Mira Furlan otkrila zašto se nikada neće vratiti u Hrvatsku

Mira Furlan će ponovo igrati u hrvatskom pozorištu zbog uloge u predstavi „Kasandra“, prema istoimenom romanu nemačke književnice Kriste Volf, a za tamošnje medije progovorila je iz svog kalifornijskog doma u kojem živi više od 20 godina.

Izvor:
Podeli
foto: getty
foto: getty

Šezdesetjednogodišnja Mira ističe da za njen status koji je imala u bivšoj Jugoslaviji u Americi niko ne mari.

“Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ni ne zna gde je tačno bila Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gde su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali ogroman broj njih nema ni pasoš, jer im nikad nije palo na pamet da izlaze iz svoje ogromne zemlje. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala da postoji, potpuno jedna neuverljiva i mutna priča“, rekla je za portal "Azra“.

Mira dodaje da je emigracija teška disciplina, jer čovek mora da promeni sopstveni stav i pristane na tuđu sliku o sebi. Ispričala je i zašto se nikada neće vratiti u Hrvatsku.

“Tokom svojih nedavnih boravaka u Hrvatskoj shvatila sam da je čitav prostor toliko zagađen senzacionalizmom, vulgarnošću i primitivnim nacionalističkim diskursom, koji se nije promenio od devedesetih kad sam otišla, da sam zaključila kako tu, zapravo, više nemam šta da tražim. To je tužna pomisao. Ali, nažalost, istinita. A istinu treba prihvatiti, nemamo drugog izbora“, zaključila je.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Hempton: Rimejkovi su uglavnom dela vandala, ne umetnika

Scenarista, dramski pisac i reditelj, oskarovac Kristofer Hempton, ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji izjavio je danas da je počastvovan što se našao među velikim autorima, prethodnim laureatima tog priznanja, kojima se divi.

Film/TV petak 21.07. 20:10 Komentara: 0

"Ovo vreme nas tera da preuzmemo stvar u svoje ruke"

"Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto, ali moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, ljude koje će to stvarno da zanima, moramo da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku i da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce", smatra glumac Nikola Đuričko.

Film/TV petak 21.07. 12:30 Komentara: 21
strana 1 od 1434 idi na stranu