Društvo 2

03.05.2024.

12:44

Realizuju se veliki infrastrukturni projekti u Zrenjaninu FOTO

Infrastruktura železnice Srbije decembra prošle godine raspisala je javnu nabavku za rekonstrukciju još 16 železničkih stanica širom zemlje, čime se nastavlja obiman projekat uređenja železničkih stanica koji je započet u 2023. godini.

Izvor: B92.net

Realizuju se veliki infrastrukturni projekti u Zrenjaninu FOTO
Grad Zrenjanin

Podeli:

Projektom je predviđena rekonstrukcija i obe železničke stanice u Zrenjaninu, Zrenjanin Fabrika i Zrenjanin Putnička, kao i železnička stanica u naseljenom mestu Melenci. U obnovu 16 stanica, od kojih je 14 u Vojvodini, biće uloženo 202 miliona dinara, navodi se na zvaničnom sajtu Grada.

U toku su radovi na objektu Zrenjanin Fabrika, koji su počeli od krovne konstrukcije, koja se obnavlja u potpunosti.  

Većina objekata je ruinirana i u izuzetno lošem stanju i biće obnovljeni po prvi put nakon dužeg vremena. Reč je o železničkim objektima koji nisu obuhvaćeni najznačajnijim infrastrukturnim projektima ili izgradnjom brze pruge.

Grad Zrenjanin


 
Rekonstrukcijom je, između ostalog, obuhvaćena sanacija fasada, krovova, stolarije i bravarije, sređivanje instalacija mokrih čvorova, kao i drugi unutrašnji i spoljni radovi.

U 2023. godini završena je rekonstrukcija pruga Titel - Orlovat i Orlovat - Lukićevo, u ukupnoj dužini od 36,4 kilometara.
 
Krajem februara ove godine, Infrastruktura železnice Srbije započela je rekonstrukciju pruge Lukićevo – Zrenjanin Fabrika, u dužini nešto manje od osam kilometara, između Orlovata i Zrenjanina. Vrednost ovih radova je oko 500 miliona dinara.
 
Ovom rekonstrukcijom će biti obuhvaćena deonica od Rasputnice 1, koja se nalazi iz pravca Orlovata oko kilometar i po pre Lukićeva, preko Lukićeva do stanice Zrenjanin Fabrika. Ukupno će biti rekonstruisano 7.850 metara, a radovima će biti obuhvaćen prolazni kolosek, kao i četiri skretnice u stanici Lukićevo.
 
Podsećamo, Republika Srbija uključila se u rešavanje problema nastalog zatvaranjem za drumski saobraćaj drumsko-železničkog mosta između Tomaševca i Orlovata i to na način kojim će problem biti rešen trajno - izgradnjom dva nova mosta, posebno za drumski i železnički saobraćaj.

Akcionarsko društvo “Infrastruktura železnice Srbije” raspisalo je tender za radove na izgradnji novog mosta preko Tamiša kod Orlovata, na železničkoj pruzi Pančevo Glavna-Zrenjanin-Kikinda-državna granica. Ovim tenderom poznato je i na koji način će se graditi nov železnički most, 12 metara nizvodno od postojećeg. Uz novi most, izvršiće se i rekonstrukcija postojeće pruge, zbog uklapanja novog mosta sa postojećom trasom. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u 2023. godini obezbedilo je sredstva za most u Tomaševcu u iznosu od 1,347 milijardi dinara, za potrebe Infrastrukture železnice Srbije i realizaciju ovog projekta.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: