Grejs Keli: 30 godina od smrti

Pre trideset godina, 14. septembra 1982. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, poginula je Grejs Keli, jedna od najvećih holivudskih ikona.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

21:35

Default images

Glumačka karijera Grejs Keli trajala je svega pet godina, tokom kojih je snimila 14 filmova. Ipak, tri decenije nakon njene smrti i 56 godina od svog prvog ostvarenja, glumica koja je postala princeza ostavila je neizbrisivo nasleđe, postavivši trendove lepote, stila i hrabrosti.

Njena gluma i dalje fascinira jedinstvenim šarmom koji je njen omiljeni reditelj Alfred Hičkok definisao u rečenici: "Grejs? To je vatra ispod leda".

Rođena 1929. godine u Filadelfiji, glumačku karijeru započela je ulogama u pozorištu i na televiziji, a 1951. ostvarila je i prvu ulogu na velikom platnu u filmu "Četrnaest sati". Širu popularnost stekla je 1952. nakon izvedbe u vesternu "Tačno u podne", u kome joj je partner bio Gari Kuper.

Film "Mogambo" doneo joj je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, kao i prvu nominaciju za Oskara.

Oskara za najbolju glavnu glumicu osvojila je 1955. za ulogu u drami "Provincijalka". Kao jedna od njegovih omiljenih glumica, Grejs Keli je za Hičkoka snimila tri filma: "Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište" i "Držite lopova". Poslednju ulogu ostvarila je u filmu "Visoko društvo" 1956. godine.

U aprilu iste godine udala se za Renijea III, princa od Monaka, sa kojim je dobila troje dece - Karolinu, Alberta i Stefani.

Grejs Keli je 13. septembra 1982. sletela kolima sa puta dok se vraćala u Monako iz Francuske. Preminula je dan kasnije. Do danas nije poznat tačan razlog koji je doveo do saobraćajne nesreće. Najčešće se spominju pretrpljeni srčani udar za volanom i mafijaško ubistvo. U trenutku smrti, Grejs Keli je imala 52 godine.

Godine 1999, Američki filmski institut postavio ju je na 13. poziciju liste 100 najvećih filmskih zvezda svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: