Maja Miloš: ''Klip'' je iskren film

Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš, izjavila je da "jedva čeka da vidi kako će publika u Srbiji da reaguje na njen debitantski film Klip", koji je osvojio prestižne međunarodne nagrade.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.04.2012.

12:54

Default images

"Očekujem da će da bude uzbudljivo i nadam se da će što više mladih ljudi da vidi ''Klip''. Mislim da je ovo retka prilika da vide film koji se upravo bavi njihovim problemima na jedan veoma otvoren i iskren način, bez osuđivanja", rekla je ona uoči beogradske premijere zakazane za 12. april u Sava centru.

Autorka je dodala da bi "takođe volela da ovaj film vide i starije generacije, roditelji, jer mogu da se zapitaju šta se događa sa njihovim klincima".

Priča se dešava među mladima u Beogradu, ali ju je dobro prihvatila strana publika, naročito u Holandiji, gde je film osvojio nagradu "Tigar" na filmskom festivalu u Roterdamu.

"Mislim da što se pravi lokalniji, autentičniji, realističniji film, to više on postaje univerzalan", objasnila je autorka dodajući da je to i bila njena ideja.

Glavni lik je tinejdžerka koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj je teško bolestan i besna je na sve i svakoga, uključujući sebe. Zaljubljena je u dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela.

Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimantisanjem u seksu, drogama i izlascima, snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost.

Maja Miloš je izjavila da "mi možemo da pričamo o porastu nasilja ili porastu konzumiranja droga među mladima kod nas, ali to je nešto što je ustvari i svetski trend".

"To je eksplicitnost društva u kome živimo. Ono je jako surovo, a sa druge strane prisutna je tabuizacija emocija. To je nešto što je svetski trend i nije vezano isključivo za Srbiju i naša predgrađa", rekla je ona.



Na pitanje da li je imala teškoća tokom snimanja kao debitant i kao jedna od retkih rediteljki dugometražnog filma kod nas, odgovorila je da je "u Srbiji svima podjednako teško, kako mladima, tako i renomiranim rediteljima, muškarcima i ženama, svejedno".

"Imala sam sreću da su meni producenti Srdan Golubović i Jelena Mitrović omogućili da radim samo svoj posao. Bila sam jako zaštićena u tom smislu i nisam imala nikakve neprilike zbog toga što sam žensko i što sam mlada", istakla je ona.

Glavne likove igraju mladi glumci Isidora Simijonović, koja je nagrađena na festivalu u Viljnusu i Vukašin Jasnić.

Ostale uloge tumače Sanja Mikitišin, Jovo Maksić, Monja Savić, Katarina Pešić, Sonja Janičić, Jovana Stojiljković, Vladimir Gvojić, Nikola Dragutinović i Mihajlo Nikolić.

U produkciji kuće "Baš čelik" na filmu su radili direktor fotografije Vladimir Simić, scenograf Zorana Petrov, kostimografi Senka Kljakić, Marijana Radović i Monika Ratković, montažer Stevan Filipović, dizajneri zvuka Zoran Maksimović i Ognjen Popić.

Maja Miloš je diplomirala 2008. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija režirala je 11 kratkih igranih i dokumentarnih filmova. Njeni kratki igrani filmovi “Interval” i “Si tu timažin” prikazani su na festivalima u Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj, Holandiji, Finskoj ...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: