dugogodišnjeg prijatelja kojeg je upoznao u srednjoj školi.

Multiinstrumentalista Ham je svirao najprepoznatljivije melodije u dva najveća hita ove grupe - onu na flauti u "Down Under" i onu na saksofonu u "Who Can It Be Now". Obe pesme se nalaze na prvom albumu benda, bestseleru "Business As Usual" (1982).



Men At Work su 1983. godine osvojili nagradu Gremi kao najbolji novi bend, a "Down Under" se 2001. godine našao na četvrtom mestu liste najboljih australijskih pesama koju je sastavila muzička industrija te zemlje.

Međutim, 2010. godine, federalni sud u Sidneju je presudio da je rif na flauti iz "Down Under" plagijat dečje pesme, napisane 1934. godine, a čija je autorka Merion Sinkler (Marion Sinclair) preminula 1988. - šest godina pošto su Men At Work objavili svoj singl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: