Danijel Dej Luis o Linkolnu (VIDEO)

Novi film Stivena Spilberga „Linkoln“, intimna priča o 16. predsedniku Sjedinjenih Američkih Država i njegovoj borbi za ukidanje ropstva, biće na redovnom bioskopskom repertoaru od 7. marta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

09:34

Default images

Film sa oskarovskim pedigreom (Spilberg - 3 Oskara, Sali Fild - 2 Oskara, Tomi Li Džons - 1 Oskar) doneo je na ovogodišnjoj dodeli prestižne nagrade treći Oskar glavnom glumcu, Danijelu Dej Luisu, čime je postao prvi glumac u istoriji sa tolikim brojem priznanja osvojenih za tumačenje glavnih uloga. Uz Oskara za glavnu mušku ulogu, film je osvojio priznanje i za scenografiju.

Scenario za film napisao je dobitnik Pulicerove nagrade, Toni Kušner, prema romanu „Tim rivala: politički genije Abrahama Linkolna“, autorke Doris Kearns Gudvin.

Osim Oskara, Dej Luis je za ulogu Linkolna nagrađen i Zlatnim globusom i nagradom BAFTA. Ovaj glumac je u dosadašnjoj karijeri osvojio čak devedeset jedno priznanje za svoj rad.

Pogledajte intervju sa Danijelom Dej Luisom: U Spilbergovom filmu vide se četiri poslednja meseca Linkolnovog života, i uzbudljiva, verno prikazana politička borba za ciljeve koji su oblikovali savremenu globalnu istoriju. Linkoln je prikazan kao državnik, kao otac i suprug, vojskovođa; zabavan pripovedač, usamljen čovek koji nosi nezamisliv teret istorije, i odlučan donosilac odluka.

Kako piše Vladimir Pištalo, dobitnik NIN-ove nagrade, pisac i profesor istorije, u tekstu „Bolji anđeli naše prirode“, Abraham Linkoln je „praktičan čovek sa moralnim principima koji su se retko pozivali na konkretnu formu religije (...) prvi američki predsednik rođen na Zapadu i u brvnari. Čovek iz naroda! Američki arhetip!“

Linkolnovo poreklo i životno iskustvo predstavljali su njegovu prednost u odnosu na ostale obrazovane političare tog vremena, a s obzirom na to da je imao samo 18 meseci formalnog obrazovanja, školovao se celog života.

„Linkoln“ je prikazan na specijalnim projekcijama poslanicima skupština u Italiji, Španiji i Nemačkoj, a nedavno i u Srbiji, kao i na upravo završenom, 41. Festu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: