Dečije igre koje su mnogi zaboravili

Danas sve ređe viđamo mališane kako se igraju starih igrara koje mi ili naši roditelji pamtimo iz detinjstva.

Kultura

Izvor: Zlatija Laboviæ

Nedelja, 22.01.2017.

19:10

Dečije igre koje su mnogi zaboravili
Foto: Screenshot

I dečje igre odavno su podlegle modernizaciji. Ipak, neke seoske sredine, kao ona u rudničko – takovskom kraju neguju upravo te igre kao deo očuvanje tradicije i dentiteta.

“Ide maca oko tebe, pazi da te ne ogrebe. Čuvaj Mio rep da ne budeš slep. Ako budeš slep otpašće ti rep…”, kaže mali Vuk Gajević, kojem nije bilo teško da objasni pravila igre.

“Jedno dete drži maramicu a ostala deca čučnu i stanu u krug. To dete kruži sa maramicom u ruci dok pevaju pesmu. U toku pesme on pusti maramicu kod jednog deteta. Dete, ako vidi maramicu, onda će da ga pojuri ako ga dohvati maramicom onda ponavlja taj što je držao maramicu a ako ga ne dohvati i zauzme ovaj mesto on će da bude na njegovom mestu a taj koji je bio na tom mesti će ponovo da kruži”, objašnjava.

Ovako se igraju deca sela Kamenica kod opštine Gornji Milanovac. Mali čuvari tradicije s ljubavlju neguju stare igre.

“Meni se sviđa zato što se u njoj trči i nepredvidiva je. Niko ne može da predvidi ko će da juri”, kaže Milenko Bralović.

“Ne ljutim se kada me dohvate maramicom. Ja baš volim da trčim i da jurim”, otkriva Katarina Bralović.

Igra klikerima je rezervisana za dečake. Obožavaju da se utrkuju ko će ih više sakupiti gađanjem rupe. Tradicionalne igre su, za vreme čuvanja stoke, igrali i starosedeoci sela.

“I onda smo skakali udalj, uvis, trčali. Dođu tu komšije s ovcama. Družimo se. Ovce se spoje zajedno sve. Puno su značile. Jedva smo čekali da se sastanemo pa da se igramo”, kaže Miloš Miletić.

Stare dečje igre je istražio Muzej Rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture. Stručnjaci kažu da moderno vreme narušava vrednosti koje igre neguju.

”Poništavaju se odnosi u porodici. Patrijarhalni odnosi. Odnosi u društvu. Gubimo naše nasleđe a tako gubimo naš identitet”, istakla je Vesna Ćurčić, kustos geograf Muzeja Rudničko – takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

U tradicionlnim igrama deca uče da se druže, vole jedan drugog, da se takmiče i uvažavaju. Svako od nas bi, poručuju stručnjaci, trebalo da poštuje tuđu kulturu ali pre svega da sačuva sopstvenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: