"Ljubav" je najbolji evropski film

Na 25. dodeli Evropskih nagrada za film ubedljivo je trijumfovala „Ljubav” (Amour), dirljiva priča o starosti i umiranju Mihaela Hanekea snimljena u francusko-nemačko-austrijskoj koprodukciji.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

00:00

Default images

Osvajač „Zlatne palme” odneo je nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumca i glumicu.

Nagrađeni glumci Žan-Luj Trentinjan i Emanuel Riva nisu prisustvovali svečanoj dodeli na Malti (Trentinjan je imao obaveze u pozorištu, a Riva je bolesna) ali su poslali poruke zahvalnosti.

Jedina kategorija u kojoj je „Ljubav” poražen je ona za scenario: nagrada je otišla u ruke Dancima Tomasu Vinterbergu i Tobijasu Lindholmu za „Lov” (Jagten), drami o nastavniku nepravedno optuženom za pedofiliju.

Najbolji dokumentarni film je švajcarski „Zimski nomadi” (Hiver Nomade) Manuela fon Štirlera a animirani - „Alois Nebel” Tomaša Lunaka snimljen u češko-nemačko-slovačkoj koprodukciji.

Po dve nagrade osvojili su „Tinker Tailor Soldier Spy” (scenografija i muzika) i „Shame” (fotografija i montaža).

Debitantu Budevijnu Kuleu iz Holandije uručena je nagrada za Evropsko otkriće za film „Kauwboy”.

Najsimpatičniji laureat je, ipak, bio Džofri Enthoven reditelj belgijskog filma „Come As You Are / Hasta La Vista”. Prilikom preuzimanja nagrade Izbor publike, on je sa scene zaprosio svoju devojku koja je, naravno, rekla „Da”.

Za pobednike je glasalo preko 2.700 članova Evropske akademije za film.

Listu svih dobitnika možete pogledati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: